Διακήρυξη σκηνογράφων για τις συνθήκες εργασίας στο κυπριακό θέατρο

«Η παρούσα κρίση να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για συνολικό στοχασμό και συλλογική δράση για βελτίωση και αναβάθμιση των όρων με τους οποίους ασκούμε την τέχνη μας, πράγμα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και του ίδιου του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου»

Μια διακήρυξη για το εργασιακό τους καθεστώς ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα δώδεκα σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι του κυπριακού θεάτρου.

«Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, παρ’ όλες τις αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα, να συζητήσουμε το πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες ασκούμε το επάγγελμά μας και αναπτύσσουμε την τέχνη μας», σημειώνεται στη διακήρυξη.

«Η τραγική συγκυρία με την επιδημία του Covid-19 έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αναστολή κάθε ζωντανής δραστηριότητας του θεάματος, χωρίς καθαρό ορίζοντα λήξης αλλά και με απόλυτη αβεβαιότητα για τους όρους με τους οποίους θα βγούμε από αυτή την κρίση. Η παρούσα κατάσταση οδηγεί στην απόλυτη ανεργία όλα τα μέλη της θεατρικής κοινότητας χωρίς καμία εξασφάλιση από την πολιτεία ενός ελάχιστου έστω εισοδήματος για την επιβίωσή μας», σημειώνουν.

«Σήμερα αποδεικνύεται με τον πιο περίτρανο και ταυτόχρονα τραγικό τρόπο, αυτό που δυστυχώς βιώνουμε ήδη εδώ και πολύ καιρό, ότι οι καλλιτέχνες θεωρούνται απόλυτα χρήσιμοι και αναγκαίοι για το έργο τους αλλά ως άνθρωποι με πραγματικές ανάγκες είναι αόρατοι. Τόσο για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας όσο και κυρίως για το κράτος. Θεωρούμε ότι πρέπει, σε πρώτη φάση, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση του συνόλου των καλλιτεχνών που είναι αυτή τη στιγμή απόλυτα άνεργοι χωρίς κανένα εισόδημα. […] Αυτή η επείγουσα βοήθεια είναι η ελάχιστη ανταπόδοση της κοινωνίας για το καλλιτεχνικό έργο που χρησιμοποιείται και προσφέρεται γενναιόδωρα από τους καλλιτέχνες έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες του υποχρεωτικού εγκλεισμού και απομόνωσης του πληθυσμού. Θεωρούμε όμως πολύ σημαντικό η παρούσα κρίση να χρησιμοποιηθεί ως μια ευκαιρία για συνολικό στοχασμό και συλλογική δράση για βελτίωση και αναβάθμιση των όρων με τους οποίους ασκούμε την τέχνη μας, πράγμα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση και του ίδιου του παραγόμενου καλλιτεχνικού έργου.»

Οι σκηνογράφοι/ενδυματολόγοι κάνουν λόγο για «συνεχή επιδείνωση» των συνθηκών εργασίας τους τα τελευταία χρόνια, παραθέτοντας συγκεκριμένα προβλήματα όπως:

  • ονομαστική μείωση των αμοιβών
  • κατάργηση κάθε αποζημίωσης για εκτός έδρας εργασία
  • σύνδεση της αμοιβής με το συνολικό προϋπολογισμό της παραγωγής (στη λογική ότι η αμοιβή είναι το ποσό που περισσεύει από τον προϋπολογισμό για σκηνικά και κοστούμια)
  • ανάθεση στο σκηνογράφο/ενδυματολόγο καθηκόντων που δεν αντιστοιχούν στην ορθή επαγγελματική πρακτική και χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση

«Αντί να βελτιώνεται και να εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο, παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση», αναφέρεται στη διακήρυξη.

