Ολιγόλεπτο σινεμά από το Φεστιβάλ Δράμας στην Κύπρο

Ταινίες μικρού μήκους που ξεχώρισαν κατά τη διοργάνωση του φεστιβάλ τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα συστήνονται στο κυπριακό κοινό μεταξύ 10 και 12 Φεβρουαρίου

«Σε μία διοργάνωση η οποία έχει μεγάλη σημασία στην Ελλάδα, έχει εδραιώσει τον θεσμό των ταινιών μικρού μήκους και έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη και την παραγωγή του κινηματογραφικού αυτού είδους βοηθώντας παράλληλα πολλούς Κύπριους «μικρομηκάδες» να βρουν τον δρόμο τους προς την κινηματογραφική παραγωγή» αναφέρεται η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο, Γεωργία Ντέτσερ, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» για το Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο επιστρέφει και φέτος στην Κύπρο.

Ευχάριστο είναι δε και το γεγονός της εξάπλωσής του θεσμού αυτού -πέρα από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό όπου πραγματοποιούνταν μέχρι πέρσι οι προβολές -και σε άλλες πόλεις του νησιού, όπως είναι η Λάρνακα και η Πάφος, σηματοδοτώντας ακριβώς το αυξανόμενο ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού για τις ταινίες μικρού μήκους.

  • Εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών σε όλες τις πόλεις

Συμπυκνωμένη ποιότητα
Όπως αναφέρει η κυρία Ντέσερ «Το ενδιαφέρον για ταινίες μικρούς μήκους είναι ολοένα και αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Αναλογιστείτε μόνο πόσο πετυχημένο είναι το δικό μας Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους. Ένα φεστιβάλ που για περισσότερο από μία εβδομάδα γεμίζει τις αίθουσες του ασφυκτικά. Πρόκειται για ένα όντως ενδιαφέρον κινηματογραφικό είδος μιας και σε μερικά μόνο λεπτά – όταν οι ταινίες είναι επιτυχημένες-μπορείς να δεις πραγματικά μία πλήρη κινηματογραφική ταινία, με πλήρη αφήγηση. Είναι ένα είδος που κερδίζει έδαφος θα έλεγα ίσως και παγκόσμια γιατί μέσα σε μια σύγχρονη εποχή που ο χρόνος είναι πια πολύ περιορισμένος και όλοι μας είμαστε στραμμένοι προς την εξοικονόμησή του, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικό κινηματογράφο συμπυκνωμένο σε μερικά λεπτά».

Κυπριακή δημιουργία εκτός

Η συνεργασία του Φεστιβάλ Δράμας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Κύπρου υφίσταται όπως αναφέρει η κυρία Ντέτσερ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της. «Υπάρχει συνεργασία των δύο θεσμών τόσο καλλιτεχνική όσο και σε προσωπικό επίπεδο και σε αυτήν οφείλεται και το γεγονός της παρουσίας και του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους κάθε χρόνο στη Δράμα και βεβαίως της φιλοξενίας του Φεστιβάλ Δράμας στην Κύπρο κάθε χρόνο. Μη ξεχνούμε ότι για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ Δράμας διαδραμάτισε ένα ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους δημιουργούς να προβάλουν τη δουλειά τους εκτός. Εκεί όπου το κοινό δεν είναι εγχώριο αλλά συμπεριλαμβάνει και παραγωγούς αλλά και διευθυντές φεστιβάλ άλλων χωρών». Ερωτηθείσα δε για το ενδιαφέρον των σκηνοθετών για το «μικρό» σινεμά η ίδια απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλο. Εξάλλου, όπως ανέφερε, «για κάθε σκηνοθέτη ενδεχομένως μία ταινία μικρού μήκους να είναι το πρώτο βήμα που ίσως τον οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη παραγωγή. Γιατί πώς αλλιώς θα πείσει κάποιο για την παραγωγή μιας μεγάλης κινηματογραφικής ταινίας, αν δεν έχει δείξει δουλειά του με κάποιο τρόπο.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Still από την ταινία «Τέταρτος τοίχος» του Δημήτρη Γκότση.

You May Also Like

«Ο κήπος με τα χελιδόνια» από την Θεατρική Πορεία Λεμεσού

Η Θεατρική Πορεία Λεμεσού ανεβάζει το έργο  του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ο Κήπος με τα ...

Open Call: Paphos International Film Festival

Οι διοργανωτές του φετινού Paphos International Film Festival πληροφορούν το κοινό για τη διοργάνωσή ...

Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, που φέρει το ...

Το άνοιγμα των σινεμά έμεινε στο… σενάριο

Κλειστά θα παραμείνουν τα σινεμά και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από ...

«RUN!»| Ατομική έκθεση της Άντρεας Χριστοδουλίδου

Η έκθεση ‘RUN!’ είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση της Άντρεας Χριστοδουλίδου στην Κύπρο, μετά ...

Μόδα + Αρχιτεκτονική

«Έχετε παρατηρήσει την περίεργη αντιστοιχία μεταξύ του ενδύματος των ανθρώπων και του εξωτερικού των ...

X