Γυμναστική στο σπίτι με τον εικαστικό PASHIAS

H τεχνική “The PASHIAS” προσπαθεί να συνδέσει τον απομονωμένο θεατή με το σώμα του, με τον συνάνθρωπό του, καθώς και με ‘στιγμές’ δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης

Εναν «Οδηγό καλλιτεχνικής προπόνησης σε έξι βήματα» προτείνει στο πεντάλεπτο βίντεό του με τίτλο The PASHIAS – 6-step Artist’s Workout Guide ο εικαστικός PASHIAS.

Στην εποχή της καραντίνας και του κατ’ οίκον περιορισμού, ο καλλιτέχνης επιστρέφει προτείνοντας ένα «ασκησιολόγιο σωματικής εκγύμνασης», όπως το αποκαλεί.

Ο ήχος ενός γκονγκ αναγγέλλει την έναρξή του.

Βασισμένο στην πρακτική του performance art, o PASHIAS μοιράζεται μία αποκλειστική σειρά ασκήσεων του σώματος και του μυαλού, που θα μας κρατήσει «σε αθλητική φόρμα και πνευματική οξυδέρκεια» σημειώνει.

Ακολουθώντας την αυξανόμενη παραγωγή βίντεο με κατ’ οίκον σωματικές ασκήσεις που χαρακτηρίζει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο εικαστικός οικειοποιείται -έξυπνα και με χιούμορ- τη φόρμα και την αισθητική ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, προσκαλώντας τον θεατή να μιμηθεί εικόνες και χειρονομίες που απαρτίζουν την μέχρι τώρα πρακτική του. Στα βήματα που καλούνται οι θεατές να ακολουθήσουν, θα συναντήσουν αναφορές σε πολεμικές τέχνες, το άθλημα της τοξοβολίας, της καλαθόσφαιρας και σε σκηνές που θυμίζουν Ολυμπιακά αγωνίσματα. Το σώμα κερδίζει ευφάνταστα την όψη κοιλιακών μέσα σε δευτερόλεπτα, μαθαίνει να κατασκευάζει τόξο από τα κέρατα ενός ταύρου, βρίσκει το θάρρος να μετατραπεί σε στόχο βολής και αυτοχειροκροτείται με σκοπό την επίτευξη του αισθήματος ‘νίκης’.

H τεχνική “The PASHIAS” προσπαθεί να συνδέσει τον απομονωμένο θεατή με το σώμα του, με τον συνάνθρωπό του, καθώς και με ‘στιγμές’ δημιουργίας και πολιτιστικής δράσης.

Το σύνολο των ζωντανών έργων που παρουσιάζονται στο πεντάλεπτο βίντεο, προέρχονται από την σειρά “Training for performance”, που έλαβε χώρα από το 2015 μέχρι το 2017. Ερευνώντας τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, ο PASHIAS επικεντρώνεται στο σώμα ως πηγή ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Μέσω της έννοιας του ‘ανταγωνισμού’ -με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου- το σώμα έρχεται σε επαφή με τις παραμέτρους του εαυτού, του αντιπάλου και του κοινού, εξετάζοντας τα πλαίσια που καθορίζουν την υλική του υπόσταση και το ιδεολογικό σχήμα του ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Στη σειρά “Training for performance”, αντλώντας αναφορές από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έως και τη σύγχρονη κοινωνία, το σώμα ‘εν δράση’ παρουσιάζεται ως πολιτικό εργαλείο, το οποίο επιβεβαιώνει, εξετάζει και διαταράσσει τους κανόνες λειτουργίας ενός κοινωνικού συνόλου. Ο PASHIAS δημιουργεί ένα άθλημα ‘διαμέσων’, με βάση την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Σουηδία και Ισπανία, παρουσιάζοντας 11 ζωντανά performance, εκθέσεις φωτογραφικών έργων, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια με συμμετέχοντες από την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα όπως την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Μπεζανσόν, το Marina Abramovic Institute, το Μουσείο Μπενάκη, την γκαλερί Verkstad Konsthall και το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών SWAB.

You May Also Like

Βραβευμένες ταινίες μέχρι τον Σεπτέμβριο στον Μαραθώνιο Θερινών Προβολών

Βραβευμένες ξένες και ελληνικές παραγωγές μπορούν ακόμα να απολαύσουν οι φίλοι της μεγάλης οθόνης ...

Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης και αρχαιολογικούς χώρους

Τα έργα τέχνης που είναι χαραγμένα σε βράχους και διατηρήθηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια καταστρέφονται ...

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας επιστρέφει και αυτό τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (ΝΜΙ), στο Δουβλίνο, είναι το τελευταίο ευρωπαϊκό ίδρυμα που ...

«Βιεννέζικα Χριστούγεννα»

Η αυλαία των Χριστουγέννων ανοίγει στις 7 Δεκεμβρίου με την καθιερωμένη συναυλία «Βιεννέζικα Χριστούγεννα», ...

Digital παγκάκια, μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση στην καρδιά της Αθήνας

Τα παγκάκια στο Παγκράτι διηγούνται την ιστορία τους! Συγκεκριμένα, σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη ...

Νύχτες πολιτισμού στην αυλή της Αξιοθέας

Την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Ιουνίου, η Αξιοθέα ανοίγει τις πύλες της και πάλι για την ...

X