Στον κινηματογράφο Πάνθεον θα προβληθεί η ταινία Parasite, που σάρωσε τα Όσκαρ στη φετινή 92η τελετή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Η ταινία, που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας γράφοντας ιστορία στον θεσμό των κινηματογραφικών βραβείων, θα προβάλλεται από τις 20 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2020 στον κινηματογράφο Πάνθεον, στη Λευκωσία.

«Παράσιτα» στην κορυφή των Όσκαρ

Σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν Χο, η ταινία επικεντρώνεται σε μια τετραμελή οικογένεια ενηλίκων που μένει σε ένα ημιυπόγειο και -κατά διαστήματα- κερδίζει το εισόδημά της διπλώνοντας κουτιά για πίτσες.

Σε μια άλλη γειτονιά, μια άλλη τετραμελής οικογένεια, της οποίας ο πατριάρχης είναι ο πετυχημένος ιδιοκτήτης μιας διεθνούς εταιρείας, ζει στην πολυτελή της έπαυλη, μακριά από τον θόρυβο και το άγχος της λαϊκής τάξης. Χάρη σε μια τυχερή γνωριμία, ο άνεργος γιος θα καταφέρει να πιάσει δουλειά κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα στην κόρη της εύπορης οικογένειας. Όταν οι δύο οικογένειες έρθουν κοντά, θα μπει μπροστά ένα ντόμινο ανατροπών και μυστικών με παντελώς αβέβαιη κατάληξη.

«Χρησιμοποιώντας το μοτίβο upstairs/downstairs και με φόντο τη σύγχρονη Σεούλ, ο Μπονγκ Τζουν Χο αντιπαραβάλλει τη φτωχή και εξαθλιωμένη οικογένεια Κιμ με τους Παρκ, μια οικογένεια τόσο πλούσια και τόσο συνηθισμένη στην ευδαιμονία που μοιάζει εντελώς αποσχισμένη από την πραγματικότητα – ακόμα και την πραγματικότητα που επικρατεί μέσα στο ίδιο τους το νοικοκυριό και που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως οικογένεια», σχολιάζει στην κριτική της η συνεργάτιδα του «Π», Λίνα Πρωτοπαπά.

«Η ταινία είναι στην ουσία της μια πολυεπίπεδη εξερεύνηση των ταξικών σχέσεων. Αποφεύγει τον διδακτισμό και αρνείται να καταφύγει σε επικλήσεις στο συναίσθημα. Με μια μπρεχτική προσέγγιση, μας ταρακουνά κάθε φορά που πάμε να ταυτιστούμε με τον ένα ή τον άλλο χαρακτήρα και κάθε φορά που πάμε να πιστέψουμε πως κρατάμε σφιχτά το νήμα της αφήγησης. Είναι μια ταινία γεμάτη σκοτεινό χιούμορ και μια ένταση που συσσωρεύεται σταδιακά και με έλεγχο μέχρι να ξεσπάσει σε ένα αριστουργηματικό χάος.»

+ Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο Πάνθεον από τις 20 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 20:30. Η ταινία έχει διάρκεια 132 λεπτά. Υπότιτλοι στα ελληνικά και αγγλικά. Τις προβολές συνδιοργανώνουν το Πάνθεον και η τοπική κοινότητα HallyuCy που είναι αφιερωμένη στην κορεάτικη κουλτούρα. 

You May Also Like

Casting call για ταινία μικρού μήκους από την Seahorse Films

H Seahorse Films αναζητεί νεαρούς άνδρες, ηλικίας 18 έως 22 ετών, για βοηθητικούς ρόλους ...

Έκθεση ζωγραφικής στον Πολυχώρο «Κατ’ Οίκον»

Η Μαρία Στυλιανίδου Ιακωβίδου παρουσιάζει τη ζωγραφική της δουλειά με τίτλο «στο νερό» από ...

REEL: Mία οπτική και ηχητική εγκατάσταση

Η εικαστική καλλιτέχνης Μαρία Λεωνίδου, η περφόρμερ Λία Χαράκη και o σχεδιαστής ήχου Γιάννης ...

Διαδικτυακά και ζωντανά ο Φεβρουάριος στο Θέατρο Ριάλτο

Στις συνθήκες που επικρατούν, με τις συνεχείς αλλαγές, το ανοίγο-κλείσιμο των θεάτρων, το Θέατρο ...

«Ψέμα στο Ψέμα» – Επιστρέφει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου

Με την πιο ανατρεπτική, αστυνομική κωμωδία του Άντονι Νίλσον, «Ψέμα στο Ψέμα» επιστρέφει η ...

Διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Olympia» από το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών παρουσιάζει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό ...

X