Επείγει το καθεστώς του καλλιτέχνη

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν η αναγκαία υποδομή πάνω στην οποία θα ορίζονταν οι ανάγκες, ο αριθμός των ανθρώπων, η ταυτότητα της κοινωνικής τους πρόνοιας, αναρωτιόμαστε ποιον μηχανισμό θα χρησιμοποιήσει τώρα η κυβέρνηση για την επίλυση της κατανομής των οφειλών

Γράφει η Μαρία Λοϊζίδου | Εικαστικός

Τα οικονομικά μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό και αφορούν τη στήριξη των καλλιτεχνών και γενικότερα των ανθρώπων που συμβάλλουν στην παραγωγή του πολιτισμού στον τόπο, δεν είναι κανένας μας σε θέση να αξιολογήσει αυτήν τη στιγμή γιατί εξαρτώνται από την εφαρμογή τους.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν η αναγκαία υποδομή πάνω στην οποία θα ορίζονταν οι ανάγκες, ο αριθμός των ανθρώπων, η ταυτότητα της κοινωνικής τους πρόνοιας, αναρωτιόμαστε ποιον μηχανισμό θα χρησιμοποιήσει τώρα η κυβέρνηση για την επίλυση της κατανομής των οφειλών. Σε αυτά δηλαδή που βασίζονται τα κράτη των οποίων οι ανακοινώσεις απέναντι στα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό είναι κατανοητά! Ως εικαστικός εκτιμώ ότι μέσα από την εμπειρία των δραστηριοτήτων μας να διαχειριστούμε τη δουλειά μας, ανέκαθεν σε καταστάσεις κρίσης, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην καταγραφή αναγκών και εργαλείων κατανόησης του επαγγέλματός μας, θέματα τα οποία όπως φαίνεται επείγουν. Χρειάζεται οι κυβερνώντες τώρα παρά ποτέ να μας ακούσουν.

Προτείνω ότι κατ’ αρχάς η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προϋπάρχουσες και υφιστάμενες ανάγκες όπως προκύπτουν τώρα. Τόσο ο διευθυντής κ. Παύλος Παρασκευάς όσο και οι λειτουργοί των υπηρεσιών γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της εργασίας των καλλιτεχνών του τόπου και το φάσμα απήχησης των δραστηριοτήτων τους. Τι γνωρίζουν από αυτά η υπουργός Εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών ή ακόμη, εξακριβώνοντας μετά την ανακοίνωσή του, και ο υπουργός Παιδείας;

Ας αρχίσουν τα οικονομικά μέτρα με δημιουργία θέσεων εργασίας και ας ενισχυθούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες με ανθρώπους που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλοί άξιοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και νέοι οι οποίοι είναι ενήμεροι σε ανάλογους τομείς, στοχεύοντας προς αυτήν τη κατεύθυνση. Στη συνέχεια επείγει η δημιουργία υποδομής προκειμένου να εξασφαλιστεί το καθεστώς του καλλιτέχνη. Το οργανωμένο σύνολο εικαστικών και θεωρητικών τέχνης ΕΙΚΑ εργάζεται σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες εδώ και 12 χρόνια για το θέμα αυτό. Οι εκάστοτε υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών, βουλευτές και αντιπρόσωποι κομμάτων ενημερώθηκαν επανειλημμένως επί του θέματος το οποίο μένει χωρίς συνέχεια.

Ως οργανωμένο σύνολο καλλιτεχνών ζητούμε τώρα από την κυβέρνηση του κράτους: να μας αποζημιώσει με οικονομική ενίσχυση απέναντι στη δυσχερέστερη θέση που μας φέρνει (αρνούμενο μέχρι σήμερα να μας εντάξει σε ένα σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας, με αποτέλεσμα η πρόσφατη κρίση να μας βρίσκει χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς σύνταξη, χωρίς πρόνοια εγγραφής στον τομέα των ανέργων), εν καιρώ πανδημίας. Κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει από την ίδρυσή του.

Το καθυστερημένο ποσό που μας οφείλεται αφήνουμε να το καθορίσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων όλων των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας από την ίδρυσή της, αντίστοιχο των 60 χρόνων. Ας κρίνουν με αναλογίες μισθώσεων που τους είναι οικείες.

Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να επεξεργαστούμε τις προτάσεις που θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν επάξια τον πολιτισμό του τόπου και οι οποίες θα εργοδοτήσουν ανθρώπους της κοινότητάς μας με την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουμε.

Έχω την πεποίθηση ότι η ποιότητα της εργασίας μας και η διατήρηση του πολιτισμού του τόπου θα εξαρτηθούν από τη σημασία που θα μας δοθεί.

ΕΙΚΟΝΑ: Αποψη από την έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου Look under the hood, στον χώρο Γκαράζ, Λευκωσία, 2019 

  • Καλέσαμε ανθρώπους του πολιτιστικού τομέα να τοποθετηθούν απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του πολιτισμού, που ανακοινώθηκαν στις 7 Απριλίου.

You May Also Like

Εικόνες από την έκθεση “Ο Κόσμος της Θέκλας”

Σκίτσα και αναμνήσεις εισάγουν το κοινό στον «κόσμο της Θέκλας» Χριστοδούλου Ιερείδη, στο πλαίσιο ...

4ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου.

Το 4ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 7-11 Ιουλίου ...

«Το Σπίτι των Φαντασμάτων και των Πνευμάτων» στην Art Seen Gallery

Η Art Seen φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Angus Braithwaite με τίτλο A ...

“Between the lines” της Κέλλυ Νόρμαν στην Γκαλερί Ρουάν

Η Γκαλερί Ρουάν σας προσκαλεί στην έκθεση ζωγραφικής και σχέδια της Κέλλυ Νόρμαν.   ...

Duncan Lamb | It’s only rock n’ roll

Για τον καλλιτέχνη Duncan Lamb, η μουσική και η τέχνη είναι συνώνυμα, μιλούν την ...

Παράπονο σε ένα δέντρο: Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε ένα δέντρο

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς μας προτρέπει να βγούμε στα πάρκα της πόλης μας, να αγκαλιάσουμε ...

X