Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου

Μια αναδρομική έκθεση για τον Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη [1903-1984] θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Η έκθεση με τίτλο «Βίκτωρ Ιωαννίδης: η γοητεία του οικείου» θα ανοίξει για το κοινό στις 14 Μαρτίου 2020 και θα ακολουθήσουν τα επίσημα εγκαίνιά της στις 26 του ίδιου μήνα. Η αναδρομική στην Αθήνα για τον σπουδαίο ζωγράφο, που ανήκει στην αποκαλούμενη πρώτη γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών, φανερώνει τη σχέση του με την ελληνική πρωτεύουσα, στη Σχολή Καλών Τεχνών της οποίας σπούδασε: Όπως ενημερώνει η δρ Ελένη Νικήτα, επιμελήτρια της έκθεσης, σε σχετικό σημείωμά της, στη διάρκεια των σπουδών του και μέχρι το 1931 που έφυγε από την Αθήνα, ο Βίκτωρας Ιωαννίδης εργάστηκε ως σκιτσογράφος και εικονογράφος σε ελλαδικές εφημερίδες και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια. Μάλιστα υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Φωκίωνα Δημητριάδη, Νίκο Καστανάκη και Αντώνη Πρωτοπάτση του Συνδέσμου Σκιτσογράφων Αθηναϊκών Εφημερίδων.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο ζωγράφος δεν παρουσίασε ποτέ το έργο του στην πόλη που του έδωσε τα πρώτα εφόδια για τη μετέπειτα γόνιμη καλλιτεχνική του πορεία. Σε αυτή την αναδρομική έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη θα επιχειρηθεί η παρουσίαση μιας εικαστικής πορείας 60 χρόνων του καλλιτέχνη, από το 1923 μέχρι τον θάνατό του, που περιλαμβάνει τόσο ζωγραφικά έργα όσο και σχέδια και σκίτσα από την καθημερινή αθηναϊκή ζωή των ετών 1923-1931.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Μαρτίου 2020 και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στην Αθήνα, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και του Ιδρύματος Βίκτωρα Ν. Ιωαννίδη, με την υποστήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.

 

You May Also Like

Αυτός είναι ο Behrouz Boochani

Αιτητής ασύλου, κρατούμενος στο Manus Island και νικητής του Βραβείου Λογοτεχνίας Victorian της Αυστραλίας, ...

The persistence of the Image

19.6.2011 Το συλλογικό έργο της Κλίτσας Αντωνίου σε συνεργασία με 85 καλλιτέχνες από διαφορετικά ...

Ιωάννας Λουκά: Nuances

«Μια λεπτή ή ανεπαίσθητη διαφορά ως προς το νόημα, το συναίσθημα, τον τόνο ή ...

“Πέτρες, μύθοι και τρέμιθοι”

Χρίστος Φουκαράς επιστρέφει εκεί που πάντα περιδιάβαζε: στη σύζευξη ανθρώπου-φύσης και στη νέα του ...

Ραβί Σανκάρ

Δύο σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν την βδομάδα που φεύγει από τον χώρο της μουσικής: πρώτος ...

Προσεχώς: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Αρχές Μαΐου αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, οι εργασίες ανακαίνισης του ...

X