Για την Αχίλλειο Βιβλιοθήκη

Ο Δήμος Λευκωσίας τροχιοδρομεί την ανακαίνιση της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Λευκωσίας.

• Η απόφαση λήφθηκε αφού η βιβλιοθήκη αφέθηκε στην παρακμή για πολλά χρόνια. Αφήστε που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν… προσωρινός γραφειακός χώρος αλλά και αποθήκη.

• “Χμ, πλημμύρισε η Πύλη Αμμοχώστου, άραγε πού να βάλουμε τον εξοπλισμό της; Χμ, είναι ένα μέρος, πώς το λένε, πώς το λένε;!”

• Κάπως έτσι το πιάνο που βρισκόταν στην Πύλη Αμμοχώστου βρέθηκε να μπλοκάρει την είσοδο της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης γιατί, άλλωστε, ποιος θα έμπαινε μέσα σε αυτήν;

• Τόσο αφέθηκε η Αχίλλειος, ένα νεοκλασικό κτήριο απέναντι από τον χώρο στάθμευσης του “Όχι”, που δωρήθηκε στον Δήμο Λευκωσίας από τον Κώστα Πική με τον όρο να είναι βιβλιοθήκη.

• Αυτοί οι όροι, τελικά, σε διαθήκες και καταπιστεύματα έχουν σώσει πολλά κτήρια στην παλιά πόλη. Καλή ώρα το Μουσείο – Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, που ναι μεν έγινε η μ****α να δοθεί στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη του κτίσματος ως μουσείου. Διότι αν δεν, είτε θα το κατεδάφιζε ο αθεόφοβος είτε θα το νοίκιαζε για σουβλατζίδικο.

• Πίσω στην Αχίλλειο, τα χέρια του δήμου ήταν δεμένα. Προφανώς δεν θέλει μια… βιβλιοθήκη στα πόδια του, αλλά δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Είτε θα διατηρούσε το σπίτι είτε οι απόγονοι του δωρητή θα το έπαιρναν πίσω. Κάτι που θα σήμαινε σημαντικό πλήγμα για το γόητρο του δήμου.

• Ανακαινίζεται, λοιπόν, η Αχίλλειος, με πρώτο εγκεκριμένο ποσό για τις εργασίες ύψους 50 χιλιάδων ευρώ.

• Και με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με σκοπό η Αχίλλειος να είναι κάτι σαν “δορυφόρος” της μεγαλεπίβολης βιβλιοθήκης του ΠΚ.

• Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για την Αχίλλειο, αυτή θα μετατραπεί σε ένα ήσυχο αναγνωστήριο, ενώ θα λειτουργεί και ως χώρος για εκδηλώσεις σχετικές με το βιβλίο. Θα διαθέτει, επίσης, σπάνιες εκδόσεις που θα αφορούν κυρίως την πόλη της Λευκωσίας. Θα έχει και καφέ.

• Θεωρώ ότι το σημαντικότερο -που ίσως είναι καλό να δουν οι ιθύνοντες- είναι η Αχίλλειος στη νέα της εποχή να απευθύνεται στα παιδιά και στην κοινότητα που την περιβάλλει.

• Η Αχίλλειος βρίσκεται στο μεταίχμιο της πόλης, ανάμεσα στην εξέλιξη και την παρακμή της. Οι γείτονες της Αχίλλειου δεν πρέπει να αγνοηθούν. Τα παιδιά της γειτονιάς κυρίως.

• Για να ζωντανέψει ξανά, η Αχίλλειος χρειάζεται να γίνει μέρος της κοινότητας στην οποία ανήκει. Χρειάζεται να αγαπηθεί από τους δικούς της ανθρώπους. Κι αυτό δεν θα το πετύχουν το ελιτίστικο χέρι που θα τοποθετήσει σπάνιες εκδόσεις στα ράφια της, ούτε οι φοιτητές που θα τραβολογήσουμε από τον πανεπιστημιακό λόφο.

You May Also Like

Για μια βιβλιοθήκη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των ...

Τα πολιτεύματά μου. Μέσα.

Μ’ αρέσει η Λεβέντειος Πινακοθήκη όσο στον καθένα. Επιτέλους μια γκαλερί διεθνών προδιαγραφών, σε ...

Πόσο πάει ο πολιτισμός;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ας το παραδεχτούμε: ο Βασίλης Μιχαηλίδης ήταν αλκοολικός. * ...

Είμαστε λίγοι;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Είμαστε λίγοι; Αριθμητικά εννοώ, όχι μεταφορικά. Όχι δηλαδή “λίγοι”. Μεταξύ ...

Να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ; Αστεία πράγματα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το πόσο φαύλος κύκλος είναι τα κυβερνητικά μέτρα που ...

Τι πήγε λάθος όταν ήταν όλα σωστά

Υπήρξαν έντονες κριτικές για την απόφαση να παρουσιαστεί μια αναδρομική έκθεση ενός νεκρού καλλιτέχνη ...

X