Ερώτηση στην Κομισιόν για τον πολιτισμό από Γεωργίου – Κιζιλγιουρέκ

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αναφέρονται σε ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κομισιόν ώστε να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή, 17 Απριλίου, οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, σε σχέση με την στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας που έχει πληγεί σφόδρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα δημόσιας υγείας που επιβλήθηκαν για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού είχαν πρωτοφανή αρνητική επίδραση στους πολιτιστικούς  και δημιουργικούς τομείς σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου, με τίτλο «Η τέχνη της επιβίωσης».

Πρόσβαση σε κονδύλια

Στην ερώτησή τους, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές αναφέρονται σε ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Κομισιόν ώστε να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέχουν πρόσβαση αφενός στα κονδύλια της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφετέρου σε οικονομικούς πόρους στο πλαίσιο της επέκτασης το πεδίου εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με τους δύο Ευρωβουλευτές, σε αυτά τα κονδύλια χρειάζεται να έχουν πρόσβαση οι δημιουργοί και συντελεστές παραγωγής πολιτιστικών αγαθών των οποίων τα μέσα διαβίωσης απειλούνται.

Επιπλέον, θέτουν ζητήματα: α. άμεσης εξόφλησης υπολοίπων ποσών επιχορηγήσεων σε προγράμματα πολιτισμού που ήδη τρέχουν/υλοποιούνται, β. επιτάχυνσης/ενεργοποίησης προγραμμάτων που αν και εγκρίθηκαν η έναρξή τους καθυστερεί λόγω της πανδημίας και γ. εκπόνησης νέων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης/ενθάρρυνσης δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού.
Οι Γεωργίου και Κιζιλγιουρέκ ρωτούν, επίσης, κατά πόσο η Κομισιόν θα προβεί στην ενίσχυση του χρηματοδοτικού προγράμματος για τον Πολιτισμό την περίοδο 2021-2027 καθώς και στη δημιουργία, με τη λήξη της πανδημίας, ενός επαρκούς χρηματοδοτικού πακέτου κινήτρων για πολιτιστικούς δημιουργούς σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας (π.χ περαιτέρω διευκόλυνση για την κινητικότητα των καλλιτεχνών και των έργων τους.)

«Σε αυτήν την εποχή της κρίσης και της επιβληθείσας απομόνωσης, ο ρόλος της τέχνης γίνεται πιο κεντρικός στη ζωή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Γεωργίου.

«Είναι επείγουσα ανάγκη για άμεση εξεύρεση και αποδέσμευση κρίσιμων πόρων για την υπερνίκηση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς» αναφέρεται ακόμη, με επισήμανση και στην «τεράστια ευθύνη και υποχρέωση» του κυπριακού κράτους προς τους Κύπριους δημιουργούς που καλείται «έστω και την ύστατη ώρα» να τους στηρίξει έμπρακτα.

You May Also Like

Μάλκοβιτς στα ΚΥΠΡΙΑ

Έντεκα εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στο φετινό διεθνές Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ 2011», το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ...

Γράψε το. Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην εποχή της καραντίνας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σε συνεργασία με το «Γράψε ...

Τρεις πίνακες ζωγραφικής κλάπηκαν από έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η αστυνομία κάνει έκκληση για πληροφορίες όταν τρία έργα ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού έργου ...

Όπλα VS Tέχνη | Τι λένε οι καλλιτέχνες για την οπλοκατοχή;

Η συζήτηση για την οπλοφορία στην Αμερική αναζωπυρώνεται μετά από κάθε τραγωδία, για να ...

H σειρά έργων “Human Kind” ταξίδεψε στο διάστημα με τον Falcon 9

Δεν μετέφερε μόνον τους αστροναύτες Bob Behnken και Doug Hurley στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ...

Αγώνας για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης

Το θέμα της διαμάχης για τα αρχαία στο μετρό στη Θεσσαλονίκη συζητείται σήμερα Τετάρτη, ...

X