Χρήστος Γιάγκου: Αγωνία για το μέλλον των θεάτρων

«Αν δεν λάβουμε βοήθεια για τα πάγια έξοδα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουμε», σημειώνει ο Χρήστος Γιάγκου, που τονίζει ότι χρειάζεται να μεταφερθεί η αγωνία της κοινότητας στον ίδιο τον υπουργό

«Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το μέγεθος των συνεπειών. Τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα και δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μάλλον δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στα θέατρά μας», αναφέρει ο Χρήστος Γιάγκου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Διόνυσος στη Λευκωσία.

Το Θέατρο Διόνυσος είναι ένα από τα θεατρικά σχήματα που επηρεάστηκαν σφόδρα από την αναστολή κάθε πολιτιστικής δραστηριότητας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πρώτη ανακοίνωση για αναβολή των παραστάσεων βρήκε το Διόνυσος να ετοιμάζεται για πρεμιέρα που θα γινόταν μερικές μόνο μέρες αργότερα. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στις 13 Μαρτίου, γιατί «αποφασίσαμε ότι ανεξαρτήτως αναβολής των παραστάσεων ο κόπος των ηθοποιών πάνω στη σκηνή έπρεπε να πιάσει τόπο», δήλωσε τότε ο σκηνοθέτης του έργου «Ράους», Παναγιώτης Λάρκου.

«Ο ΘΟΚ είναι δίπλα στα ελεύθερα θέατρα από την πρώτη στιγμή, η επικοινωνία είναι καθημερινή και άριστη»

Αγωνία για το αύριο

Η εν λόγω παραγωγή δουλεύτηκε για μήνες. Και είναι πολύ πιθανό να μην τη δούμε ποτέ.
«Ξέρετε, ακόμη κι αν μας πουν σε δύο μήνες ότι μπορούμε να ανοίξουμε το θέατρο, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος, που λογικό είναι να ξεκινήσει με επιφύλαξη να μπαίνει δειλά-δειλά στις αίθουσες», σχολιάζει ο κ. Γιάγκου, που εκτιμά ότι το θέατρο θα μπει ξανά για τα καλά στις ζωές μας τον Οκτώβριο.

Το Θέατρο Διόνυσος είναι ένα από τα επτά θεατρικά σχήματα στη χώρα που διαθέτουν θεατρική στέγη. Και είναι πολύ μεγάλο θέμα το πώς θα διατηρηθούν αυτές οι στέγες, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί κ.ά. που δεν… αίρονται.

Όπως τα υπόλοιπα θεατρικά σχήματα, έτσι και το Διόνυσος θα καταφύγει στο σχέδιο αναστολής εργασίας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω των μέτρων για την πανδημία. Το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά καλύπτει τους εργαζόμενους, που μπορούν να λάβουν ένα ανεργιακό επίδομα. Ωστόσο «αν δεν λάβουμε βοήθεια για τα λειτουργικά έξοδα των στεγών μας, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε», σημειώνει ο κ. Γιάγκου.

You May Also Like

Βικτόρια Χίσλοπ: «Κλαίω και γράφω»

Στην κατάμεστη Πύλη Αμμοχώστου παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Ανατολή» η συγγραφέας Βικτόρια ...

PAD: H πρώτη μεγάλη ακύρωση στο ημερολόγιο των fair του Λονδίνου

Αν και το Λονδίνο μοιάζει να έχει αφήσει προ πολλού πίσω του την πανδημία, ...

Σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης έμεινε στα χαρτιά

Αν το κράτος διέθετε το 2010 το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, θα είχαμε ...

Marina Abramovic: the artist is present | Προβολή στο Σινέ Στούντιο

Το ντοκιμαντέρ που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, με τίτλο ...

Τέλος εποχής: αποχωρούν οι R.E.M

“Στους θαυμαστές και στους φίλους μας: ως R.E.M. και ως φίλοι ζωής και συνομώτες, ...

Βραβείο Κοινού για τη Χάρις Επαμεινώνδα

Με το Βραβείο Κοινού για νέο καλλιτέχνη της Εθνικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης στο Βερολίνο, ...

X