ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος

12 Απριλίου 2020

Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας στο ραδιόφωνο το BBC Radio 4, που σημαίνει ότι ξυπνάω με τα άσχημα νέα της επόμενης ημέρας. Ίσως να μην είναι μια ιδανική αρχή, ειδικά όχι αυτές τις μέρες, αλλά το έχω συνηθίσει και το σκέφτομαι ως φυσιολογικό – όχι ως μέρος της «νέας κανονικότητας» αλλά της παλιάς.

Σήμερα, ωστόσο, ως Κυριακή του Πάσχα στη Δυτική Ευρώπη και τη χώρα που φιλοξενεί το BBC,  ξύπνησα με το Πασχαλινό μήνυμα του Πάπα Β’: «Αδιαφορία, εγωκεντρισμός, διαίρεση και αμνησία», ακούω τον μεταφραστή του Ποντίφικα να λέει, «δεν είναι λέξεις που θέλουμε να ακούμε αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να απαγορεύσουμε αυτές τις λέξεις για πάντα!»

Σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, και με τις καμπάνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας να χτυπούν στο βάθος, φαντάζομαι αφελώς τον Πάπα ως υπερασπιστή της δικαιοσύνης, της καλοσύνης και της ανοχής, και ξεχνάω στιγμιαία τη διαίρεση και την εγωκεντρική αδιαφορία που χαρακτηρίζει συνήθως την Καθολική Εκκλησία. Στέκομαι δίπλα στο βραστήρα στην κουζίνα, ξύπνιος σχεδόν, συλλογιζόμενος άλλους ηγέτες του κόσμου που προσπαθούν να ενεργήσουν χαριτωμένα σε αυτές τις άσχημες στιγμές.

Υπάρχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μοιράζει βοήθεια για τον κορωνοϊό σε φίλους και εχθρούς, ο Ερντογάν της Τουρκίας στέλνει ρολά τουαλέτας και μια κάρτα με ευχές γρήγορης ανάρρωσης στον Μπόρις Τζόνσον και τον Σι Τζίνπινγκ, και μας αποστέλλει ιατρικό εξοπλισμό εδώ στην Βόρεια Κύπρο με την ειρωνική σφραγίδα στη συσκευασία «Δύναμη μέσα από την Ενότητα». Ποια ενότητα;

Για να είμαι ειλικρινής, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να είναι εξαιρετικά καλός -σε πλήρη αντίθεση με τον οργανισμό που διευθύνει- και έχω μια υποψία ότι ο καημένος χρησιμοποιείται κυνικά από εκείνους που πραγματικά ασκούν δύναμη στο Βατικανό σε μια προσπάθεια να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις αμέτρητες αδικίες της Εκκλησίας. Όσο ξυπνάω, τόσο λιγότερο ανεκτικός είμαι στην έννοια της θρησκείας, ακόμη και από έναν φαινομενικά καλό άνθρωπο.

Σκέφτομαι να επιστρέψω στο κρεβάτι, αλλά παίρνω το τσάι μου στον μικρό κήπο μας, ο οποίος, ως άμεσο αποτέλεσμα του κορωνοϊού, είναι τώρα σε σχεδόν τέλεια κατάσταση. Πριν από ένα μήνα, ο χώρος στο πίσω μέρος του σπιτιού μου αποτελείτο από ένα ίταμο που είχε πέσει και μια τεράστια, νεκρή μπουκαμβίλια που παρασύρθηκε μαζί του. Μου πήρε αρκετές μέρες για να καθαρίσω και να ακολουθήσει αυτή η μεταμόρφωση.

Έρχεται ως αποκάλυψη, κοιτάζοντας τα σύννεφα, ότι ο λόγος που πρέπει να δουλεύουμε (εκτός από να κερδίσουμε χρήματα) είναι ότι περιλαμβάνει τη δημιουργία και ότι δημιουργώντας συντονιζόμαστε με τη συλλογική κίνηση του σύμπαντος. Όταν δημιουργούμε, είμαστε σε αρμονία, απασχολημένοι και, στη συνέχεια, δεν μένουμε έξω από αυτό που είναι «το μεγάλο έργο/σκοπός» του σύμπαντος. Ένα από τα χειρότερα συναισθήματα που ξέρω είναι αυτό της αδράνειας, το συναίσθημα ότι ο κόσμος κινείται όταν εγώ μένω ακίνητος.

Καθώς βλέπω τα σύννεφα πάνω από τον μικρό κήπο μου να συντίθενται και να αποσυντίθενται, θυμάμαι ότι η καταστροφή είναι επίσης μέρος της διαδικασίας και ότι η καταστροφή δεν είναι πάντα κακή. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει τίποτα κακό ή λυπηρό στην αποσύνθεση ενός σύννεφου. Τα πράγματα γεννιούνται και πεθαίνουν, και μια μέρα κανένας από εμάς, ή αυτό το σπίτι ή ο κήπος, δεν θα είναι εδώ.

Αυτές οι σκέψεις με φέρνουν πίσω στην τρέχουσα κατάσταση μας, η οποία πιστεύω ότι αφορά περισσότερο τη φτώχεια παρά την ύπαρξη ενός ιού χωρίς εμβόλιο. Σε αυτόν τον κόσμο που δημιουργήσαμε, υπάρχουν εκείνοι που θα λάβουν θεραπεία εάν είναι άρρωστοι και εκείνοι που δεν θα λάβουν. Μερικοί πλούσιοι άνθρωποι θα πεθάνουν σίγουρα, αλλά πολύ λιγότεροι από εκείνους που είναι φτωχοί. Όπως είπε ένας φίλος στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει γίνει ένα από τα πιο πρόσφατα επίκεντρα του ιού: «Μόνο οι μειονεκτούντες πεθαίνουν σε ορδές. Αυτό είναι πραγματική δολοφονία!»

