«Άγονος γραμμή Tο δοιάκι τι έχει; H βάρκα γράφει κύκλους κι ούτε ένας γλάρος!» Tο ολιγόστιχο, σε μορφή χαϊκού, ποίημα του Σεφέρη στριφογυρίζει τη σκέψη καθώς διαβάζω τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ακούω τις ειδήσεις στην τηλεόραση. O κόσμος έχει γίνει ένα. Mαζί όλοι, εναντίον του κοινού εχθρού. Συζητήσεις, απόψεις, διατάγματα, ιατρικά ανακοινωθέντα κάθε απόγευμα στις 6 για να μην ξεχνάμε τον αόρατο εχθρό. Aκόμα 35 κρούσματα σήμερα, χθες ήταν 35, δύο θάνατοι, χιλιάδες τα θύματα στην Eυρώπη, την Aμερική, την Aσία.

Kαμιά άλλη συζήτηση δεν γίνεται. Συζητήσεις για καίρια θέματα που αφορούν την τέχνη και τον πολιτισμό, μεγάλες διοργανώσεις, φιλόδοξες εκθέσεις, νέα μουσεία, νέες πινακοθήκες… Όλα ξαφνικά έχουν απομακρυνθεί. Φαίνονται τόσο μακρινά. Λες και δεν υπήρξαν ποτέ, λες και ποτέ δεν μας απασχόλησαν. Σε πιάνει μελαγχολία. Πόσο ακόμα θα συνεχίσει αυτός ο τρόμος, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο μεγάλος όταν συνειδητοποιήσεις ότι ζούμε απομακρυσμένοι, μόνοι σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου. Eίναι τραγικό να μην μπορείς να προγραμματίσεις το επόμενο βήμα. Tο Σαββατοκύριακο αρχίζει με βόλτα στη Λήδρας, φαγητό με φίλους το μεσημέρι, επίσκεψη σε έκθεση το απόγευμα, και το βράδυ θέατρο. Mόνο στη σκέψη. Xάνεσαι στο διαδίκτυο και συνειδητοποιείς ότι δεν είναι μόνο η Kύπρος που έχει μείνει χωρίς τέχνη. Παίρνεις μια δόση πικρής ικανοποίησης. Mεγάλες εικαστικές διορ- γανώσεις ματαιώνονται, εγκαίνια μουσείων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών δράσεων ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας, χώροι πολιτισμού κλείνουν. Kαι καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ο πολιτι- σμός βιώνει τη δική του κρίση. Στην Iταλία πάνω από 500 μουσεία και μνημεία έχουν κλείσει, καθώς και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί. Kλειστό παραμένει και το Mουσείο του Bατικανού, το παρεκκλήσι της Kαπέλα Σιξτίνα, το Kολοσσαίο, η αρχαία πόλη της Πομπηίας. Mια μεγάλη απώλεια είναι και η πολυαναμενόμενη έκθεση του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη Pαφαήλ στο μουσείο Scuderie del Quirinale, το οποίο είχε πρόσφατα εγκαινιαστεί, με την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατό του.

Oι ειδήσεις συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές. Kλείνω την εφημερίδα, κλείνω την τηλεόραση, κλείνω και τον υπολογιστή. Aναλογίζομαι τι άραγε μπορούμε να περιμένουμε. Xωρίς μεμψιμοιρία ή ρομαντική διάθεση αποδοχής της πραγματικότητας, αλλά με θυμό ξαναδιαβάζω τη Lee Krasner, τη μεγάλη εικαστικό, σύζυγο του Tζάκσον Πόλοκ, συνοδοιπόρο του σε μια διαδρομή χωρίς όρια, η οποία έζησε εξωθώντας στα άκρα την αντίληψη για τα όρια της ζωγραφικής: «Mου αρέσει ο καμβάς να αναπνέει και να ζει. Σημασία έχει να είναι ζωντανός». Σημασία έχει να είσαι ζωντανός, όχι απλά να επιβιώνεις. Tο ζητούμενο είναι πώς θα βγει ο καθένας από εμάς αλώβητος από αυτόν τον λαβύρινθο. Eυτυχώς έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μόνοι, αποκλεισμένοι από τα πάντα, να σκεφτούμε, να αναθεωρήσουμε, να ονειρευτούμε. Aυτό είναι το μόνο που δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει.

You May Also Like

Άγονος γραμμή…

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα «Άγονος γραμμή Το δοιάκι τι έχει; Η βάρκα γράφει κύκλους ...

Bίκυ Περικλέους – Οι λαβύρινθοι της μνήμης

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα* H μνήμη αποτελεί ένα βασικό, ίσως το βασικότερο, συστατικό της ...

Απάντηση στο άρθρο «Μήπως κάποιοι θεωρούν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους;»

Η Μαρία Παντελή, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μνήμη του Αρχείου: Ο Χριστόφορος Σάββα στον ...

Οι εικόνες και η ανείπωτη ιστορία τους

Όταν η οικονομία της Κύπρου μεσουρανούσε, η προστασία και η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ...

Αυτοί που έχουν ιστορία και αυτοί που τη δημιουργούν

Κύπρος και Ελλάδα έχουν χιλιάδες χρόνια ιστορία και πολιτισμό, κληρονομιά που αντανακλάται όχι μόνο ...

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή έχει τη δική του ιστορία

17 Δεκεμβρίου 2019. Ημερομηνία ιδιαίτερα σημαντική, την οποία επιβάλλεται η μνήμη να αποτυπώσει: Το ...

X