«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε στάση αναμονής», είναι η απάντηση των περισσότερων διοργανωτών φεστιβάλ στη χώρα μας, που εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε απόλυτη αβεβαιότητα για τις διοργανώσεις τους.

Δύσκολοι οι πρώτοι μήνες

Ήδη η πρώτη μεγάλη φεστιβαλική απώλεια ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα, με την ακύρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που πραγματοποιεί κάθε τέλη Μάη – αρχές Ιούνη το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος.

Στη συνέχεια, ανακοίνωθηκε η ακύρωση και του Φεστιβάλ Ξαρκής, που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο τα τελευταία επτά χρόνια.

Μια θετική νότα έδωσε, ωστόσο, το Θέατρο Ριάλτο, με την απόφασή του να πραγματοποιήσει το Cyprus Rialto World Music Festival τον Ιούλιο, όποια κι αν είναι η κατάσταση.

Αισιόδοξο Afro Banana

Ενώ τα περισσότερα φεστιβάλ βρίσκονται σε αναμονή για τελικές αποφάσεις, οι διοργανωτές του Afro Banana Festival έχουν ήδη λάβει αποφάσεις και μάλιστα με αισιοδοξία: η φετινή, επετειακή διοργάνωση θα λάμβανε χώρα από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουλίου στο Val’s Place, στο χωριό Γιαλιά της Πάφου, όπου πραγματοποιήθηκε και πέρυσι. Το φετινό Afro Banana + Friends Festival μετατέθηκε για τις 12 με 16 Αυγούστου, στον ίδιο χώρο και δη με θέμα τον… σουρεαλισμό. Στο line up θα δούμε αγαπημένους καλλιτέχνες από τα παλιά χάρη στην επετειακή 10η έκδοση του φεστιβάλ αλλά και σουρεαλιστικά acts, pop up εμπειρίες μέσα στο δάσος με pop up bars, περφόρμανς και νύχτες προβολών.

Στο ημερολόγιο των κυπριακών φεστιβάλ ακολουθεί το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που πραγματοποιείται κάθε Ιούλη σε ανοιχτά αμφιθέατρα. Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που διοργανώνει ετήσια το φεστιβάλ προσανατολίζεται είτε στην αλλαγή της ημερομηνίας ή στην ακύρωσή του για τη φετινή χρονιά, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΚΔΙΘ Χρίστος Γεωργίου δήλωσε στον «Π» ότι θα υπάρξει τελική απόφαση εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Ιούνιο για αποφάσεις

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης τον Ιούνιο», ανέφερε ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Λεμεσό.

Τον Ιούνιο φαίνεται πως θα λάβουν τελικές αποφάσεις και οι υπόλοιπες διοργανώσεις του Αυγούστου: το μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος (1-3 Αυγούστου), το μουσικό Φεστιβάλ Windcraft (7-8 Αυγούστου) και το Animafest (9-12 Αυγούστου) που εστιάζει σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Προς το παρόν, «το Φεστιβάλ Φέγγαρος ούτε αναβάλλεται ούτε μετατίθεται», αναφέρει στο «Π» ο Αντρέας Τραχωνίτης, εκ των διοργανωτών του μεγάλου μουσικού φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως και πολλοί μουσικοί από το εξωτερικό. Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο Φέγγαρος εξετάζει αυτή την περίοδο δύο ενδεχόμενα: είτε τη φετινή του αναβολή ή την πραγματοποίησή του σε μικρότερη κλίμακα και δη με μουσικούς που ζουν στην Κύπρο – με πιθανή στην δεύτερη περίπτωση και τη μετακίνηση της ημερομηνίας.

Μιλώντας στον «Π», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Animafest Γιώργος Τσαγγάρης ανέφερε ότι το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί είτε διαδικτυακά ή στον φυσικό του χώρο. Πάντως δεν θα ακυρωθεί: «Δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις εκατοντάδες ταινίες που έχουν υποβληθεί στη διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε κάθε πολιτιστική δράση», σχολίασε ο κ. Τσαγγάρης.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Windcraft Έλλη Μιχαήλ ανέφερε ότι εάν πραγματοποιηθεί το φετινό Windcraft θα είναι μικρότερης κλίμακας καθώς «χρειάζονται μήνες για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ». Απέκλεισε, πάντως, την πιθανότητα αλλαγής της ημερομηνίας αφού αυτό θα σήμαινε μεταφορά στον Σεπτέμβρη ή πιο μετά και επομένος κλειστό χώρο διεξαγωγής που θα στοίχιζε στον χαρακτήρα του φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται σε δρόμους και ανοιχτές γωνιές του χωριού Κατύδατα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από το φεστιβάλ Κατύδατα | ©Χαρά Σαβββίδου

You May Also Like

Athens Photo World 2021: Η καρδιά του φωτορεπορτάζ χτυπά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World επέστρεψε από τις 21 Μαΐου με εκθέσεις και εκδηλώσεις στην ...

Η Πάφος στο Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών Ιστορικών Πόλεων Ανατολικής Μεσογείου

Στο Δίκτυο Κοινωνίας των Πολιτών των Ιστορικών Πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, συμμετέχει η Πάφος ...

«Mobile Photo Awards 2017» στο Κέντρο Φωτογραφίας 6Χ6

Η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση των νικητριών φωτογραφιών του διαγωνισμού mobile photography, «The 6th Annual ...

21o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου

Μια σειρά από εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Μαΐου στο φετινό 21ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του ...

«Αιγαίο SOS» από 15 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους

Από τις 15 Νοεμβρίου θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από την ODEON, η στρατιωτική κωμωδία ...

Θέατρο και ευαισθησία

Το νέο έργο που σκηνοθετεί η Αθηνά Κάσιου στον ΘΟΚ έγινε η αιτία για ...

X