Αύριο θα δω μια φίλη που δεν έχω δει για πάνω από ένα μήνα, θα την παραλάβω από το τώρα κλειστό και ερειπωμένο οδόφραγμα του Αγίου Δομέτιου. Σαν και εμένα, είναι Κύπρια που μιλά τουρκικά (εντάξει, είμαι μόνο μισός Κύπριος) αλλά ζει στο Βορρά. Ζω στο νότο τα τελευταία δύο χρόνια. Είχε μείνει στα μισά μιας χημειοθεραπείας στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία όταν τα οδοφράγματα έκλεισαν πριν από ένα μήνα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά με τη βοήθεια του ΟΗΕ είναι πλέον σε θέση να διασχίζει το οδόφραγμα κάθε δύο εβδομάδες για τη θεραπεία της. Μπορεί να ρωτήσετε γιατί δεν λαμβάνει τη θεραπεία της σε νοσοκομείο στο Βορρά. Αντί να αναφέρω τις πολυάριθμες περιπτώσεις ιατρικού παραπτώματος που έχω δει κατά τη διάρκεια ετών, απλώς σημειώστε ότι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς που έλαβαν εντατική θεραπεία για τον κορωνοϊό έχουν πεθάνει, προφανώς λόγω της έλλειψης αντιικών φαρμάκων. Εάν αυτό δεν ήταν αρκετά καταστροφικό, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, μια παρτίδα αυτών των άκρως αναγκαίων φαρμάκων έχει προμηθευτεί ένα γνωστό αφεντικό της μαφίας ο οποίος τα δώρισε στη συνέχεια στις ιατρικές υπηρεσίες.

Παρά τη σκανδαλώδη κακή υποδομή του και το γεγονός ότι χρειάζεται δωρεές από τη μαφία για τη θεραπεία των ασθενών, αγαπώ τον Βορρά. Μακάρι να μην αισθανόμουν έτσι, αλλά εξακολουθώ να νιώθω ότι επιστρέφω σπίτι όταν διασχίζω την Πράσινη Γραμμή.

Η μέρα που διαμαρτυρηθήκαμε ενάντια στο κλείσιμο της διέλευσης της οδού Λήδρας ήταν μόλις πριν ένα μήνα, αλλά νιώθω ότι πέρασαν αιώνες. Δεν πιστέψαμε τότε ότι η κυβέρνηση ήταν ειλικρινής για το λόγο που προχώρησε στο κλείσιμο οδοφραγμάτων. Πιστεύαμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκμεταλλευόταν την κατάσταση για εθνικιστικούς και λαϊκιστικούς λόγους. Σήμερα δεν είμαι ακόμα σίγουρος αν τον πιστεύω αλλά ίσως είμαι λιγότερο δύσπιστος.

Κάτι παρόμοιο ισχύει για ολόκληρη την ανθρωπότητα: Θα βγούμε από αυτό καλύτεροι ή χειρότεροι από πριν; Ο δημοφιλής ιστορικός Γιουβάλ Νώε Χαράρι έγραψε σε ένα πρόσφατο δοκίμιο του ότι «σε αυτήν την εποχή της κρίσης, αντιμετωπίζουμε δύο ιδιαίτερα σημαντικές επιλογές. Η πρώτη είναι μεταξύ της ολοκληρωτικής παρακολούθησης και της ενδυνάμωσης των πολιτών. Η δεύτερη είναι μεταξύ της εθνικιστικής απομόνωσης και παγκόσμιας αλληλεγγύης. Εν ολίγοις, παράδεισος ή κόλαση. Εξαρτάται από εμάς, λέει.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πολύ πραγματικές και σημαντικές επιλογές, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τον κορωνοϊό ως ένα κάλεσμα αφύπνισης από το περιβάλλον και την οικονομία; Έχουμε εκπλαγεί με το πόσο γρήγορα καθάρισε η ατμόσφαιρα χωρίς κίνηση στους δρόμους. Δεν θα μπορούσαμε να το κρατήσουμε έτσι όταν επιστρέψουμε στη δουλειά; Και θα συνειδητοποιήσουν τώρα οι άνθρωποι ότι το σύστημα θεσμοθετημένης ανισότητας σκοτώνει εκατομμύρια ετησίως, πολύ περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε ή θα έκανε ποτέ ο κορωνοϊός; Είμαι αισιόδοξος… αλλά και πάλι, πάντα είμαι.

You May Also Like

Έρχεται ο Μάλκοβιτς

«Κολασμένη Κωμωδία: Οι εξομολογήσεις ενός κατά συρροή δολοφόνου» είναι ο τίτλος της παράστασης στην ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Τέλος

Σήμερα ολοκληρώνεται το πρότζεκτ Ημερολόγιο Αυτοπεριορισμού, που φιλοξένησε το Π τις τελευταίες 65 ημέρες. ...

Στον Αντρέα Χριστοδουλίδη το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου

Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, ιδρυτής του Θεάτρου Ένα και καλλιτεχνικός του διευθυντής μέχρι σήμερα, τιμήθηκε ...

Μήνας Γαλλοφωνίας με ταινίες πρώτης διαλογής

Με την προβολή της ταινίας «Οι Άθικτοι» ξεκινά την 1η Μαρτίου ο φετινός Μήνας ...

Lockdown (και) στα μουσεία της Αυστρίας

Κλειστά από την περασμένη Δευτέρα τα μουσεία και άλλοι χώροι πολιτισμού στην Αυστρία καθώς ...

3ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου

Έρχεται και φέτος το 3ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Κύπρου, στις 10 με 12 Σεπτεμβρίου 2021, ...

X