«Ο πατέρας μου μας είχε πει πολλές φορές για αυτά τα έργα» αναφέρει η Χλόη Βότση για τα 24 έργα του Στέλιου Βότση που αποτελούν μέρος της συλλογής των 219 έργων που επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα από την Αμμόχωστο, όπου βρέθηκαν και διασώθηκαν από Τουρκοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τα έργα του Στέλιου Βότση (1929-2012) είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία όπου ο σπουδαίος ζωγράφος παρουσίασε μια έκθεση με τίτλο Votsis: Recent Paintings στην γκαλερί του Commonwealth Institute στο Λονδίνο. Η έκθεση ολοκληρώθηκε και τα έργα πήραν τον δρόμο της επιστροφής. Τα πρόλαβε, ωστόσο, η εισβολή και τα έργα «εγκλωβίστηκαν» στο τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Χλόη Βότση, ο ζωγράφος στεναχωριόταν πολύ για αυτά τα έργα και για χρόνια προσπαθούσε να κάνει κάτι για να τα ανακτήσει. Μιλώντας στο «Π», η κ. Βότση ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας της κατάφερε, εν τέλει, να ανακτήσει κάποια από εκείνα τα έργα, άγνωστο πώς.

Σε δικό της σχόλιο, η ζωγράφος Ρέα Μπέιλι ανέφερε στο «Π» ότι «ο Βότσης έλεγε ότι έπαθε μεγάλη ζημιά» όταν έχασε αυτά τα έργα.

Εκπρόσωπος της γενιάς Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης προσέδωσε στη δουλειά του -και στην κυπριακή τέχνη- στοιχεία της παγκόσμιας εικαστικής γλώσσας.

«Μακάρι ο παπάς μου να ζούσε για να δει (τα έργα του). Ξέρετε, η δουλειά των καλλιτεχνών είναι τα μωρά τους. Νοιάζονται πολύ γι’ αυτά, πόσο μάλλον να τα χάσουν μετά από πόλεμο».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Φουσκόpolis στο κάστρο Λάρνακας

  φωτογραφίες : Ελένη Παπαδοπούλου

Μια βραδιά για τον Γιώργο Νταλάρα στη Λευκωσία

Σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Λευκωσία από την οποία δεν έλειπαν ούτε η Ιστορία, ...

Dot on the Map Industry Days| Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το Dot on the Map Industry Days ανακοινώνει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για επαγγελματίες του ...

Μέτωπο κατά ΘΟΚ και «Θυμέλη» ανοίγουν τα τέσσερα μεγάλα θέατρα

Με νέα επιστολή τοποθετούνται εναντίον του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τα τέσσερα μεγάλα θέατρα της ...

Τζάκι Κένεντι: συνομιλίες μετά θάνατον

Αύριο, Τετάρτη, κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το βιβλίο «Ζακλίν Κένεντι: Ιστορικές συνομιλίες για τη ζωή ...

Ο Μιχάλης Κουλουμής στην Κύπρο για συναυλίες

Ο διεθνούς φήμης βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής θα δώσει τρεις συναυλίες στην Κύπρο, με τις οποίες ...

X