Τις πόρτες του ανοίγει και φέτος το Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό για να υποδεχτεί καλλιτέχνες και νέους δημιουργούς στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency, που διοργανώνει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ. Εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού προγράμματος είναι η δράση «The Reading»– μία βραδιά ανάγνωσης ιστοριών και κειμένων γύρω από τη θεματική «Μετέωρος κόσμος»- μία πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και δραματουργού Εβίτας Ιωάννου.

Όπως αναφέρει η κυρία Ιωάννου μιλώντας στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει», «η ιδέα προέκυψε από μία προσωπική μου ανάγκη καθώς θεωρώ ότι χρειάζεται να γίνονται πιο ουσιώδεις καλλιτεχνικές συζητήσεις και διάλογοι.  Σκοπός της δράσης είναι να βρεθούμε μέσα στον χώρο του Ξυδάδικου να διαβάσουμε ιστορίες, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες με το ενδεχόμενο όλη αυτή η διαδικασία να οδηγήσει σε δημιουργία νέων συνεργασιών».

Βήμα στη δημιουργία

Οι ηθοποιοί Λουκία Πιερίδη και Γιολάντα Χριστοδούλου θα διαβάσουν κείμενα της Λευκής Σαββίδου (εικαστικός), της Τερέζας Κλεοβούλου (φωτογράφος), του Φώτη Φωτίου (ηθοποιός) και άλλων. «Πρόκειται για συντελεστές που δεν προέρχονται απαραίτητα από τον χώρο του θεάτρου, αλλά τους προσέγγισα γιατί ξέρω ότι γράφουν, και νιώθω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να βρεθούμε όλα αυτά τα άτομα- προερχόμενα από διαφορετικούς χώρους με διαφορετικό υπόβαθρό το καθένα- στον χώρο του Παλιού Ξυδάδικου και να συνδημιουργήσουμε», όπως αναφέρει η κυρία Ιωάννου. Κοινός παρονομαστής των κειμένων είναι η θεματική «Μετέωρος κόσμος», «όπως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον κόσμο που ζούμε τώρα. Έναν κόσμο αβέβαιο», όπως αναφέρει η επιμελήτρια της δράσης. Αναφερόμενη δε στο πρόγραμμα φιλοξενίας «theYard.Residency» η ίδια αναφέρει ότι «η σημασία του είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε μία χώρα όπως είναι η Κύπρος όπου δεν έχουμε επαρκείς ευκαιρίες για νέους δημιουργούς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας έρχεται ακριβώς και δίνει το βήμα σε καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν, χωρίς να απαιτείται από αυτούς να έχουν ένα συγκεκριμένο υπόβαθρό».

  • Κυριακή 8 Μαρτίου, στο Παλιό Ξυδάδικο, στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 99985232

Δείτε όλο το πρόγραμμα των δράσεων ΕΔΩ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο χώρος του Παλιού Ξυδάδικου όπου φιλοξενούνται όλες οι δράσεις του προγράμματος theYard.Residency

You May Also Like

«R.I.P Romeos Ioulietta Panta» στο θέατρο Δέντρο

Το θέατρο Δέντρο παρουσιάζει το έργο R.I.P. Romeos Ioulietta Panta, ένα σύγχρονο love story σε ...

Κοιμήσου αγγελούδι μου

Πολλά και βαρύνουσας σημασίας τα θέματα, προβλήματα και συμβάντα του έργου, τα οποία στριμώχτηκαν ...

Εκδοση βιβλίου για τη λαϊκή ποίηση της Κύπρου από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν την έκδοση του βιβλίου με ...

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας 2019: Κωνσταντία Σωτηρίου για το έργο Πικρία χώρα

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για εκδόσεις του έτους 2019 απονέμεται στην Κωνσταντία Σωτηρίου για ...

«Όλα τα υπέροχα πράγματα» ξανά επί σκηνής

Με μια μίνι περιοδεία σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα επιστρέφει και ξεκινά τη θεατρική ...

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Με αφορμή τη βράβευση του Καζούο Ισιγκούρο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017, η ασημαντότητα ...

X