Γράψε το. Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην εποχή της καραντίνας

Οι ενήλικες για να θυμηθούν την εποχή που αντάλλαζαν χειρόγραφες επιστολές και οι νεότεροι για να δοκιμάσουν τον παραδοσιακό αυτό τρόπο επικοινωνίας, καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτό το ανοιχτό κάλεσμα

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σε συνεργασία με το «Γράψε το.», αναβιώνουν τη χειρόγραφη αλληλογραφία και ανακοινώνουν ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση «Γράψε το: Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην Εποχή της Καραντίνας».

Από παλιά, η ανταλλαγή χειρόγραφης αλληλογραφίας κατάφερνε να γεφυρώνει αποστάσεις και να δυναμώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ η καταγραφή της ανθρώπινης ιστορίας γινόταν –μεταξύ άλλων– και μέσα από την χειρόγραφη αλληλογραφία. Οι άνθρωποι στις πανδημίες, στους πολέμους, στις κρίσεις αφηγούνταν και μοιράζονταν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους μέσα από τα χειρόγραφα γράμματά τους.

Καλούνται, λοιπόν, οι ενήλικες να θυμηθούν την εποχή που αντάλλαζαν χειρόγραφες επιστολές, καθώς και οι νεότεροι που θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τον παραδοσιακό αυτό τρόπο επικοινωνίας, να λάβουν μέρος σε αυτή την πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα δράση.

Μένουμε σπίτι και αλληλογραφούμε, ακολουθώντας τα εξής τρία βήματα:

Βήμα πρώτο: Παίρνουμε το κινητό ή μια φωτογραφική μηχανή και βγάζουμε μια φωτογραφία με αφορμή την απομόνωσή μας. Η φωτογραφία μπορεί να απεικονίζει ένα αντικείμενο, μια λεπτομέρεια, κάτι που μας απασχολεί στη διάρκεια της απομόνωσης, κάτι που βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο ενώ μένουμε σπίτι. Κοινοποιούμε τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook/ Instagram) κάνοντας tag το NiMAC (@nimac_cy) και το «Γράψε το.» (@grapse.to). και χρησιμοποιώντας τα hashtags: #grapseto, #nimac και #nimac_grapseto.

Βήμα δεύτερο: Με αφορμή τη φωτογραφία, παίρνουμε χαρτί και στυλό και αρχίζουμε να γράφουμε ανώνυμα μια χειρόγραφη επιστολή (σε μία σελίδα) προς έναν άγνωστο παραλήπτη. Στην επιστολή μπορούμε να περιγράψουμε πώς βιώνουμε την καινούρια μας πραγματικότητα, την καθημερινότητα στην εποχή του κορωνοϊού, τα συναισθήματά μας και τους προβληματισμούς που μας προκαλεί, κάθε τι που μας δυσκολεύει, τις θετικές και αρνητικές σκέψεις που περνάνε αυτές τις ιδιαίτερες μέρες από το μυαλό μας και, τέλος, τι κρατάμε από την τρέχουσα κατάσταση και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες μας.

Βήμα τρίτο: Βγάζουμε φωτογραφία (καλής ποιότητας) την επιστολή και την στέλνουμε στα info@nimac.org.cy και allilographia@gmail.com. Τις επόμενες ημέρες, ελέγχουμε το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, όπου θα παραλάβουμε μια χειρόγραφη επιστολή, στην οποία θα πρέπει να απαντήσουμε και πάλι χειρόγραφα. Τέλος, φωτογραφίζουμε την απαντητική μας επιστολή (σε καλή ποιότητα) και την αποστέλλουμε στο info@nimac.org.cy και allilographia@gmail.com.

Είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να εσωκλείσουν σε δύο ξεχωριστούς φακέλους τις δύο χειρόγραφες επιστολές που θα γράψουν και να τις φυλάξουν. Επιπλέον, καλούνται να φυλάξουν τις φωτογραφίες που έχουν εμπνεύσει την επιστολή τους. Αυτό χρειάζεται να γίνει γιατί οι επιστολές, καθώς και οι φωτογραφίες, θα χρησιμοποιηθούν μεταγενέστερα σε τελική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη].

Περισσότερες οδηγίες και λεπτομέρειες για τη διαδικασία του πρότζεκτ:

Ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού δίνει φωνή στους επισκέπτες του, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Έτσι, λοιπόν, το κοινό ενθαρρύνεται να εκφραστεί ελεύθερα και αυθόρμητα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφραστούν με όποιον τρόπο θέλουν: με πεζό λόγο, με μία πραγματική ή φανταστική αλλά σχετική με το θέμα μας ιστορία, με ένα ρεαλιστικό ή υποθετικό διάλογο ή ακόμη με ένα ποίημα…

Με το τέλος της διαδικασίας της αλληλογραφίας, όλες οι επιστολές μαζί με το φωτογραφικό υλικό, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, σε μορφή συλλογικού ηλεκτρονικού βιβλίου και θα προωθηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες.

Αργότερα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει ειδική παρουσίαση στο NiMAC, κατά την οποία αποστολέας και παραλήπτης κάθε επιστολής θα συναντηθούν και θα αναγνώσουν τις επιστολές τους παρουσία του κοινού.

+ Προθεσμία αποστολής της 1ης επιστολής: Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020, στο info@nimac.org.cy και allilographia@gmail.com.

Προθεσμία αποστολής της 2ης επιστολής: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020, στο info@nimac.org.cy και allilographia@gmail.com.

Δημοσίευση επιμελημένης αλληλογραφίας (ανώνυμα): Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020

Για εξελίξεις σχετικά με το πρότζεκτ, στο σχετικό event στο facebook

You May Also Like

Ακροάσεις στον ΘΟΚ για το έργο «Φυλές»

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής «Φυλές» της Νίνα Ρέιν, σε σκηνοθεσία ...

Οι polaroid του Ταρκόφσκι στο σφυρί

Ποιητικές εικόνες που ο κορυφαίος σκηνοθέτης αποτύπωσε με την Polaroid μηχανή του, καταγράφοντας τοπία ...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια ...

Τρεις διαστάσεις στο Artists Alley στο Cyprus Comic Con

Το Cyprus Comic Con 2019 αφιερώνει τον χώρο Artists Alley στους επαγγελματίες και ημι-επαγγελματίες ...

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2014

Φοίβος Δεληβοριάς, Χειμερινοί Κολυμβητές, το ντουέτο Ξυλούρης/White και το σουηδικό συγκρότημα Two Camels and ...

Τα πάντα έγιναν στάχτη

Το σπίτι που ζούσε ο γνωστός σκηνοθέτης, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ήταν ανάμεσα σε αυτά που ...

X