Ο Big Brother πάει Λονδίνο

Την περασμένη εβδομάδα, η Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να μπορεί να εντοπίζει υπόπτους ακόμα και στον δρόμο μέσω βιντεοκάμερας. Είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη ένα τόσο ισχυρό δίκτυο παρακολούθησης. Μέχρι στιγμής κάτι ανάλογο υπάρχει σε πλήρη ανάπτυξη μόνο στην Κίνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο μαίνεται μια διαμάχη σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας. Οι μεν, κυρίως παράγοντες της Αστυνομίας, επιμένουν ότι η τεχνολογία τους επιτρέπει να μπορούν να πιάσουν εγκληματίες ευκολότερα, οι δε ανησυχούν για την κατάργηση της ιδιωτικότητας εξαιτίας μιας τεχνολογίας που δεν είναι και τόσο ακριβείας και που θα εισαχθεί στην καθημερινή μας ζωή χωρίς επαρκή δημόσιο διάλογο.

 

Αναγνώριση προσώπων: Μαίνεται μια διαμάχη σχετικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας

 

Μεγάλες ενώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Electronic Frontier Foundation και το Big Brother Watch, περιγράφουν μια κοινωνία «πλήρους παρακολούθησης» με την κυβέρνηση και άλλους παράγοντες να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται και τι κάνει ο κάθε πολίτης 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης, ποιον κριτικάρει ή ποιον βλέπει κρυφά. Τα σχόλια δικά σας.

Επίσης η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να ανακαλύψει περισσότερα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου, όπως άλλες φωτογραφίες, αναρτήσεις σε blog, προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστορικό πλοήγησης στο διαδίκτυο… τέλος δεν υπάρχει. Και στο τέλος μας βλέπω να κυκλοφορούμε με μάσκες στον δρόμο, Γκόθαμ Σίτι θα γίνουν οι πόλεις μας…

Πριν από λίγα χρόνια θα σας έλεγα ότι αυτά είναι ονειροφαντασίες, αλλά μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica όλα να τα περιμένουμε πια.

Ωστόσο στη Βρετανία τα θέματα ασφάλειας προκαλούν περισσότερες ανησυχίες απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ήδη κλειστά τηλεοπτικά κυκλώματα σαρώνουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Εκτός από τις -δυστυχώς- επιτυχημένες τρομοκρατικές ενέργειες, η μητροπολιτική Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει και την αύξηση της εγκληματικότητας συνολικότερα. Τον περασμένο Νοέμβριο ένας άντρας που φορούσε επάνω του μία ψεύτικη βόμβα στη γέφυρα του Λονδίνου σκοτώθηκε από την Αστυνομία αφού πρώτα είχε μαχαιρώσει θανάσιμα δύο άτομα. Ένα παρόμοιο επεισόδιο συνέβη και το 2017 με οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μόνο τα επεισόδια με λευκά όπλα, κυρίως μαχαίρια, έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ τον περασμένο χρόνο.

Μέχρι στιγμής τα βίντεο από τις κάμερες μπορούν να ταυτοποιήσουν ένα πρόσωπο που υπάρχει ήδη σε μία βάση δεδομένων, όταν αυτό είναι το ζητούμενο. Η νέα τεχνολογία, όμως, θα δίνει αμέσως σήμα στην Αστυνομία μόλις ένα πρόσωπο που είναι ήδη στη λίστα των καταζητούμενων θα αναγνωριστεί από την κάμερα. Περνάμε δηλαδή σε τεχνολογία live σε πραγματικό χρόνο.

Ο πρώτος τύπος χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές δυτικές Αστυνομίες, με πρώτη εκείνην της Νέας Υόρκης που μπορεί να συγκρίνει φωτογραφίες τραβηγμένες από βίντεο. Μια πρόσφατη έρευνα των «New York Times» αποκάλυψε ότι πάνω από 600 υπηρεσίες διατήρησης της τάξης χρησιμοποιούν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας Clearview AI.

Το σύστημα που θα χρησιμοποιήσει η Αστυνομία του Λονδίνου ονομάζεται NeoFace (δείτε το φυλλάδιο εδώ: https://bit.ly/2S2kFom) και είναι της NEC, μιας ιαπωνικής εταιρείας εξειδικευμένης σε βιομετρικές υπηρεσίες (η αναγνώριση προσώπου θεωρείται βιομετρικό μέγεθος και μάλιστα όχι τόσο ακριβείας όσο το δακτυλικό αποτύπωμα ή η ίριδα του ματιού). Χρησιμοποιείται ήδη στο Σουράτ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων στην Ινδία, στην πολιτεία της Τζόρτζια στις ΗΠΑ αλλά και στο Κάρντιφ, την πρωτεύουσα της Ουαλίας, σε μεγάλα γεγονότα όπως αγώνες ράγκμπι ή συναυλίες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δοκιμών σε πραγματικό μέγεθος δεν είναι πάντα ενθαρρυντικά. Τόσο που μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, έχουν απαγορεύσει τη χρήση του εν λόγω συστήματος.

Να μου το πείτε έγκαιρα, πάντως, αν βάλουμε κι εδώ, να μην βγαίνω άβαφη και αχτένιστη στον δρόμο…

You May Also Like

Ο νέος είναι ωραίος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το δίλημμα, παλιό ή καινούργιο, δεν είναι πρόσφατο. ...

«Εγχειρίδιο Επαλήθευσης» ειδήσεων

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη «Στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον, όπου κυκλοφορούν φήμες και ψεύτικο περιεχόμενο, ...

Έξυπνο facebook. Γίνεται;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr  “Είμαι σοκαρισμένη που το facebook αρνείται να κάνει κάτι γι’ ...

Πίσω από τον καθρέφτη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα είναι να ...

Ψηφιακός μινιμαλισμός

Αν ψάχνετε κάτι καλό να διαβάσετε σας συστήνω ανεπιφύλακτα το παλιότερο [του 2016] αλλά ...

Πώς το twitter σταμάτησε τον πόλεμο στο Ιράν

Στην αρχή φάνηκε ότι το twitter είναι το νέο πολεμικό όπλο, ιδιαίτερα για τον ...

X