12ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες

O Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde προκηρύσσει τον «12ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες», ο οποίος θα διεξαχθεί στη Λευκωσία το διήμερο 1-2 Μαΐου 2020. Οι συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στα γραφεία του Οργανισμού μέχρι το Σάββατο 11 Απριλίου 2020.

Πρόκειται για τον κορυφαίο θεσμό του είδους του στην Κύπρο και διοργανώνεται ανά διετία, αδιάλειπτα, από το 1998. Αφορά σε νεαρούς πιανίστες κάτω των 17 ετών και το Βραβείο του διαγωνισμού είναι ένα ταξίδι – με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τον νικητή και το συνοδό του – στη Γερμανία, όπου ο νικητής θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την Κύπρο, στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway στο Αμβούργο.

Όπως και σε κάθε προηγούμενη διοργάνωση, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου – σημαντικός συνεργάτης και στυλοβάτης του θεσμού από της έναρξης του – θα προβάλει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα διεξαχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδι του Σαββάτου 2 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, οι νεαροί πιανίστες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα διαγωνιστούν την Παρασκευή 1 Μαΐου για να εξασφαλίσουν μία εκ των 6 θέσεων που οδηγούν στην Τελική Φάση. Την επομένη το βράδι, οι έξι φιναλίστ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας την πρώτη θέση που οδηγεί στο Αμβούργο και στη μοναδική εμπειρία που προσφέρει ο Οργανισμός. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη, Επίτιμης Προέδρου του Οργανισμού Avantgarde.

O Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde, κ. Σταύρος Κυριακίδης, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί την σπουδαιότερη από τις δράσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός. «Ο Avantgarde είναι ένας Οργανισμός με πλούσια δράση στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου και έχει διοργανώσει ορισμένες από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Διαγωνισμός, όμως, αυτός είναι πολύ ξεχωριστός για μας. Κι’ αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί μέχρι και την ηλικία των 17, να διαγωνιστεί με συνομήλικους του, να ακούσει και να αξιολογήσει τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά να διεκδικήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τη χώρα του συμμετέχοντας σε ένα σπουδαίο φεστιβάλ στην Ευρώπη, αποκομίζοντας τα όσα θετικά που κάτι τέτοιο έχει να προσφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη του» εξηγεί ο κ. Κυριακίδης.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Steinway που διοργανώνεται, επίσης, ανά διετία, συμμετέχουν κορυφαίοι νεαροί πιανίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Βέλγιο, Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ελβετία και Ταιβάν είναι κάποιες από τις χώρες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Η παρουσία της Κύπρου σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό και η συμμετοχή ενός νεαρού Κύπριου πιανίστα σ’ αυτό, ωφελεί τον νεαρό συμμετέχοντα και περιποιεί τιμή στη χώρα μας.

Ο διαγωνισμός Avantgarde έχει δώσει βήμα έκφρασης σε εκατοντάδες νεαρούς πιανίστες από το 1998 και έχει αποτελέσει εφαλτήριο για αρκετούς από αυτούς ώστε να επιδιώξουν μουσική καριέρα. Αν ανατρέξει κανείς στα ονόματα των νικητών από προηγούμενες διοργανώσεις, θα συναντήσει τους [καλλιτέχνες, σήμερα] Νικόλα Μελή, Βικτώρια Μαυρομουστάκη, Κυριάκο Σουρουλλά, Ανδρέα Ιωαννίδη, Γιώργο Μαννούρη, Ελένη Ηρακλέους, Ελένη Κάππα και άλλους αλλά και αρκετούς νεαρούς που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σχολικές ή/και φοιτητικές τους υποχρεώσεις ακόμη, αφού τον διαγωνισμό χαρακτηρίζει η «εμπιστοσύνη» που διαχρονικά αποδίδει στις μικρές ηλικίες!

Ο Thomas Duis, διακεκριμένος Γερμανός πιανίστας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του διαγωνισμού, έχει εκφράσει επανειλημμένα τον θαυμασμό του για το ταλέντο και τη μουσικότητα των νεαρών μας πιανίστων, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει πλέον καθιερωθεί ως μία χώρα με παράδοση στο μουσικό στερέωμα της Ευρώπης. «Στην Κύπρο βρίσκουμε πολύ περισσότερο ταλέντο από τις πλείστες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσω του θεσμού αυτού να στηρίξουμε τα παιδιά και να τους προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητες τους. Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά το παιδί που θα βρεθεί στη Γερμανία, θα κάνει όλους εδώ στη Κύπρο υπερήφανους».

