ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 30η

Γράφει ο Πήτερ Εραμιάν/Εικαστικός

Από την αρχή της καραντίνας, συνάντησα πολλά άρθρα που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αναγκάζουμε τον εαυτό μας να είναι παραγωγικός αυτές τις μέρες. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι γι ‘αυτή την περίοδο όταν, λόγω των ατυχών περιστάσεων που προκάλεσε το Covid-19, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να σβήσουμε τον μηχανοποιημένο εαυτό μας. Ο ύστερος καπιταλισμός έχει εμφυτεύσει σε πολλούς από εμάς τη λογική ότι η παραγωγικότητα είναι το βασικό μέτρο αυτοεκτίμησης. Αλλά τι συμβαίνει όταν η παραγωγικότητα δεν είναι εφικτή; Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι; Θα έπρεπε να προγραμματίζουμε ή να οργανώνουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα μετά από όλα αυτά; Ίσως να ανησυχούμε ότι, όπως και οι μπαταρίες αυτοκινήτων που πεθαίνουν εάν παραμείνουν αχρησιμοποίητες για πολύ καιρό, ένα μέρος από εμάς μπορεί να πεθάνει ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης. Έτσι ξεκινά μια άρνηση, είτε με τη μορφή μιας ψευδο παραγωγικότητας είτε ενδίδοντας σε ότιδήποτε αποσπά την προσοχή.

 

Η τοξικότητα της καθημερινής ζωής υπό τον σύγχρονο Δυτικό καπιταλισμό έχει αφήσει πολλούς από εμάς σε κατάσταση φλεγμονής. Η φλεγμονή εμφανίζεται ως αντίδραση σε τραυματισμό ή λοίμωξη, είναι μια κραυγή για προσοχή, ότι κάτι πάει λάθος. Πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια αυτής της αιφνίδιας νεκρής περιόδου, βρισκόμαστε συναισθηματικά ευάλωτοι, με ανοιχτές πληγές, φρέσκες από την αμείλικτα παραγωγική ζωή μας πριν την καραντίνα. Έχει νόημα τότε, για όσους έχουν το προνόμιο, να αφιερώσουν αυτό το χρόνο σε ένα είδος θεραπείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα καταναλώνοντας περιεχόμενο που εμμένει στις ίδιες συχνότητες όπως και πριν. Για όλο το διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, τους παροχείς υπηρεσιών πολυμέσων όπως το Netflix και άλλες πλατφόρμες οικιακής ψυχαγωγίας, αυτή η περίοδος είναι ακόμα μια μέρα στο γραφείο. Η συνεχής παρακολούθηση/κατανάλωση των ειδήσεων αυξάνει την ανησυχία μας, είμαστε σε υπερδιέργερση σε μια παρατεταμένη κατάσταση εικονικής “πάλης ή φυγής” και σε μια κατάθλιψη από την αίσθηση της αδυναμίας μας να δράσουμε. Αυτές οι συχνότητες χρησιμεύουν μόνο για να μας εκμεταλλευτούν ή να μας αποσπούν την προσοχή, πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά και μέσα σε λογικά πλαίσια.

Ίσως αυτή να είναι μια καλή στιγμή για να διαβάσετε ένα ποιοτικό βιβλίο (αν δεν βρείτε κάτι που έχετε ήδη στο σπίτι μπορείτε να παραγγείλετε από το Moufflon Bookshop: www.moufflon.com.cy), ξεκινήστε το χόμπι που πάντα θέλατε, ακούστε καλή μουσική (ή δημιουργήστε εσείς!) ή περπατήστε με τις σκέψεις σας, κάνετε μια ενδοσκόπηση. Τηλεφωνήστε στους αγαπημένους σας, δείξτε τους πόσο πολύ τους εκτιμάτε. Σκεφτείτε εκείνους που δεν μοιράζονται τα προνόμιά σας και πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε, είτε κατά τη διάρκεια της κρίσης είτε μετά.

Ας εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να γίνουμε οι καλλιτέχνες, φιλόσοφοι και ακτιβιστές που δεν ξέραμε ότι ήμασταν (αντί junkies του Netflix) και να ξυπνούμε κάθε μέρα πιο καλοσυνάτοι και ευγενέστεροι. Διότι είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια υπαρξιακή κρίση που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε μια υπαρξιακή επανάσταση που εξαπλώνεται σαν ιός.

Φωτογραφία: Μαρία Τουμάζου

You May Also Like

“Bold As Love: Celebrating Hendrix”: Έκθεση στο Λονδίνο για τον θρυλικό Τζίμι Χέντριξ

Αποτίνοντας φόρο τιμής στα 50 χρόνια από τον θάνατό του στις 18 Σεπτεμβρίου του ...

Cyprus Film Days 2015 | Οι ταινίες του διαγωνιστικού

Εννέα ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στο Ίδρυμα ARTos

Το Ίδρυμα ARTos φιλοξενεί τις προβολές των βραβευμένων ταινιών του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού ...

100.000 βινύλια διαθέσιμα σε διαδικτυακή βιβλιοθήκη

Είναι γεγονός πως το βινύλιο έχει ξανακερδίσει την εκτίμηση των φιλόμουσων. Οι μαύροι στρογγυλοί ...

Ξενάγηση στην έκθεση Looking Forward

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εικαστικές δουλειές της χρονιάς παρουσιάζει ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ στην ...

Με βραβεία ολοκληρώθηκε το Animafest 2014

Η Πολωνία επικράτησε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Υπαίθρου – Όψεις του Κόσμου, ...

X