BAFTAs 2020: Οι μεγάλοι νικητές

Από το Royal Albert Hall του Λονδίνου, αυτοί είναι οι νικητές των πρώτων post-Brexit βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με το βρετανικό μέχρι το κόκαλο «1917» να θριαμβεύει ακριβώς τη στιγμή που και οι δύο πλευρές μιας ολόκληρης χώρας το έχουν ανάγκη.

Με επτά νίκες – ανάμεσα στις οποίες και αυτές του double της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, το «1917» του Σαμ Μέντες έκανε εισβολή επί δικού του εδάφους και έγινε η ταινία που θριαμβεύει στα πρώτα post-Brexit βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που σε γενικές γραμμές δεν εξέπληξε κανέναν με τα φαβορί να κερδίζουν και τους υπόλοιπους να περπατούν καλοντυμένοι στο κόκκινο χαλί.

Τρία βραβεία κέρδισε το Joker (αναμεσά τους και το νεοσύστατο βραβειο Καλύτερου Κάστινγκ) και δύο τα «Παράσιτα» – το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου και αυτό της Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Την παράσταση έκλεψαν οι αναφορές για το Brexit (με καλύτερη αυτή του απόντα Μπραντ Πιτ: «Hey Britain. Heard you just became single. Welcome to the club!»), ο «πολιτικός» ευχαριστήριος λόγος του Χοακίν Φίνιξ, ο Ιαν ΜακΚέλεν να τιμά τον Αντι Σέρκις και το διαρκές πνευματώδες κέφι του οικοδεσπότη Γκρέιαμ Νόρτον.

Ακόμη ένας εμπνευστικός ευχαριστήριος λόγος από τον Χοακίν Φίνιξ

«Είναι υποχρέωση των ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει, διαιωνίσει και επωφεληθεί από ένα σύστημα καταπίεσης να είναι και αυτοί που θα το εξουδετερώσουν.»

Ο ευχαριστήριος λόγος του Χοακίν Φίνιξ, κατά την παραλαβή του BAFTA Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «Joker» προστέθηκε στους εμπνευστικούς ευχαριστήριους λόγους που έχει δώσει μέχρι σήμερα (και που θα κορυφωθούν την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην απονομή των Οσκαρ) κατάφερε να κλείσει μέσα του και μια πρόταση για την αλλαγή του κόσμου, αλλά και μια μπηχτή στην Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τις φετινές «ολόλευκες» υποψηφιότητές της που κατηγορήθηκαν δεόντως.
«Με τιμά πολύ το ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα. Αλλά οφείλω να πω ότι νιώθω μπερδεμένος γιατί τόσοι πολλοί από τους συναδέλφους μου που το αξίζουν δεν έχουν το ίδιο προνόμιο. Νομίζω ότι στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Νομίζω αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει στο μέσο και στη βιομηχανία μας και με τρόπους από τους οποίους εμείς ωφελούμαστε.»
ΠΗΓΗ:flix.gr

 

You May Also Like

Κάθε χρόνο εφεξής τα βραβεία θεάτρου

Κάθε χρόνο και όχι ανά δύο σεζόν θα δίνονται τα Βραβεία Θεάτρου, στο πλαίσιο ...

Δόθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Μιχάλης Γκανάς αλλά και ο Γιώργος Κεχαγιόγλου και ο Λευτέρης Παπαλεοντίου για το ...

Η ζωή του Μαρσέλ Ντυσάν σε μια ψηφιακή πλατφόρμα

Τρία ιδρύματα συνεργάστηκαν για να λανσάρουν μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που προσφέρει άνευ προηγουμένου ...

11χρονες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διαγωνισμό διηγήματος

Το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», κέρδισε ...

Δύο Κύπριοι μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών

Ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος και ο μουσικοσυνθέτης, Μάριος Ιωάννου Ηλία, ...

Misery | από τη μεγάλη οθόνη στη σκηνή του Σατιρικού

Με το έργο «Misery», του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Κινγκ, θα κάνει αρχή στη ...

X