Το βάρος της ευθύνης για την επιλογή του φετινού νικητή έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς. Συγκεκριμένα αφορά σε πιανίστες και καθηγητές πιάνου από Γερμανία, Ιταλία και Αργεντινή. Η επιλογή, διαχρονικά, κορυφαίων καλλιτεχνών για συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή έχει καθιερώσει τον διαγωνισμό ως θεσμό που προάγει την αξιοκρατία ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε καταξιωμένους παιδαγωγούς και σολίστ να έρθουν σε επαφή με τους Κύπριους νεαρούς μουσικούς, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Για πληροφορίες, όρους και αιτήσεις συμμετοχής, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde στα τηλέφωνα 22356066 ή/και 99620414. Τον Διαγωνισμό στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, η Kyriakides Piano Gallery και η Steinway & Sons.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ:

Οι νικητές στους προηγούμενους 11 διαγωνισμούς είναι:

1998:   Νικόλας Μελής

Βικτώρια Μαυρομουστάκη

2000:   Κυριάκος Σουρουλλάς

Ανδρέας Ιωαννίδης

2002:   Νατάσα Τυρίμου

Μαρία Τσαγγάρη

2004:   Γιώργος Μαννούρης

Ελένη Ηρακλέους

Ευαγγελία Συμεωνίδου

2006:   Λάμπης Παύλου

2008:   Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα

Ελένη Κάππα

2010:   Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα

Μιχάλης Πολυγιάννης

2012:   Ανδρέας Μιχαήλ

2014:   Ορέστης Μάγου

Νικόλας Γεωργιάδης

2016:   Χρυσοβολάντης Παναγιώτου

Δαυίδ Αναστασίου

2018:   Άννα Αβραμίδου

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ:

  1. Στα 22 χρόνια του θεσμού πέραν των 300 παιδιών έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό
  2. Ο μεγαλύτερος [σε ηλικία] νικητής, ήταν ο Κυριάκος Σουρουλλάς όταν το 2000 κέρδισε την 1η θέση σε ηλικία 16 χρόνων και 3 μηνών.
  3. Η μικρότερη [σε ηλικία] ήταν η Μαρία Τσαγγαρίδου που το 2002 κατετάγη 2η σε ηλικία μόλις 9 χρόνων και 3 μηνών.
  4. Μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει 11 αγόρια και 8 αγόρια. Μέχρι το 2012 το «σκορ» ήταν 7-7.
  5. Μόνο η Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα έχει κερδίσει τον διαγωνισμό δύο φορές (2008, 2010) παρόλο που και άλλοι το έχουν δοκιμάσει αλλά ανεπιτυχώς
  6. Από τους 19 νικητές του θεσμού, οκτώ προέρχονται από τη Λάρνακα, επτά από τη Λευκωσία, τρεις από τη Λεμεσό και ένας από την ελεύθερη Αμμόχωστο. Η Λάρνακα είναι η πλέον επιτυχημένη επαρχία (και σε πραγματικούς αριθμούς – πέραν της αναλογίας πληθυσμού), ενώ δυστυχώς η Πάφος δεν έχει ακόμη εκπροσωπηθεί αναμεταξύ των νικητών.
  7. Από το 1998 τον διαγωνισμό παρουσιάζει ο Ανδρέας Ιακωβίδης. Μόνο το 2010 αντικαταστάθηκε από την Αλεξία Καρακάννα, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό (βρισκόταν στη Βιέννη για να παρουσιάσει τον Διαγωνισμό Eurovision για Νεαρούς Μουσικούς).

You May Also Like

5ο Ακουστικό Φεστιβάλ Λεμεσού

Το Limassol Acoustic Festival επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικά για 5η συνεχή χρονιά. Στο πρόγραμμα ...

Νέο άλμπουμ από τους Arcadian Child

Μετά την τελευταία τους επιτυχία με την κυκλοφορία του δίσκου τους «Superfonica»,  οι «Arcadian ...

Με νέο πρότζεκτ, ο Λευτέρης Μουμτζής ζωντανά στο Πρόζακ

Έχοντας εντυπωσιάσει με το νέο του βίντεο κλιπ και το κομμάτι Astral Body, από ...

Διεθνές Φεστιβάλ “Κύπρια 2021” – Ανακοίνωση Προγράμματος

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ διαμορφώθηκε αφού μελετήθηκαν σε βάθος και οι ...

10 χρόνια “Moving Silence” στο ‘Ιδρυμα ARTos

Μια βραδιά αφιερωμένη στη σύγχρονη κινούμενη εικόνα και τον πειραματικό ήχο. Σε συνέχεια της ...

«Η μάσκα έπεσε» από τους Diya Arishe και Βαγγέλη Γέττο

Ο Diya Arishe, Παλαιστίνιος της Συρίας και αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Κύπρο, συμπράττει με τον ...

X