Τα βίντεο της καταστροφής

Είναι Παρασκευή πρωί και όπως κάθε μέρα βάζω καφέ και καλημερίζω το google home. Ευγενικά μου αντιγυρίζει την καλημέρα, μου λέει την ώρα, τον καιρό και βάζει ειδήσεις. Όλο το πρόγραμμα του αγαπημένου μου σταθμού, france info, έχει μετατραπεί σε μονοθεματικό για να καλύψει το μεγάλο σκάνδαλο της παραίτησης του υποψήφιου της πλειοψηφίας για τη δημαρχία του μητροπολιτικού Δήμου του Παρισιού, Μπενζαμέν Γκριβό.

Φαίνεται πως στην αγαπημένη μου Γαλλία γίνεται πανικός. Ένας ιστότοπος (με έδρα στον Καναδά και όχι στη Γαλλία) έχει δημοσιεύσει βίντεο ιδιωτικής φύσης του Γκριβό. Υπάρχει μάλιστα και ένας καλλιτέχνης ο οποίος έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη της δημοσίευσής τους για να στιγματίσει, λέει, την υποκρισία των πολιτικών, οι οποίοι παρουσιάζονται ως σωστοί οικογενειάρχες αλλά από πίσω ανταλλάσσουν kinky μηνύματα με διάφορες πιτσιρίκες.

Μου πήρε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά να εντοπίσω τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Μεταξύ μας, δεν πίστευα ότι θα τον βρω γιατί λογικά με τον πολιτικό χαμό που γινόταν θα έπρεπε να έχει κατέβει αμέσως. Μικρή σημείωση: τα βίντεο δεν είχαν αναρτηθεί στους ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά σε προσωπική ιστοσελίδα και άρα πιθανόν χρειάζονταν μεγαλύτερη και πιο χρονοβόρα διαδικασία για να κατέβουν. Αν ήταν για παράδειγμα στο YouTube κάποιος κυβερνητικός υπεύθυνος θα μπορούσε να έχει τηλεφωνήσει στον υπεύθυνο της Google και να ζητήσει για λόγους εθνικής… κάτι τέλος πάντων να κατέβει αμέσως.

Τα βρήκα λοιπόν και όπως σωστά είχα ακούσει και στις ειδήσεις ο ιστότοπος έμοιαζε να είναι ένα άδειο τσόφλι ίσα-ίσα για να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα βίντεο. Δημοσίευε βέβαια κάτι θεωρίες ότι θα ξεσκεπάσει λέει την υποκρισία των πολιτικών αλλά άλλος πολιτικός δεν υπήρχε. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση δεν ήταν τα ίδια τα βίντεο… τώρα ξέρω εσείς περιμένετε να σας πω τι είδα και βρίσκομαι σε δύσκολη θέση. Λοιπόν για να το θέσω κομψά αλλά να μείνουμε στο πολιτικό και τεχνολογικό επίπεδο, ήταν βίντεο που τραβάει ο καθένας μόνος του και τα στέλνει στον άλλον μέσω κινητού τηλεφώνου. Μου έκανε λοιπόν εντύπωση ότι υπήρχε μαγνητοσκόπηση της οθόνης του κινητού όπου πατώντας play έβλεπες να έρχονται τα μηνύματα σαν να ήσουν εσύ ο αποδέκτης. Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πώς γίνεται και αν πρόκειται για live μαγνητοσκόπηση, όπου σε αυτή την περίπτωση η δουλειά ήταν προφανώς στημένη, ή αν πρόκειται για βίντεο μοντάζ, όπου εκεί χρειάζεσαι βαρβάτο επαγγελματία. Λίγες μέρες μετά, άκουσα ότι αποδέκτης των μηνυμάτων αυτών ήταν η νυν σύντροφος του καλλιτέχνη άρα πιθανόν τα κίνητρα να μην ήταν και τόσο πολιτικά αλλά μάλλον να πρόκειται για καθαρή περίπτωση εκδίκησης ή ζηλοτυπίας.

Άφησα λοιπόν τη σελίδα ανοιχτή περιμένοντας να δω πότε θα κατέβει. Κι όμως έμεινε εκεί για το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας και μόνο το βράδυ είδα ότι είχε πλέον πέσει. Μου φάνηκε απίθανο. Χιλιάδες χρήστες, άλλοι από καθαρά επαγγελματικό ενδιαφέρον όπως εγώ αλλά σίγουρα οι περισσότεροι για την πλάκα τους θα την επισκέφθηκαν όσο ήταν ακόμα ανεβασμένη. Το οποίο σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος εκτέθηκε ξανά και ξανά και ξανά σε χιλιάδες, εκατομμύρια μάτια.
Μου φαίνεται πολύ θλιβερό. Για τη δημοκρατία, όπως άλλωστε έσπευσε να καταδικάσει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Για την τεχνολογία, που τόσο εύκολα μπορεί να καταστρέψει έναν άνθρωπο. Για τη νομοθεσία, που προσπαθεί αλλά όπως φαίνεται δεν καταφέρνει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία του λόγου και την προστασία της ιδιωτικότητας. Για τον συντηρητισμό, που έχει επιστρέψει δυναμικά και στην ευρωπαϊκή πολιτική ζωή και που καθορίζει την πολιτική πορεία κάποιου από το τι κάνει στο κρεβάτι του.

Θα ήθελα να ευχηθώ να μην ξαναζήσουμε τέτοια. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι μόλις αρχίζουν.

You May Also Like

Οι έφηβοι ξέρουν

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι αυξάνει την κατάθλιψη και ...

Η αληθινή αλήθεια για τον κορωνοϊό

Η φήμη εμφανίστηκε λίγο αφότου ο κορωνοϊός χτύπησε την Κίνα και εξαπλώθηκε ίσως και ...

Οι ευρωβουλευτές σε γραμμές και στήλες

@valia_kaimaki Δημοσιογράφος που να σέβεται τον εαυτό του και να μην ξέρει να δουλέψει ...

Πώς ο Μαρκ έγινε εκδότης

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια αναρχόσουπα μας σερβίρισε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ένα ...

Έλα καλέ που μας παρακολουθούν!

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Και να που η τεχνολογία έγινε πρωτοσέλιδο. Όχι ακριβώς η ...

Δράσεις και αντιδράσεις

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι στις 25 Μαΐου ...

X