Με την έκθεση έργων του Χορστ Βάγιερσταλ και της Κυριακής Κώστα ξεκινά η νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, με τίτλο KunstRaumGoethe.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γκαίτε [δίπλα στο Λήδρα Πάλας, Λευκωσία] και περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, την έκθεση Buch der Gezeiten (Βιβλίο των παλιρροιών) του Γερμανού καλλιτέχνη Horst Weierstall και «Συγκυριακές ασυνέπειες / Head and hand series» της Κύπριας καλλιτέχνιδας Κυριακής Κώστα.

Το KunstRaumGoethe

Με τις δύο αυτές εκθέσεις εγκαινιάζεται το KunstRaumGoethe, μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, η οποία φιλοξενεί καλλιτέχνες και επιμελητές σύγχρονης τέχνης που σχετίζονται με τη Γερμανία και την Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους και/ή ασχολούνται με τις δύο χώρες μέσα από το έργο τους.

Το Buch der Gezeiten

Το έργο του Βάγιερσταλ είναι μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί πάνω σε τοίχο που αποτελείται από δύο μέρη: το “Buch der Gezeiten” (έγχρωμα σκίτσα με ακρυλικό και μαρκαδόρο που θυμίζουν σύγχρονη αφηρημένη τέχνη) και αφορισμούς (καταγραφές κειμένων από ημερολόγια του 2019-2020). Τα βασικά στοιχεία του σχήματος, της γραμμής και του χώρου ανάμεσά τους είναι αλληλένδετα και, μέσα από μια ελεύθερη και αέναη δομή, δίνουν την εντύπωση ενός ανοικτού βιβλίου.

Η βασική ιδέα για μια σχηματική απλοποίηση στα έργα του Weierstall χρονολογείται από τα πρώτα σκίτσα του, όπου ο σταυρός, ο κύκλος και η γραμμή λειτουργούσαν ως φορείς μορφής και συμβολισμών. Στην παρούσα εγκατάσταση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να διευκρινίσει το ερώτημα του πώς μπορούν να συνενωθούν τα σύνορα, οι περιφέρειες και οι ρωγμές. Το 1876 ο Gustave Flaubert έγραψε σε σχέση με τα λογοτεχνικά σύνορα: «Επιτέλους, πιστεύω ότι η μορφή και το υπόβαθρο είναι δύο λεπτά σημεία, δύο ενότητες που δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη.»

Ο Horst Weierstall γεννήθηκε το 1944 στο Wuppertal-Elberfeld και μετακόμισε στην Κύπρο το 1981, όπου υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που πραγματοποίησε πρότζεκτ και καλλιτεχνικά installations σε δημόσιους χώρους. Το 2010 ίδρυσε μαζί με την κόρη του, τη χορογράφο Alexandra Weierstall, τον διεπιστημονικό χώρο τέχνης TheArtSpace στο Ντύσσελντορφ. Ο χώρος αυτός αποτελεί τόσο άξονα όσο και εμπόδιο ανάμεσα στη χορευτική ερμηνεία και τις εικαστικές τέχνες. Ο Horst Weierstall ζει και εργάζεται στο Ντύσσελντορφ.

Συγκυριακές Ασυνέπειες / Head and hand series

Ως εικαστικός, η Κυριακή Κώστα ασχολείται με την επισκευή των αντικειμένων και τη νέα αισθητική που δημιουργείται μέσα από αυτή. Μέσα από τη διαδικασία της αποκατάστασης επιδιώκει να εκμαιεύσει την «καινούργια οπτική», εξετάζοντας το πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένας χώρος μετά από την επισκευή του, και πώς μπορεί η ταυτότητα του χώρου να επαναπροσδιοριστεί μετά τις νέες αλλαγές.
Η συγκεκριμένη δουλειά της Κώστα μπορεί να παραλληλιστεί με την θεωρία του Ζακ Λε Γκοφ, ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ασυνέπειας των γραμματικών χρόνων και το γεγονός ότι ένας παρελθοντικός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει αναφορά στο παρόν ή ένας παροντικός αντίστοιχα για αναφορά στο μέλλον, δείχνοντας το πόσο εύπλαστη είναι η σχέση μεταξύ τους και το ότι στην ουσία το ένα είναι κατασκεύασμα του άλλου.

Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία. H δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσέγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθύλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών μεθόδων. H Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θ́εματα καθώς επίσης και στα κοινά.

Προβολές της ταινίας μικρού μήκους “Marking Time”

Στα πλαίσια της έκθεσης, η ταινία μικρού μήκους ‘Marking Time’ των Νικόλα Ιορδάνου και Σύλβιας Νικολαΐδου θα προβληθεί στις 4, 19 και 31 Μαρτίου στις 19:00. Το Marking Time είναι ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που αντικατοπτρίζει το έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Horst Weierstall, ο οποίος βίωσε έντονα τη διαίρεση του Βερολίνου και της Λευκωσίας. Παρόλο που η καλλιτεχνική του δράση καλύπτει μια περίοδο πέραν των τεσσάρων δεκαετιών, τα αντικείμενα της τέχνης του, όπως η διαίρεση, ο περιορισμός κίνησης και ο διαχωρισμός, παραμένουν ακόμα επίκαιρα.

+ Εγκαίνια στις 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου [Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, Λευκωσία]. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-20:00Η έκθεση θα είναι κλειστή στις 2 and 25 Μαρτίου λόγω αργιών και στις 28 Φεβρουαρίου λόγω κλειστής εκδήλωσης. Πληροφορίες τηλ. 22674606 και www.goethe.de/kypros

You May Also Like

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συναντά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη

Μετά από απουσία πέντε χρόνων από τον χώρο των συμφωνικών ακουσμάτων, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ...

«Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν», τελευταίες παραστάσεις

Μια μαύρη κωμωδία σε «πραγματικό» χρόνο 90 λεπτών παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην Πάνω ...

«Βαφτιστικός» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Τη δεύτερη της συναυλία με την οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» παρουσιάζει την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, ...

Εκατό καλλιτέχνες συμβάλλουν στο έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Εκθεση και δημοπρασία έργων 100 καλλιτεχνών από την Κύπρο και την Ελλάδα παρουσιάζει ο ...

«Κυρία Μαργαρίτα» από τους Γιολάντα Χριστοδούλου και Αλέξη Βασιλείου

Την «Κυρία Μαργαρίτα», το ανατρεπτικό θεατρικό κείμενο του Βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάυντε, ερμηνεύει η Γιολάντα ...

Η γλώσσα σε καιρό κρίσης: τάσεις, στάσεις και αντιδράσεις

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστεί το φαινόμενο «γλώσσα» σε σχέση με κρίσεις, ...

X