«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η Χλόη Βότση για τα 24 έργα του Στέλιου Βότση που αποτελούν μέρος της συλλογής των 219 έργων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αμμόχωστο, όπου βρέθηκαν και διασώθηκαν από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα έργα του Στέλιου Βότση (1929-2012) είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο Votsis: Recent Paintings στην γκαλερί του Commonwealth Institute στο Λονδίνο. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και τα έργα πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα πρόλαβε, ωστόσο, η εισβολή και τα έργα «εγκλωβίστηκαν» στο τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Χλόη Βότση, ο ζωγράφος στεναχωριόταν πολύ για αυτά τα έργα και για χρόνια προσπαθούσε να κάνει κάτι για να τα ανακτήσει. Μιλώντας στο «Π», η κ. Βότση ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας της κατάφερε, εν τέλει, να ανακτήσει κάποια από εκείνα τα έργα, άγνωστο πώς.

Σε δικό της σχόλιο, η ζωγράφος Ρέα Μπέιλι ανέφερε στο «Π» ότι «ο Βότσης έλεγε ότι έπαθε μεγάλη ζημιά» όταν έχασε αυτά τα έργα.

Εκπρόσωπος της γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης προσέδωσε στη δουλειά του -και στην κυπριακή τέχνη- στοιχεία της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

«Μακάρι ο παπάς μου να ζούσε για να δει (τα έργα του). Ξέρετε, η δουλειά των καλλιτεχνών είναι τα μωρά τους. Νοιάζονται πολύ γι’ αυτά, πόσο μάλλον να τα χάσουν μετά από πόλεμο».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Έκθεση της Κυριακής Κώστα στο Άμστερνταμ: «Διασπορά»

“Πόσο κοντά είναι το κοντά;” αναρωτιέται η Κυριακή Κώστα στη νέα δουλειά της με ...

«Πέρσες» | το πρόγραμμα παραστάσεων

Με τρεις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ [Σχολή Τυφλών] στη Λευκωσία ξεκινά την ...

Η ατζέντα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, όπως ορίστηκε η 29η Απριλίου, πραγματοποιούνται την Κυριακή ...

Λόγος για φαβορί στη φετινή Μπερλινάλε

Καθώς ολοκληρώνεται σιγά σιγά το φετινό 63ο Φεστιβάλ του Βερολίνου, κορυφώνεται και η αγωνία ...

Ο Effer Lecébé «γιορτάζει» την ημέρα του «ΟΧΙ»

Ο Γάλλος Effer Lecébé αποκαλεί τον εαυτό του έναν «Καλλιτέχνη Ηνωμένων Εθνών» και Κυανόκρανο ...

Επιστροφή τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Πηλαβάκη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης Μερικές ημέρες μετά τα εγκαίνια του ...

X