Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου

Μια αναδρομική έκθεση για τον Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη [1903-1984] θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Η έκθεση με τίτλο «Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου» θα ανοίξει για το κοινό στις 14 Μαρτίου 2020 και θα ακολουθήσουν τα επίσημα εγκαίνιά της στις 26 του ίδιου μήνα. Η αναδρομική στην Αθήνα για τον σπουδαίο ζωγράφο, που ανήκει στην αποκαλούμενη πρώτη γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών, φανερώνει τη σχέση του με την ελληνική πρωτεύουσα, στη Σχολή Καλών Τεχνών της οποίας σπούδασε: Όπως ενημερώνει η δρ Ελένη Νικήτα, επιμελήτρια της έκθεσης, σε σχετικό σημείωμά της, στη διάρκεια των σπουδών του και μέχρι το 1931 που έφυγε από την Αθήνα, ο Βίκτωρας Ιωαννίδης εργάστηκε ως σκιτσογράφος και εικονογράφος σε ελλαδικές εφημερίδες και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Φωκίωνα Δημητριάδη, Νίκο Καστανάκη και Αντώνη Πρωτοπάτση του Συνδέσμου Σκιτσογράφων Αθηναϊκών Εφημερίδων.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο ζωγράφος δεν παρουσίασε ποτέ το έργο του στην πόλη που του έδωσε τα πρώτα εφόδια για τη μετέπειτα γόνιμη καλλιτεχνική του πορεία. Σε αυτή την αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη θα επιχειρηθεί η παρουσίαση μιας εικαστικής πορείας 60 χρόνων του καλλιτέχνη, από το 1923 μέχρι τον θάνατό του, που περιλαμβάνει τόσο ζωγραφικά έργα όσο και σχέδια και σκίτσα από την καθημερινή αθηναϊκή ζωή των ετών 1923-1931.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Μαρτίου 2020 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και του Ιδρύματος Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, με την υποστήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

 

You May Also Like

SMAC στο Σινέ Στούντιο

Με επιλεγμένες ταινίες παραγωγής του 2016 υποδέχεται τον νέο χρόνο ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου. ...

Ο φωτογράφος πίσω από την «Κραυγή» στην Εύβοια

Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα ...

Πρόωρα παρών: Χριστόφορος Σάββα 1924-1968

Με έργα τέχνης του Χριστόφορου Σάββα, ενός καλλιτέχνη που θεωρείται πρωτοπόρος της σύγχρονης κυπριακής ...

‘To Fashion With Love’

Η Έκα, ζωγράφος και σχεδιάστρια μόδας, παρουσιάζει μια ατομική έκθεση με τίτλο ‘To Fashion ...

«Every Sunday»

Η ταινία «Every Sunday» της κύπριας Καίτης Παπαδήμα πήρε το «Βραβείο Ντοκιμαντέρ» στο 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού ...

Whitney Houston 1963-2012

Όλη η δισκογραφία της Γουίτνεϊ Χιούστον συνιστούσε τη βιογραφία της. Η “αυτοκτονία” της ήταν ...

X