Γράφει η Κατερίνα Κυριάκου 

 

Ημέρα Δευτέρα 30 Μαρτίου ώρα 5 και 30κάτι

Κάθομαι στο δωμάτιο μου με το φως αναμμένο από ώρα τώρα,

Σήμερα δεν βγήκε ο ήλιος και έτσι…

Βρέχει, πολύ απαλά, τόσο που μπορώ να έχω ανοιχτό το παράθυρο μου και να αισθάνομαι το ψυχρό, μα κατά κάποιο τρόπο γλυκό ρεύμα, τόσο που αν δεν είμαι απασχολημένη με κάτι άλλο μπορώ να ακούσω τον ευγενικό ήχο της βροχής, (με εξαίρεση μια βίαιη σταγόνα που χτυπιέται κάθε τόσο στο τσίγκο της αποθηκούλας) τόσο, όσο για να μυρίσω την φρεσκάδα της βροχής, τη μυρωδιά του νέου.

Οι σταγόνες της βροχής μπλέκονται με τις φωνές κάποιων παιδιών από το παραδίπλα κτίριο, νομίζω, κατά τ ’άλλα ησυχία, γαλήνη, φρεσκάδα.

Ένα πουλάκι μίλησε, μα δεν ξέρω τι είπε. Ένα άλλο μόλις του τραγούδησε κάτι πίσω. Και παρόλο που η θέα από το παράθυρο μου δεν είναι όμορφη, (ξεθωριασμένοι ψηλοί λευκοί τοίχοι και σίδερο -γι’ αυτό και προσπάθησα να βάλω λίγη φύση, κάποια γλαστράκια) η αρμονία συνυπάρχει με το χάος και η γαλήνη αυτή με τον παγκόσμιο πανικό. Έτσι είναι, έτσι ήταν πάντα και όσο κι αν πονέσω ποιο το νόημα αν δεν χαρώ?

Η βροχή έχει δυναμώσει κάπως , όχι πολύ, το παράθυρο παραμένει ανοιχτό, μα εκείνη η εμμονική σταγόνα χτυπιέται όλο και πιο πολύ στην τσίγκινη οροφή της αποθηκούλας, και αν σου φαντάζει πως χαλά την αρμονία της ηρεμίας … άμα το καλοσκεφτείς… της δίνει γούστο και ρυθμό.

Ώρα 5 και 55 το γλυκό παγωμένο αεράκι τσούζει κάπως περισσότερο, λέω να κλείσω το τζάμι. Που είχα μείνει;Ναι, πονεί η αρρώστια, πονεί η αδικία, να ξέρω πως χάνονται ζωές για το τίποτα και δεν λέω μόνο τώρα για την πανδημία, είναι και τα παιδεία στην Αφρική, και οι πρόσφυγες της Συρίας και οι απανταχού άστεγοι παντός καιρού, και ο άνθρωπος δίχως δικό του άνθρωπο, που με κάνουν να πονώ.

Mα ύστερα βλέπω μπροστά μου ένα γιασεμί, μυρίζω μια βροχή η λούζομαι στον ήλιο, τι θα προσφέρει στον κόσμο η στεναχώρια μου;Γι’ αυτό και γω ανασυγκροτώ τον εαυτό μου και κοιτάζω την ομορφιά, νιώθω την χαρά και εκπέμπω καλοσύνη που καλλιεργεί η ευτυχία. Γιατί το χαμόγελό μου, ναι, έχει να προσφέρει στον κόσμο.

Γιατί δεν θέλω να ενωθώ με την μιζέρια, θέλω να ενωθώ με την χαρά, και αν είμαι εγώ μια και εσύ ακόμη ένας… κοίτα, ήδη δυο χαμόγελα με μιας μέσα στον κόσμο μας, και το ξέρω πως αν το θελήσουμε και αυτό σαν πανδημία θα μπορέσει να σκορπίσει, πάρε το χρόνο σου, ψάξε το και βρες το, το αληθινό σου χαμόγελο, βοήθησε και ενέπνευσε τους άλλους να το βάλουν .

Μα πάνω απ’ όλα αγάπησε εσένα, τόσο που δεν θα δέχεσαι την δυστυχία σαν επιλογή.

Κατερίνα, Ανδαλουσία, Ισπανία.  3/2020

{Μπορεί να σας φανεί ρομαντικό υπέρ του δέοντος, δεν είναι . Δεν είναι επίκληση στο συναίσθημα θα μπορούσα να το στολίσω πολύ καλύτερα αν ήταν, δεν είναι. Είναι η αλήθεια μου ακριβώς όπως την ένιωσα, γράφοντας την στο κινητό κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο μου, εδώ στο σπίτι που είμαι κλεισμένη, χωρίς εξόδους, ούτε έγγραφα ούτε sms ούτε σκυλίσιες βόλτες, ούτε καν για τα σκουπίδια. 18 μέρες και η εξώπορτα άνοιξε μονάχα μια φορά για πολύ λίγο. 10 μέρες πριν όταν νόμιζα ότι με πλακώνει το σπίτι, τώρα μπορώ να πω συνήθισα, και στο κάτω κάτω τι να παραπονεθώ;Που είμαι σπίτι μου, υγιής;}

You May Also Like

Sandy Brour | Παρουσίαση πρώτου δίσκου

Το μουσικό σχήμα Sandy Brour θα παρουσιάσει τον πρώτο του δίσκο στις 7 Μαΐου ...

«’Εχει το παρελθόν μέλλον;» |Συζήτηση με την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 φιλοξενεί στην ενότητα “Συναντήσεις στην Παλιά Ηλεκρική” μια ...

Γυναίκες στη στάση

  Περιμένω να αλλάξει η νοοτροπία του άντρα, έχει πολλούς που συμπεριφέρονται με βία ...

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας η Θεσσαλονίκη

Με ένα μεγάλο πάρτι, στις 31 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι, θα υποδεχθεί ...

Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τεχνολογίας στην Κύπρο

Σε συμφωνία συνεργασίας με την «Tribeca Enterprises», την διεθνή εταιρεία μέσων ενημέρωσης ποικίλων δραστηριοτήτων ...

Adios, Antoni Tàpies

Ο Αντόνι Τάπιες, σημαντικός Ισπανός ζωγράφος της αφηρημένης τέχνης, απεβίωσε χθες βράδυ σε ηλικία ...

X