Ακυρώνεται το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Η Υβόννη Γεωργιάδου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Φάρος ανακοινώνει σε επιστολή της την ακύρωση του20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

” Αυτή η δύσκολη μα αναπόφευκτη απόφαση είναι επώδυνη τόσο για εμάς όσο και για τους μουσικούς, καθώς και για τους χιλιάδες ακροατές που απολαμβάνουν το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος ήταν το πρώτο φεστιβάλ μουσικής δωματίου που καθιερώθηκε στην Κύπρο, και μέσα από τη μακρά ιστορία του, έχει προσελκύσει πολλούς από τους σημαντικότερους και πιο επιφανείς σολίστες, μουσικά σύνολα και ορχήστρες ανά το παγκόσμιο. Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ έχει κερδίσει διεθνώς μια απαράμιλλη φήμη για την ατμόσφαιρα και την ποιότητα των συναυλιών του.

Οπλισμένο με επιμονή, σκληρή δουλειά και ανεξάντλητη προσπάθεια, και με την πολύτιμη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος κατάφερε να είναι πρωτοπόρος ενισχύοντας παράλληλα την πολιτιστική θέση και το προφίλ της Κύπρου στο εξωτερικό. Καταφέραμε να ορθώσουμε ανάστημα και να λάμψουμε παρά τις τεράστιες αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο το 2013. Φέτος, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει συλλογικά μια άνευ προηγουμένου απειλή,  σε παγκόσμια κλίμακα.

Ενόσω παραμένουμε έγκλειστοι στα καταφύγιά μας, αγωνιζόμενοι εναντίον ενός αόρατου εχθρού, καλούμαστε ενδεχομένως να επανεξετάσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας και να ανακαλύψουμε βασικές αλήθειες που για καιρό είχαμε παραμελήσει. Η επόμενη μέρα ίσως φέρει ολοκληρωτικές αλλαγές στις θεμελιώδεις δομές και αξίες της κοινωνίας μας. Οι δημιουργικοί και καταστροφικοί κύκλοι αποτελούν σύμφυτο στοιχείο της φύσης, και η ανθρωπότητα δεν εξαιρείται από αυτούς. Χρειάζεται, εντούτοις, μια παραδειγματική μεταστροφή στον τρόπο που η συνείδησή μας λειτουργεί, αν θέλουμε πραγματικά να επιβιώσουμε ως είδος. Όλες οι σπουδαίες πνευματικές παραδόσεις μας έχουν ήδη υποδείξει τον δρόμο:

Η μουσική και οι τέχνες μάλλον είναι ανίσχυρες να αποτρέψουν τον πόλεμο, αλλά σε εποχές απόγνωσης και απελπισίας, μπορούν να αναδείξουν μια λυτρωτική και θεραπευτική ενέργεια, και να διαφυλάξουν την πνευματική μας υγεία. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, ειδικά η σπουδαία τέχνη και επιστήμη της μουσικής, αποτελεί ζωτική διαδικασία του φυσικού, συναισθηματικού και πνευματικού δούναι και λαβείν, της μέθεξης και της αποκάλυψης. Ας μην ξεχνάμε πως οι μεγαλύτερες εκφράσεις του ανθρωπίνου πνεύματος παρεδόθησαν στην ανθρωπότητα μέσω των τεχνών, κυρίως μέσω της μουσικής. Η δημιουργία, εμπειρία και κατανόηση της μουσικής είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας, ως εκ τούτου, ο ιερός κόσμος των τεχνών δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τη βιομηχανία ψυχαγωγίας. Η ζωντανή μουσική δικαιώνει με θαυμαστό τρόπο τους κόπους των μουσικών αλλά και του κοινού – συνεπώς, είναι αναντικατάστατη. Θα ήταν τεράστια απώλεια να τη θυσιάζαμε στον βωμό μιας ταχείας, ψηφιοποιημένης, υποτυπώδους χρησιμότητας.

Εμείς, στο Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εμπλουτίζουμε τις ζωές των ανθρώπων μέσω των τεχνών και της μουσικής, και θα αγωνιζόμαστε για το θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και τη βασική ανθρώπινη ανάγκη ενός υγιούς πολιτιστικού περιβάλλοντος. Παρά το σκότος και την ανεπάρκεια αυτής της περιόδου, είμαστε βέβαιοι πως η ευγένεια του ανθρωπίνου πνεύματος θα επικρατήσει τελικά.

Θα θέλαμε ξανά να ευχαριστήσουμε τους υπέροχους καλλιτέχνες που είχαν προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στη γιορτινή 20η επέτειο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος, το κοινό  και τους πολύτιμους υποστηρικτές μας. Ήδη βάλαμε μπρος για τον επαναπρογραμματισμό του Φεστιβάλ για την επόμενη σαιζόν. Αναλόγως των περιοριστικών μέτρων, υποσχόμαστε να επιστρέψουμε το συντομότερο. Μέχρι τότε, μείνετε ασφαλείς, μείνετε θετικοί! “

You May Also Like

Ρίτσαρντ Ζάνουκ | Αντίο σε έναν παραγωγό που ήξερε να διαλέγει ταινίες

Σε ηλικία 77 χρονών πέθανε στο Λος Αντζελες ο Aμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός Ρίτσαρντ Ζάνουκ. ...

Ο «Πλωτός Τάφος» των μεταναστών στη Μεσόγειο εκτίθεται στη Μπιενάλε Βενετίας

Εάν ο επιμελητής της φετινής 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας Ραλφ Ρούγκοφ θέλησε να ...

Chouska Ensemble

Ο μουσικός Γιάννης Κουτής μιλά με τον σαξοφωνίστα του σχήματος Chouska Γιάννη Δίσκο με ...

The Vintage Project με την Έλενα Χατζηαυξέντη

Το The vintage project με την Έλενα Χατζηαυξέντη επιστρέφει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στο ...

Συναυλία για 90χρονα Σχολής Τυφλών

Η Σχολή Τυφλών στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή ...

Ροκ επί τρία στη μουσική σκηνή RED

Τρία σχήματα που υπηρετούν τη ροκ μουσική συστήνονται στο κοινό καταλαμβάνοντας τη σκηνή του ...

X