Το βάρος του θυμού

* Ακόμα και σε περιπτώσεις που επιβάλλεται [αν σε πνίγει το δίκιο και όλα αυτά], ο θυμός είναι πάντα κακός.

* Είναι το σατανάκι στον αριστερό ή τον δεξιό μας [διαλέγετε και παίρνετε] ώμο.

* Την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μια δημόσια συζήτηση με θέμα “Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα: Από την Περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο Σύνολο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

* Σε αυτή κλήθηκαν να μιλήσουν η έφορος Μουσείων δρ Δέσπω Πηλείδου, η δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert, καθηγήτρια στο ΤΕΠΑΚ, η αρχιτεκτόνισσα Σεβίνα Φλωρίδου, ο διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβος Σταυρίδης – Αρχεία Λάρνακας Ιωσήφ Χατζηκυριάκος και ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

* Αρχικά, ένα σχόλιο για τη διοργάνωση: οι διοργανωτές της συζήτησης έκριναν νωρίς, μόλις ξεκίνησε να συζητείται το θέμα της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, ότι χρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα και κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να την υλοποιήσουν.

* Θεωρώ πως δεν χρειαζόταν να ανοίξουν πολύ το θέμα, θα μπορούσε δηλαδή η συζήτηση να επικεντρωθεί στο θέμα της Οικίας, στη νομική διάσταση του ζητήματος, στη διαχείριση και στο τι μέλλει γενέσθαι. * Ωστόσο και το θέμα έτσι όπως εν τέλει διαμορφώθηκε, είναι αναγκαίο.

* Η προσέλευση στη συζήτηση ήταν πέρα από ικανοποιητική. Συγκεντρώθηκαν περί τα 150 άτομα στον χώρο. Και όλα -αν αντιλήφθηκα σωστά, γιατί αντίθετες απόψεις δεν ακούστηκαν- βρέθηκαν εκεί από έγνοια για την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Όλοι, αν τους ρωτούσαμε, θα συνηγορούσαν υπέρ της παραμονής της οικίας υπό τη διαχείριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και όχι της Αρχιεπισκοπής, όπως επιδιώκει ο Κύπρου Χρυσόστομος.

* Ας κρατήσουμε αυτή την υποστήριξη.

* Διότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, η έφορος Μουσείων και υποδιευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Δέσπω Πηλείδου θα έπρεπε να είναι πολύ ευχαριστημένη εκείνο το βράδυ.

* Κάτι, όμως, πήγε στραβά και βρέθηκε να υπεραμύνεται του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων έναντι τοποθετήσεων ότι δεν υπάρχει πραγματική πολιτική για τα μουσεία και ότι θα πρέπει, κάποια στιγμή, να συζητηθεί πώς θα γίνεται η διαχείριση τουλάχιστον του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Βρέθηκε και μια κυρία από την Πάφο να πει ότι δεν γνώριζε για το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο και έδωσε το τελικό χτύπημα.

* Η δρ Πηλείδου αποχώρησε πριν τη λήξη της συζήτησης, αφού προηγουμένως απολογήθηκε λέγοντας ότι έχει άλλη υποχρέωση.

* Η έφορος Μουσείων έχει κάθε δίκιο να νιώθει αδικημένη απέναντι σε μια συζήτηση που θέλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να μην κάνει τίποτα. Προηγήθηκαν πολλοί άνθρωποι -λειτουργοί και διευθυντάδες- που, πράγματι, ήταν από αδιάφοροι έως παντελώς αρνητικοί απέναντι στην εξέλιξη του τμήματος. Η έφορος Μουσείων δεν ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους. Βρίσκεται, ωστόσο, σε μια θέση να εξηγεί, ακόμη και να δικαιολογεί τα κακώς έχοντα προηγούμενων αποφάσεων.

* Ωστόσο θεωρώ πως το βράδυ της Τετάρτης έχασε μια υπέροχη ευκαιρία να πει ότι ναι, υπάρχει πρόβλημα και είναι η αδιαφορία της πολιτείας. Ότι ναι, υπάρχει πρόβλημα και είναι η έλλειψη οράματος όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που δεν έχουν στις προτεραιότητές τους τον πολιτισμό αυτής της χώρας.

* Η συζήτηση για την πολιτιστική διαχείριση και δη τη διαχείριση των μουσείων θα ανοίξει κάποια στιγμή. Η θέση απέναντι σε αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να είναι η άμυνα αλλά η επίθεση εκεί όπου όντως πρέπει να διοχετευτεί.

You May Also Like

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Σε πολύ διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν η ε/κ και η ...

Μέχρι νεωτέρας

* Αφεντικό, μήπως να αναστείλουμε και το πολιτιστικό ένθετο γι’ αυτές τις μέρες; * ...

Όταν ζεις με τον εχθρό

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Πήρα ένα τηλεφώνημα την περασμένη βδομάδα από μια κυρία ...

Keep calm

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Έναν μήνα πριν το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης με ...

Φάρσα, δεν μπορεί .

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Στις λεπτομέρειες γεννιούνται οι πιο μεγάλες αντιφάσεις -και τραγικές ...

Πολιτιστική ανάπτυξη

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων ...

X