«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η Χλόη Βότση για τα 24 έργα του Στέλιου Βότση που αποτελούν μέρος της συλλογής των 219 έργων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αμμόχωστο, όπου βρέθηκαν και διασώθηκαν από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα έργα του Στέλιου Βότση (1929-2012) είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο Votsis: Recent Paintings στην γκαλερί του Commonwealth Institute στο Λονδίνο. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και τα έργα πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα πρόλαβε, ωστόσο, η εισβολή και τα έργα «εγκλωβίστηκαν» στο τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Χλόη Βότση, ο ζωγράφος στεναχωριόταν πολύ για αυτά τα έργα και για χρόνια προσπαθούσε να κάνει κάτι για να τα ανακτήσει. Μιλώντας στο «Π», η κ. Βότση ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας της κατάφερε, εν τέλει, να ανακτήσει κάποια από εκείνα τα έργα, άγνωστο πώς.

Σε δικό της σχόλιο, η ζωγράφος Ρέα Μπέιλι ανέφερε στο «Π» ότι «ο Βότσης έλεγε ότι έπαθε μεγάλη ζημιά» όταν έχασε αυτά τα έργα.

Εκπρόσωπος της γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης προσέδωσε στη δουλειά του -και στην κυπριακή τέχνη- στοιχεία της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

«Μακάρι ο παπάς μου να ζούσε για να δει (τα έργα του). Ξέρετε, η δουλειά των καλλιτεχνών είναι τα μωρά τους. Νοιάζονται πολύ γι’ αυτά, πόσο μάλλον να τα χάσουν μετά από πόλεμο».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Άδωνις Φλωρίδης: «Με ενδιαφέρει η ανάπτυξη της τοπικής κινηματογραφίας»

Δέκα χρόνια χρειάστηκαν μέχρι ο Άδωνις Φλωρίδης να είναι σε θέση να παρουσιάσει τη ...

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας: Ευχές για «καλή πορεία»

«Αυτή η βραδιά λέει πολλά. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη της Iστορίας πάνω στην οποία κτίζεται ...

Εντός 2013 ο νέος δίσκος των Arctic Monkeys

Δηλώσεις για τον νέο δίσκο των Arctic Monkeys έκανε ο ντράμερ του βρετανικού συγκροτήματος, Matt ...

Επείγει το καθεστώς του καλλιτέχνη

Γράφει η Μαρία Λοϊζίδου | Εικαστικός Τα οικονομικά μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό ...

Ανάγνωση παραμυθιών του Τζιάνι Ροντάρι στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ιταλίας

Η πρεσβεία της Ιταλίας λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα #WeAreItaly  και προτείνει δύο προγράμματα για ...

Ομαδική έκθεση «Be water again»

Την ομαδική έκθεση με τίτλο «Be water again» σε επιμέλεια των Πάνου Γιαννικόπουλου και ...

X