«Εκτός από τις απολαβές που μειώνονται ραγδαία σε απόλυτους αριθμούς, το θεσμικό πλαίσιο και η θεσμική αναγνώριση (πνευματικά δικαιώματα) της συμβολής του σκηνογράφου στην θεατρική δημιουργία είναι εντελώς υποβαθμισμένη. Παρατηρείται συνεχής απαξίωση του ρόλου και του επαγγελματικού στάτους του σκηνογράφου και δεν λείπουν τα φαινόμενα ακόμα και σε καλλιτεχνικό επίπεδο να αμφισβητείται η ίδια ή αναγκαιότητα της ύπαρξης του σκηνογράφου σε μια θεατρική παραγωγή.

Εντοπίσαμε ιδιαίτερα τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες καλούνται να δουλέψουν και να δημιουργήσουν οι νεότεροι συνάδελφοι που είναι και πιο ευάλωτοι στις πιέσεις. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι μόνο με συλλογικό τρόπο και συναδελφική αλληλεγγύη μπορούμε να θέσουμε αποτελεσματικά και με συνέπεια τα ζητήματα που μας απασχολούν και να αναζητήσουμε λύσεις.»

Καταλήγοντας, οι σκηνογράφοι αναφέρουν ότι «Μέσα στην ζοφερή αυτή συγκυρία, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επιβίωσή μας, εκφράζουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να θέσουμε συλλογικά για συζήτηση αλλά και να προβάλλουμε όλα αυτά τα ζωτικής σημασία θέματα και προβλήματα. Με το τέλος της κρίσης θα επιδιώξουμε να φέρουμε τη συζήτηση στο κέντρο της θεατρικής κοινότητας της Κύπρου, στους θεσμικούς και πολιτειακούς φορείς υπεύθυνους για τη θεατρική ανάπτυξη και δημιουργία και θα καλέσουμε όλους αυτούς τους εταίρους να λάβουν θέση. Είμαστε πεπεισμένοι πως από μια τέτοια συζήτηση, ζύμωση ιδεών, δημοκρατικό διάλογο και αντιπαράθεση ο μόνος ωφελημένος θα είναι η κυπριακή θεατρική δημιουργία, το κυπριακό θέατρο και οι άνθρωποί του συνολικά.»

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι Κωνσταντίνα Ανδρέου, Άντης Παρτζίλης, Μαρίζα Παρτζίλη, Θέλμα Κασουλίδου, Σόσε Εσκιτζιάν, Γιώργος Γιάννου, Εδουάρδος Γεωργίου, Μαρίνα Χατζηλούκα, Ελένη Ιωάννου, Λύδια Μανδρίδου, Κρίστυ Πολυδώρου και Λίζα Τσουλούπα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σκηνικό του Εδουάρδου Γεωργίου για την παραγωγή του έργου «Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν», από το Θέατρο Τσέπης. 

You May Also Like

Ελεν Μίρεν | «Προσποιήθηκα…. ότι είμαι αριστερή»

«Δεν υπήρξα ποτέ αριστερή. Προσποιόμουν γιατί ήταν πιο ενδιαφέρον να έχεις αριστερές πολιτικές ιδέες ...

28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το 28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνεται από τον ΘΟΚ αρχίζει στις 5 ...

Στο σφυρί τα «Απειλούμενα Είδη» του Γουόρχολ

Το ολοκληρωμένο σύνολο με δέκα μεταξοτυπίες της σειράς «Απειλούμενα Είδη» [Endangered Species] του Αμερικανού ...

Διαγωνισμός «Christmas Card Competition-Helping Children»

Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα ‘Yianis Christodoulou Foundation’ προκηρύξει διαγωνισμό με τίτλο ‘Christmas Card Competition – ...

Εικαστική εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης στη Δήλο, από τον Άντονι Γκόρμλι

Από τις αρχές Μαΐου ως και το τέλος Οκτωβρίου 2019, ο αρχαιολογικός χώρος της ...

HIV: Επιπλέον παραστάσεις στο Θέατρο Wherehaus 612

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη «HIV» ανεβαίνει ...

X