Τις πόρτες του ανοίγει και φέτος το Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό για να υποδεχτεί καλλιτέχνες και νέους δημιουργούς στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency, που διοργανώνει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού προγράμματος είναι η δράση «The Reading»– μία βραδιά ανάγνωσης ιστοριών και κειμένων γύρω από τη θεματική «Μετέωρος κόσμος»- μία πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και δραματουργού Εβίτας Ιωάννου.

Όπως αναφέρει η κυρία Ιωάννου μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει», «η ιδέα προέκυψε από μία προσωπική μου ανάγκη καθώς θεωρώ ότι χρειάζεται να γίνονται πιο ουσιώδεις καλλιτεχνικές συζητήσεις και διάλογοι.  Σκοπός της δράσης είναι να βρεθούμε μέσα στον χώρο του Ξυδάδικου να διαβάσουμε ιστορίες, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες με το ενδεχόμενο όλη αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε δημιουργία νέων συνεργασιών».

Βήμα στη δημιουργία

Οι ηθοποιοί Λουκία Πιερίδη και Γιολάντα Χριστοδούλου θα διαβάσουν κείμενα της Λευκής Σαββίδου (εικαστικός), της Τερέζας Κλεοβούλου (φωτογράφος), του Φώτη Φωτίου (ηθοποιός) και άλλων. «Πρόκειται για συντελεστές που δεν προέρχονται απαραίτητα από τον χώρο του θεάτρου, αλλά τους προσέγγισα γιατί ξέρω ότι γράφουν, και νιώθω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να βρεθούμε όλα αυτά τα άτομα- προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους με διαφορετικό υπόβαθρό το καθένα- στον χώρο του Παλιού Ξυδάδικου και να συνδημιουργήσουμε», όπως αναφέρει η κυρία Ιωάννου. Κοινός παρονομαστής των κειμένων είναι η θεματική «Μετέωρος κόσμος», «όπως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον κόσμο που ζούμε τώρα. Έναν κόσμο αβέβαιο», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της δράσης. Αναφερόμενη δε στο πρόγραμμα φιλοξενίας «theYard.Residency» η ίδια αναφέρει ότι «η σημασία του είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε μία χώρα όπως είναι η Κύπρος όπου δεν έχουμε επαρκείς ευκαιρίες για νέους δημιουργούς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας έρχεται ακριβώς και δίνει το βήμα σε καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν, χωρίς να απαιτείται από αυτούς να έχουν ένα συγκεκριμένο υπόβαθρό».

  • Κυριακή 8 Μαρτίου, στο Παλιό Ξυδάδικο, στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 99985232

Δείτε όλο το πρόγραμμα των δράσεων ΕΔΩ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο χώρος του Παλιού Ξυδάδικου όπου φιλοξενούνται όλες οι δράσεις του προγράμματος theYard.Residency

You May Also Like

Μάρα Κωνσταντίνου και Σάββας Σάββα στο «Αντωνάκης»

Το Dream Theatre Productions παρουσιάζει τη μουσική παράσταση Piano & Voice Chapters, με την ...

Με λένε Κόκκινο

Του Ορχάν Παμούκ Εκδόσεις Πατάκης Ο προοδευτικός διανοούμενος Παμούκ τιμήθηκε το 2006 με το ...

Homo Deus:Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος

Homo Deus Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος Yuval Noah Harari – Εκδόσεις Αλεξάνδρεια Ο ...

«Ο Γλάρος» ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Δέντρο

Η πρόσφατη παραγωγή του Θεάτρου Δέντρο «Ο Γλάρος», επιστρέφει το μήνα Ιανουάριο για τρεις ...

Βουβό κύμα / Το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια

Του Erik Larson Εκδόσεις Ίκαρος Ο Erik Larson στο Βουβό Κύμα εξετάζει, με τρόπο ...

Venus in Fur επί σκηνής

«Ενενήντα λεπτά καλής διασκέδασης» συνιστά, όπως έγραψε η New York Times, η κωμωδία του ...

X