10+1 μύθοι για το Κυπριακό

Του Νικόλα Κυριάκου
Εκδόσεις Ψηφίδες

Ένα βιβλίο που καταγράφει ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους και παντοδύναμους μύθους που συναντώνται στη δημόσια σφαίρα της ελληνοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα παραδίδει ο Νικόλας Κυριάκου, νομικός ο οποίος διετέλεσε μέλος της ομάδας στήριξης του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Μοντ Πελεράν Ι, στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

Στο βιβλίο του, που έχει τίτλο “10+1 μύθοι για το Κυπριακό” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψηφίδες, ο Κυριάκου επιχειρεί να προσεγγίσει το Κυπριακό με κριτική σκέψη και απλή γλώσσα, διασαφηνίζοντας την περιπλοκότητα που το διέπει ως ένα πρόβλημα με πολλαπλές εξιστορήσεις και ερμηνείες, “ίσως όσες οι αφηγητές του”, όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Φαινομενικά απλά ερωτήματα, όπως ‘Πότε ξεκίνησε το Κυπριακό;’ ή ‘Ποιες είναι οι αιτίες του κυπριακού προβλήματος;’ δεν επιδέχονται εύκολες απαντήσεις. Με το πέρασμα των δεκαετιών, το ζήτημα αυτό απέκτησε ένα ογκώδες και βαρύ αρχείο και δημιούργησε τους δικούς του μύθους, οι οποίοι συμπυκνώνουν σε ένα αφήγημα, κάποιες φορές ακόμα και σε μία μόνο φράση, τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας το προσλαμβάνει και το ερμηνεύει. Ωστόσο, οι μύθοι περιπλέκουν την κατανόηση του παρελθόντος και, κυρίως, δυσκολεύουν στα όρια του ανέφικτου τον στοχασμό πάνω στο μέλλον και ειδικά πάνω στο τι συνεπάγεται μια ομοσπονδιακή λύση. Δύσκολα το παραδεχόμαστε, αλλά στο Κυπριακό δεν υπάρχουν αθώοι. […] Κάθε μικρός και μεγάλος σταθμός στη χρονολογική αφήγηση του Κυπριακού παρουσιάζεται στη δημόσια σφαίρα ως μία ακόμη κρίσιμη φάση.

Θα είχε, λοιπόν, νόημα να λεχθεί για ακόμη μία φορά ότι το Κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη φάση; Για τον συγγραφέα, το Κυπριακό δεν διέρχεται κρίσιμες φάσεις. Αντίθετα, είναι το ίδιο μια κρίση χωρίς τέλος, που κανονικοποιείται στις συνειδήσεις των πολιτών. Το δίλημμα που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει η ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή στη διατήρηση της διχοτόμησης και, πιθανώς, στην επί τα χείρω αλλαγή του σημερινού καθεστώτος. Πίσω από το δίλημμα αυτό, και ριζωμένο στην καρδιά του προβληματισμού που αποτελεί το θεμέλιο του βιβλίου, βρίσκεται το ερώτημα: Πού είμαστε, αλλά κυρίως πού πρέπει να πάμε;”.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψηφίδες και είναι το δεύτερο στην Κυπρολογική Σειρά “Ρότσος”. Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε σε αυτή τη σειρά είναι “Ο Ντενκτάς στον νότο. Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά” του Γρηγόρη Ιωάννου [2019]. “Το πιο ενδιαφέρον σημείο για μας, κι ένας εκ των βασικών λόγων για τον οποίο προκρίναμε την έκδοση αυτή, αποτελεί το αφετηριακό σημείο της ανάλυσης του Νικόλα Κυριάκου. Ο συγγραφέας αναλύει και αποδομεί τις περισσότερες από τις θέσεις με δικαιικά και τεχνοκρατικά, εν γένει, εργαλεία. Με τα εργαλεία, δηλαδή, με τα οποία αντιμετωπίζεται το Κυπριακό στους διάφορους θεσμούς και φόρα, εκεί που επιδιώκεται η επίλυσή του”, σημειώνουν στην εισαγωγή του βιβλίου ο εκδότης Χρίστος Μάης και ο υπεύθυνος της Κυπρολογικής Σειράς “Ρότσος”, Αντρέας Παναγιώτου.

You May Also Like

Παρουσίαση Κοινού Λεξικού της ε/κ και τ/κ Διαλέκτου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η παρουσίαση του ...

Αναγνώσεις online για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η σημερινή και κάθε χρόνο γιορταζόταν δεόντως στο πλαίσιο της ...

Μετακομίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος

Εδώ και λίγες εβδομάδες καθημερινά δρομολόγια φορτηγών μεταφέρουν με ασφάλεια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ...

Από το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΦ

Το 45ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως ...

Σαν σήμερα στις 7/10/1849, πεθαίνει ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Ο Πόε, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος, υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ...

«Συναπάντημα Γενεών» για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο ΚΥΠΕ

Δέκα ποιητές από διαφορετικές γενιές συναντώνται σε ένα «Συναπάντημα Γενεών» στις 19 Μαρτίου 2018 ...

X