Τι έγινε στην Άιοβα;

Σας το χρωστάω από την περασμένη εβδομάδα. Θα το πάμε λίγο γρήγορα για να μπορούμε να παρακολουθήσουμε όλοι. Στις 3 Νοεμβρίου του 2020 έχουμε προεδρικές εκλογές στην Αμερική. Από τη μία θα είναι ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη δεν ξέρουμε ακόμα. Υπάρχει μια πολύπλοκη διαδικασία για το χρίσμα που ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου στην Άιοβα και θα λήξει στο συνέδριο των Δημοκρατικών από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου στο Μιλγουόκι (που όλοι πια γνωρίζουμε χάρη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο) της πολιτείας Ουισκόνσιν. Για να βγουν οι σύνεδροι (εκλέκτορες), οι οποίοι θα διαλέξουν τον τελικό υποψήφιο, διοργανώνονται εσωτερικές εκλογές (για τους συνέδρους είπαμε ε;) σε κάθε πολιτεία.

Άλλες πολιτείες διοργανώνουν κάλπες, όπως το Νιου Χαμσάιρ, άλλες όπως η Άιοβα έχουν το σύστημα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, των “λαϊκών συνελεύσεων” (caucus). Σε αυτές οι συμμετέχοντες μαζεύονται σ’ έναν χώρο (π.χ. γυμναστήριο) και οι υποστηρικτές κάθε υποψηφίου αφού ακούσουν τις ομιλίες μαζεύονται όλοι μαζί σε μία γωνία. Οι ομάδες που θα συγκεντρώσουν 15% των συμμετεχόντων είναι οι ομάδες των “βιώσιμων” υποψηφίων. Οι υποστηρικτές των μη βιώσιμων υποψηφίων θα διαλυθούν και θα πρέπει να στηρίξουν έναν από τους βιώσιμους. Εννοείται ότι οι βιώσιμοι προσπαθούν να πείσουν τον καθένα από αυτούς. Ξανά καταμέτρηση και όποιος δεν είναι βιώσιμος μένει εκτός. Φέτος η διαδικασία σταματά εδώ για να συντομευθούν οι χρόνοι, όμως παλαιότερα συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα ή και το πρωί μέχρι να μείνουν μόνο βιώσιμοι υποψήφιοι.

Ως πρώτη, η Άιοβα έχει τη δική της σημασία αλλά δεν θα μείνουμε στην πολιτική. Γεγονός είναι ότι το πληροφορικό σύστημα τα ‘παιξε και αποτελέσματα δεν είχαμε ούτε αργά το βράδυ ούτε το πρωί της επόμενης. Τι συνέβη λοιπόν;

Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για να συγκεντρώσει τις ψήφους από κάθε σημείο απλώς τα έπαιξε. Φυσικά υπήρχαν και χαρτιά με τις καταγραφές και άρα το τελικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται. Χρειάστηκε όμως πολύ μεγάλος χρόνος για να μπορέσει ν’ ανακοινωθεί. Ακόμα χειρότερα, η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης που ήταν η δικλίδα ασφαλείας τα έπαιξε επίσης καθώς όλοι προσπαθούσαν να τη χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα για να βγάλουν άκρη με το πρόβλημα της εφαρμογής. Χάος.

Τα μαθήματα που παίρνουμε είναι δύο: Πρώτον ότι μια νέα τεχνολογία δεν βελτιώνει απαραιτήτως την εκλογική διαδικασία. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί ξανά και ξανά. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Shadow την οποία χρηματοδοτεί μια ΜΚΟ που ανήκει σ’ ένα πρώην μέλος της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον. Μάθημα δεύτερο: παίρνουμε την καλύτερη εφαρμογή κι όχι εκείνη του γνωστού μας. Τι έπρεπε να κάνει η εφαρμογή; Να μαζέψει τα δεδομένα της πρώτης προτίμησης εκείνων που συμμετείχαν, μετά της δεύτερης και να τα συγκεντρώσει όλα μαζί βγάζοντας τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δεν ήταν δα και τόσο περίπλοκο. Τι έκανε η εφαρμογή; Μάζεψε τα αποτελέσματα.

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει νωρίτερα. Η εφαρμογή δεν κατέβαινε από τα γνωστά stores της Apple και της Google αλλά από μια ιστοσελίδα. Όσοι την κατέβασαν τελικά δεν ήξεραν καν πώς να συνδεθούν αφού απαιτούσε μια σειρά από κωδικούς ασφαλείας αντί για ένα απλό username και password. Και όσοι σοφά προσπάθησαν να κάνουν δοκιμές πριν, για να εξοικειωθούν, την ημέρα των εκλογών ανακάλυψαν ότι το PIN τους ήταν πλέον άκυρο! Υποτίθεται ότι όλο αυτό το πακέτο είχε στόχο να εμποδίσει χτύπημα των χάκερ.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε ήσυχος την ομιλία του “περί της κατάστασης της Ένωσης” χωρίς να υπάρχει ούτε μισός Δημοκρατικός να του την πει. Όχι ότι από την Άιοβα θα έβγαινε ένας νικητής. Αλλά αν δεν μπορούν να διοργανώσουν προκριματικές εκλογές σε μια μικρή πολιτεία, τι μέλλον έχουν οι Δημοκρατικοί;

Η καλύτερη εφαρμογή: Αν δεν μπορούν να διοργανώσουν προκριματικές εκλογές σε μια μικρή πολιτεία, τι μέλλον έχουν οι Δημοκρατικοί;

You May Also Like

JOMO, το αντίδοτο του FOMO

Με τόσα θέματα να μας απασχολούν δεν καταφέραμε ούτε μια τόση δα φορά να ...

Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο

@valia_kaimaki Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2009, είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο ...

Το μοιραίο enter

Το κάθε μας Enter μετράει. Το κάθε μας enter δείχνει ποιοι είμαστε και φανερώνει ...

Το facebook θα σώσει τη δημοσιογραφία;

Αφού κατέστρεψε τα παραδοσιακά μέσα, το facebook έρχεται τώρα να στηρίξει τη δημοσιογραφία. Την ...

Ναι στην οθόνη, όχι στην αναξιόπιστη είδηση

@valia_kaimaki Χρησιμοποιούν τα «παλιά μίντια» οι Ευρωπαίοι και πόσο; 63% την τηλεόραση [έναντι 52% ...

Το τυρί το είδαμε, τη φάκα όμως;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Διαβάζετε; Εννοώ βιβλία, όχι υπότιτλους σε ταινίες ούτε συνταγές μαγειρικής: ...

X