ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 20η

Γράφει η Φατέμα Ίσλαμ/ Κοινωνική λειτουργός

Μου είχε δοθεί η δυνατότητα να φύγω με την τελευταία πτήση από τη Ντάκα και να μείνω στο Λονδίνο μέχρι να ανοίξουν τα αεροδρόμια στην Κύπρο.Να μείνω ή να φύγω; Βρήκα τον εαυτό μου αντιμέτωπο με ένα ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων, φόβο και ενοχή. Μερικοί συνάδελφοι έφυγαν και παρέμεινα πίσω με κάποιους άλλους. Προετοιμάζω τον εαυτό μου για ό, τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Είπα στον εαυτό μου να παραμείνει ήρεμη.

Προσπάθησα να περιοριστώ στην ανάγνωση των βασικών ειδήσεων μόνο, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Η δουλειά μου στον ανθρωπιστικό τομέα απαιτεί να είμαι πάντα ενημερωμένη ή ακόμα και να προβλέψω πώς μπορεί να εξελιχθεί μια τέτοια κρίση και με ποιό τρόπο θα επηρεαστούν οι κοινότητες για τις οποίες εργαζόμαστε. Γι ‘αυτό, ξυπνάω με μηνύματα στο Whatsapp, συσσωρευμένα, σε πολλές ομαδικές συνομιλίες. Σηκώνομαι από το κρεβάτι για να φτιάξω πρωινό και να προετοιμαστώ για την εξ᾽αποστάσεως εργασία της ομάδας μας για τη διαχείριση της κατάστασης σε σχέση με τον COVID-19. Τις τελευταίες δυο μέρες δουλεύω πάνω στη μετάφραση εγκληματολογικών εγγράφων, που έχουν να κάνουν συγκεκριμένα με τη διαχείριση νεκρών. Αυτό είναι σαν μια συνεχής υπενθύμιση ότι κάτι φρικτό βρίσκεται πολύ κοντά.

Περίπου στις 11 π.μ., κάνω ένα διάλειμμα για τσιγάρο στο μπαλκόνι μου βλέποντας ένα δέντρο μάνγκο φορτωμένο με φρούτα. Ψάχνω για τα δύο μικρά κοράκια στη φωλιά τους. Ακούω τους ήχους των κοράκων και των σπουργιτιών και παρατηρώ τη σιωπή της πόλης. Τότε ακούω ξαφνικά μια δυνατή φωνή και σκύβω για να δω ποιός είναι. Βλέπω μια ομάδα Hijras* στην είσοδο μιας πολυκατοικίας. Κανονικά, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των συνανθρώπων επιβιώνουν μέρα με τη μέρα, καθώς αντιμετωπίζουν συστηματικό στιγματισμό. Θυμάμαι μια δημοσίευση στο facebook από έναν φίλο ακτιβιστή των Hijra που έκανε έκκληση για υποστήριξη εκ μέρους της κοινότητάς του πριν από λίγες ημέρες.

Ανησυχία και θλίψη με καταβάλουν. Εκατοντάδες χιλιάδες θα αντιμετωπίσουν σύντομα τη στιγμή που θα πρέπει να επιλέξουν ή να πεθάνουν από την πείνα ή να υποφέρουν από τον περιβόητο ιό. Για τους περισσότερους, μάλλον δεν θα υπάρχει επιλογή!

Επιστρέφω μέσα και συνεχίζω τη δουλειά μου. Μέχρι να έρθει η ώρα για μεσημεριανό γεύμα. Η μαγειρική είναι κάτι που πλέον περιμένω με ανυπομονησία. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη στην προσωπική μου ζωή, καθώς έχω μια περίπλοκη σχέση με την κουζίνα.

Το απόγευμα κυλά με δουλειά, τσιγάρα και ανταλλαγές μηνυμάτων.

Αργά το απόγευμα, συνήθως προγραμματίζω μια διαδικτυακή συνάντηση με έναν φίλο στην Κύπρο ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Αυτές οι συναντήσεις συνήθως γεμίζουν την ψυχή μου με ζεστασιά που με βοηθά να παραμείνω ψυχικά υγιής κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης περιόδου.

Το βράδυ, τηλεφωνώ στα αδέλφια μου – δύο βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από εμένα στη Ντάκα και ένας ζει στην Κουάλα Λουμπούρ. Συνειδητοποιώ ότι ο διαβοήτος ιός έχει καταβάλει τη συνομιλία μας, όπως και η ζωή μας . Η ανησυχία για το αν είμαστε όλοι καλά αντικατέστησε τώρα τον προγραμματισμό μας για το επερχόμενο Σαββατοκύριακο ή τα μελλοντικά μας σχέδια για ταξίδια.

Πάω για ύπνο και σκέφτομαι ότι αυτό που συμβαίνει στον κόσμο είναι απλά ένα όνειρο – ένας εφιάλτης που θα τελειώσει όταν ξυπνήσω αύριο το πρωί. Θα μπορέσω να επιβιβαστώ σε ένα αεροπλάνο και σύντομα θα βρεθώ εκεί που νιώθω σαν το σπίτι μου, στην Κύπρο, έχοντας γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ.

* άτομα που κατα τη γέννηση,τους ανατέθηκε το ἁρσενικό φύλο, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκά αργότερα στη ζωή τους και προτιμούν να αναγνωρίζονται ως «hijra» ή τρίτο φύλο

You May Also Like

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ΘΥΜΕΛΗ για το B᾽ Εξάμηνο 2020

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τις χορηγίες ΘΥΜΕΛΗ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ...

Penindaplinena και Alpha Gallery συμμετέχουν στη φετινή Art-Athina

Η Alpha Gallery και η Penindaplinena Gallery είναι οι κυπριακές αίθουσες τέχνης που συμμετέχουν ...

Το Υπουργείο συζητά επιστροφή του ΠΑΜΤ υπό όρους

Δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων σε ...

deSIGN No.01 – Your passport, please? Vol.II

Έπειτα από αντίστοιχο άρθρο του περασμένου μήνα (www.parathyro.com/?p=39617), το open call για τα δικά ...

Οι επόμενες εκδηλώσεις στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Ένα πλούσιο πρόγραμμα με διαλέξεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις και ξεναγήσεις έχει ετοιμάσει το Λεβέντειο Δημοτικό ...

«Κύπρια» της κρίσης

Ήλθε, χαιρέτισε και απήλθε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος κατά τη συνέντευξη ...

X