Σε πείσμα του κορωνοϊού, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου δηλώνει παρούσα

Συναυλίες για μικρά σύνολα ή σολίστες θα παρουσιάζει διαδικτυακά η Συμφωνική Ορχήστρα, κάνοντας αρχή το Σάββατο με ένα κλαρινέτο, ένα φαγκότο και ένα πιάνο

Δεν θα απουσιάσει από καμία προγραμματισμένη συνάντησή της με το κοινό η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ). Κι αυτό γιατί όσα κονσέρτα είχε προγραμματισμένα θα τα πραγματοποιήσει διαδικτυακά και με ξεχωριστό πρόγραμμα, που… συμμορφώνεται με τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Η μουσική συνοδεύει τις ζωές μας και τις γεμίζει συναίσθημα στις μεγάλες κρίσεις από τη μια, στους μεγάλους θριάμβους από την άλλη. Και αυτές τις ώρες σημαντικό δεν είναι μόνο να γεμίζουμε τα ράφια μας με τρόφιμα αλλά να θρέφουμε τα αισθήματα και τις ψυχές μας», σχολιάζει στον «Π» ο Γιένς Γκέοργκ Μπάχμαν, καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, που εργάζεται αυτές τις μέρες για να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα το ρεπερτόριο της ορχήστρας.

Νέο ρεπερτόριο

«Παρά τα όσα συμβαίνουν, η ευθύνη της ορχήστρας έναντι του κυπριακού κοινού παραμένει», σημειώνει ακόμη ο μαέστρος και εξηγεί πώς διαμορφώνει το πρόγραμμα στην… εποχή του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τα απολύτως πρακτικά: «Ως γνωστόν, η συνάθροιση μεγάλων ομάδων δεν επιτρέπεται», εξηγεί ο κ. Μπάχμαν, γι’ αυτό και η ορχήστρα δεν μπορεί να δώσει σύσσωμη τις προγραμματισμένες της συναυλίες, ακόμη κι αν αυτές δίνονταν μόνο μέσω διαδικτύου. Κι αυτό γιατί, εκτός από την υγεία του κοινού, λαμβάνεται υπόψη η υγεία των ίδιων των μουσικών. Με αυτά τα δεδομένα, το ρεπερτόριο των συναυλιών διαμορφώνεται με σόλο κομμάτια, ντουέτα, τρίο ή κουαρτέτο.

«Η μουσική καλύπτει τις ανάγκες για ανακούφιση, αλληλεγγύη, θρέφει τις ψυχές μας με συναίσθημα. Δεν αρκεί μόνο η τυπική τροφή», δηλώνει στο «Π» ο μαέστρος της ορχήστρας, που θα καθίσει στο πιάνο για την πρώτη συναυλία

Το Σάββατο 21 Μαρτίου η πρώτη συναυλία

Το Σάββατο 21 Μαρτίου θα δοθεί η πρώτη συναυλία της ΣΟΚ μέσω live-streaming, στις 20:30 από τη σελίδα της Ορχήστρας στο facebook: εδώ

Στο κονσέρτο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κινηματοθέατρο Παλλάς (έδρα της ΣΟΚ) χωρίς την παρουσία κοινού, θα συμμετάσχουν ο Άγγελος Αγγελίδης ο οποίος θα παρουσιάσει κομμάτια σόλο για κλαρινέτο, ο Τζιοβάνι Γκαλέτι στο φαγκότο και ο ίδιος ο μαέστρος, Γιενς Γκέοργκ Μπάχμαν, ο οποίος θα συνοδεύει τον φαγκοτίστα στο πιάνο.

Στο ρεπερτόριο που θα εκτελέσει ο Αγγελίδης περιλαμβάνονται τρία κομμάτια για σόλο κλαρινέτο του Στραβίνσκι, τα έργα του Μπέλα Κόβατς Hommage a de Falla και Hommage a J.S. Bach, το έργο «Φαντασία για σόλο κλαρινέτο» του Μάλκολμ Άρνολντ και ένα κυπριακό παραδοσιακό σε διασκευή του Άγγελου Αγγελίδη. Οι Γκαλέτι και Μπάχμαν θα εκτελέσουν το έργο του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ με τίτλο «Andante e rondo ungarese».
Οι υπόλοιπες συναυλίες της ΣΟΚ στο διαδίκτυο είναι προγραμματισμένες για τις μέρες που η ορχήστρα θα έδινε συναυλίες σε φυσικούς χώρους. Θα ακολουθήσουν κονσέρτα στις 2 και 3 Απριλίου.

Διεθνές ακροατήριο

Στη σελίδα της στο facebook, η ΣΟK μετρά περί τους 14 χιλιάδες ακόλουθους. «Απευθυνόμαστε σε πολύ κόσμο που νομίζω θα ευχαριστηθεί αυτή τη μουσική προσφορά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Μπάχμαν, που θεωρεί ότι η διαδικτυακή αυτή σειρά συναυλιών είναι και μια καλή ευκαιρία για την ορχήστρα να έρθει σε επαφή με το διεθνές κοινό.

You May Also Like

Ο Κώστας Χατζής τραγουδά για καλό σκοπό

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Magic Always Happens  διοργανώνει συναυλία με τον γνωστό Έλληνα καλλιτέχνη ...

ΑγλανJazz 2019: Ραντεβού στην πλατεία

Δύο μέρες γεμάτες τζαζ προσφέρει το 13ο Φεστιβάλ ΑγλανJazz, στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. ...

Η «9η Ιουλίου» ακούστηκε στο Ηρώδειο

Παρά την έντονη βροχή που προηγήθηκε, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 ...

Στέγη στο Παν/μιο Κύπρου για τα Μουσικά Ταλέντα

Ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων θα έχουν ...

Ο Μάρτιος στο Θέατρο Ριάλτο

6 Μαρτίου | Μνημονεύοντας το Καρναβάλι | Rialto Theatre Live Σάββατο 19:00 (65’) Προσπαθώντας ...

«Kkismettin»: Ένα μουσικό πορτρέτο της Λευκωσίας

Ο δίσκος «Kkismettin» που κυκλοφορεί από σήμερα είναι ο σόλο δίσκος του Κύπριου Αντώνη ...

X