Δημόσια Συζήτηση: Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα

Με αφορμή τη συζήτηση για τη διαχείριση του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) μετά την διεκδίκησή του από τον Κύπρου Χρυσόστομο 

«Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα: Από την Περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο Σύνολο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» είναι το θέμα δημόσιας συζήτησης που πραγματοποιείται στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η δημόσια συζήτηση παίρνει αφορμή από το θέμα που προέκυψε σχετικά με τη διαχείριση του Εθνολογικού Μουσείου (οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) και τη διεκδίκησή του από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. 

Πώς γίνεται η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο; Ποιοι είναι οι αρμόδιοι θεσμοί για να παίρνουν αποφάσεις; Ποιο είναι το νομικό και πρακτικό πλαίσιο στο οποίο γίνεται η διαχείριση; Ποιες πολιτικές ακολουθούνται στην Ευρώπη και αλλού για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποιο το μέλλον της πολιτιστικής διαχείρισης στην Κύπρο;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης, σχετικά με τη διαχείριση όλου του φάσματος της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη συζήτηση θα ανοίξουν με σύντομες, ολιγόλεπτες τοποθετήσεις οι δρ Δέσπω Πηλείδου (Έφορος Μουσείων, Τμήμα Αρχαιοτήτων), δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, ΤΕΠΑΚ), Σεβίνα Φλωρίδου (Αρχιτέκτονας, με ειδίκευση στην πολιτιστική κληρονομιά), Ιωσήφ Χατζηκυριάκος (Διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας) και Αχιλλέας Δημητριάδης (Δικηγόρος).

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Δρ Δέσπω Πηλείδου: Η Προστασία των Αρχαιοτήτων στην Κύπρο
  • Δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert: Πολιτιστική Πολιτική και Κρατικά Μουσεία στην Ευρώπη και Κύπρο
  • Σεβίνα Φλωρίδου: Αξίες της Μνήμης και Χρήση των Μνημείων
  • Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκος: Το Παρελθόν ως Δημόσιο Αγαθό
  • Αχιλλέας Δημητριάδης: Μια Πρακτική Ανάλυση

Η συζήτηση διοργανώνεται από ομάδα πρωτοβουλίας την οποία αποτελούν οι δρ Πωλίνα Νικολάου (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας), Μυρτώ Αριστείδου (Μουσειολόγος και Εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών), Γιώργος Χατζηχρίστου (Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτονικής Παν. Λευκωσίας) και Δέσπω Πασιά (Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Εκπαιδευτικός σε Δημόσια Σχολεία).

+ Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου [Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία]. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από τα εγκαίνια της έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης «Στης Μαρουδιάς» στην οικία Χατζηγεωργάκη, σε επιμέλεια Εύης Τσελίκα και Χρυσταλλένης Λοιζΐδου, 2012. ©Εύη Τσελίκα

You May Also Like

10o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η φετινή δέκατη  έκδοση του ...

Διαδικτυακά η φετινή Μπερλινάλε από 1η Μαρτίου

Με 400 περίπου ταινίες στα διάφορα τμήματά του και με 15 που θα διαγωνιστούν ...

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου μας ταξιδεύει στην Καρδιά του Ρομαντισμού

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου επιστρέφει στο Θέατρο Ριάλτο στις 20 Μαΐου έχοντας πλέον τη ...

Δαντέλες και Σύγχρονη Τέχνη στο Καλλινίκειο Μουσείο Αθηένου

Επτά ιστορίες σύγχρονης τέχνης συνοδεύουν αφηγήσεις ανθρώπων της Αθηένου οι οποίες ζωντανεύουν τη δημιουργία ...

Αποστάσεις Γιωρκάτζη για το Εθνολογικό Μουσείο

Αξιοσημείωτη είναι η στάση, ή καλύτερα η μη στάση του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη ...

Ξεκινά η προπώληση για το Φεστιβάλ Φέγγαρος

Η προπώληση εισιτηρίων για το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος 2016 ξεκινά στις 16 Μαΐου. ...

X