Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, μία από τις πιο συχνές συστάσεις των επιστημόνων είναι να κρατάμε “κοινωνικές αποστάσεις”. Κι αυτό δεν σημαίνει να σταματήσουμε μόνο τους εναγκαλισμούς, αλλά και τις χειραψίες και γενικότερα τον συγχρωτισμό κάθε είδους. Συναυλίες, συνέδρια και κάθε είδους διοργανώσεις ακυρώνονται παντού. Το F8, το μεγάλο συνέδριο του facebook για όσους αναπτύσσουν εφαρμογές στην πλατφόρμα, που ήταν να γίνει στις 5 και 6 Μαΐου, θα γίνει μεν, virtual δε. Πολλές μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί ζητούν από τους εργαζόμενους να κάτσουν σπίτια τους και να δουλέψουν από εκεί. Ακούσαμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά το ίδιο έκαναν το Twitter, το αδελφάκι του για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μέσω κινητού, το Square κι ένα σωρό άλλες εταιρείες.

Για κάποιους από εμάς που το κάνουν χρόνια, έστω κατά περιόδους, τα υπέρ και τα κατά του να δουλεύεις στο σπίτι μάς είναι γνωστά. Ναι, είμαι εκεί όταν τα παιδιά είναι άρρωστα, ναι γλυτώνω τον χρόνο μεταφοράς αλλά έχουν πάει στα σκουπίδια ένα σωρό κατσαρόλες (όταν ακόμη νόμιζα ότι μπορείς την ώρα που μαγειρεύεις να γράφεις κιόλας). Και αν το κάνεις για καιρό, καταλήγεις να φοράς τις ίδιες πιτζάμες μια βδομάδα νύχτα μέρα και σιγά σιγά ν’ απομονώνεσαι από τον κόσμο.

Δουλειά στο σπίτι: Μερικές συστάσεις για το πώς ακόμα και εργαζόμενοι στο σπίτι θα κρατήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή

Και δεν τα λέω εγώ μόνο. Το μεγαλύτερο περιοδικό τεχνολογίας, το Wired, δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες ένα άρθρο με συμβουλές για το πώς ακόμα και εργαζόμενοι στο σπίτι θα κρατήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή. Η πρώτη συμβουλή του Μπράιαν Μπάρετ, διευθυντή του τμήματος τεχνολογίας του περιοδικού, είναι να ντυνόμαστε μόλις σηκωθούμε (τα είπα εγώ για τις πιτζάμες αλλά ποιος μ’ ακούει;). Ντυνόμαστε σημαίνει ότι κάνουμε όλη την πρωινή διαδικασία. Αυτό και μας βάζει στην ανάλογη διάθεση και μας εμποδίζει τελικά από το να χαζέψουμε αργότερα. “Όρια” λέει ο Μπάρετ.

Δεύτερη συμβουλή είναι να μην δουλεύουμε όπου να ‘ναι: όχι κρεβάτι, όχι καναπές. Φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο γραφείο με το laptop από το οποίο θα σηκωθείτε στο διάλειμμα και το οποίο θα “κλείσει” όταν τελειώσει και η δουλειά. Η οριοθέτηση του χώρου θα σας βοηθήσει και σε σχέση με τους άλλους. “Εδώ σ’ αυτόν τον χώρο δουλεύω” είναι το υποδηλούμενο μήνυμα για όσους μοιράζονται το σπίτι μαζί σας.

Τρίτη συμβουλή: βγείτε λίγο έξω. Σε περιόδους άνευ κορωνοϊού θα σας έλεγα να πάτε σ’ ένα καφέ να δουλέψετε για ένα μέρος της ημέρας, τουλάχιστον. Τώρα, μια βόλτα στην πλατεία ή και γύρω το τετράγωνο δεν θα κάνει κακό. Όσο κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, στο γραφείο θα πάμε σε άλλο δωμάτιο, θα αλλάξουμε όροφο για σύσκεψη, κάποιος θα μας φωνάξει να δούμε κάτι κάπου. Αντίθετα στο σπίτι μπορεί να μείνουμε για ώρες κολλημένοι μπροστά σε μια οθόνη.

Ο Μπάρετ προτείνει το Slack, εγώ θα σας έλεγα να στήσετε μια κλειστή ομάδα facebook με τους άλλους συναδέλφους και ν’ αλλάζετε μηνύματα για να κρατάτε λίγο την ατμόσφαιρα του γραφείου. Βοηθάει και στη ροή της δουλειάς.

Επόμενη συμβουλή: όχι τηλεόραση, βίντεο, netflix, βιβλία. Μόνο ό,τι θα είχατε και στο γραφείο, δηλαδή ραδιόφωνο ή μουσική. Όρια είπαμε.

Και τέλος, ετοιμάστε από το πρωί ό,τι θα παίρνατε μαζί για φαγητό. Μαγειρέψτε το βράδυ, όπως πάντα, και το πρωί αντί για ταπεράκι βάλτε το φαγητό στο πιάτο, με τη σαλάτα, το ψωμί, τέλος πάντων ό,τι θα κάνατε. Είναι απίστευτο πόση ώρα χάνεις και ταυτόχρονα πόσα κιλά μπορείς να βάλεις όταν είσαι σπίτι συνεχώς.

Και αν η μοναξιά σάς φαίνεται αφόρητη, μην ανησυχείτε: ή θα συνηθίσετε ή θα περάσει ο κορωνοϊός.

Φωτογραφία: “Trans-Layers” εγκατάσταση με χαρτί υγείας του Sakir Gökçebağ

You May Also Like

Όχι, να μην παρακολουθούμε τα παιδιά μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Βραχιόλια, ρολόγια, κινητά, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ...

Φιλοσοφικά ερωτήματα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Καθώς δισεκατομμύρια συσκευές αναμένεται να διασυνδεθούν τα επόμενα ...

@ντίο στον π@τέρ@

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το πιο αγαπημένο μου θέμα είναι να παρουσιάζω ...

Ψυχολογικό «στριπ πόκερ» με κάθε like

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διαβάζω πως για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν άμεσα την ...

Η γνώση πάει παντού

@valia_kaimaki Όποιος ανακαλύψει τον κόσμο της online γνώσης, δύσκολα ξεκολλάει. Έχετε χαζέψει καθόλου τι ...

Οι έφηβοι ξέρουν

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι αυξάνει την κατάθλιψη και ...

X