Στήριξη χωρίς στόχευση για τον πολιτισμό

Το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που ανακοινώθηκε είναι η στήριξη με ποσό ύψους 1,045 εκατ. ευρώ του Ριάλτο και έξι Στεγών (Τεχνών και Γραμμάτων, Χορού)

Με μια μάλλον άκομψη εισαγωγή και μια εξαιρετικά αόριστη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε χθες μια σειρά από «μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό». Ο υπουργός ανέφερε αρχικά ότι για το ΥΠΠΑΝ προείχαν τα ζητήματα παιδείας, ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε διευκρίνισε ότι αποτελούν «πρώτες αποφάσεις, αφού για κάποια άλλα ζητήματα θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τυχόν μέτρα». Πρόκειται για μη στοχευμένα μέτρα καθώς τα περισσότερα είναι βασισμένα στα κυβερνητικά σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων (αναστολή εργασίας, αναστολή πληρωμής δόσεων).

Το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που ανακοινώθηκε χθες αφορά ποσό ύψους 1,045 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τις τέσσερις Στέγες Γραμμάτων και Τεχνών σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, για τις Στέγες Χορού σε Λευκωσία και Λεμεσό και για το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό «προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους και να εξασφαλιστεί η συνέχειά τους», χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τον διαμοιρασμό του ποσού.

Στήριξη για το θεαθήναι;

Θα έπρεπε να το γνωρίζει ο Υπουργός της Παιδείας και του Αθλητισμού και του Πολιτισμού και της Νεολαίας, καθότι και ποιητής, ότι οι λέξεις που επιλέγουμε, λένε από μόνες τους πολλά. Η χθεσινή του ανακοίνωση για τα «μέτρα» στήριξης του πολιτισμού, ήταν επιεικώς απαράδεκτη (και αυτή η λέξη είναι προσεκτικά επιλεγμένη). «Εξετάζοντας ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ που ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ μας δώσουν άλλες εξοικονομήσεις, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ να…» (τα κεφαλαία δικά μου). Με τόση αυτοπεποίθηση τα «μέτρα» στήριξης στον πολιτιστικό τομέα. Αν τους φτύναμε, καλύτερα ίσως θα ήταν. Μια περφόρμανς, ένα θέαμα.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, ο υπουργός ανέφερε ότι:

– Για εγκεκριμένες δραστηριότητες στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, που θα γίνουν μέχρι το α’ τρίμηνο του 2021, θα καταβληθεί άμεσα η πρώτη δόση, ενώ για εγκεκριμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα ακυρωθούν θα καλυφθούν τα έξοδα που ήδη έγιναν.

– Θα δοθεί στήριξη σε όσους έχουν προβεί σε δαπάνες που δεν είναι ανακτήσιμες προκειμένου να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Κύπρο και αλλού, οι οποίες ακυρώθηκαν (αεροπορικά εισιτήρια, αγορά υπηρεσιών για τεχνική υποστήριξη, έξοδα διοργάνωσης κ.ο.κ.).

– Θα εξεταστούν αιτήματα για ζημιές που έχουν προκύψει σε κινηματογραφικά γυρίσματα ή στην προετοιμασία γυρισμάτων κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και θα επιδιωχθεί συνεισφορά από το υπουργείο.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας και της οικονομικής θέσης των καλλιτεχνών και δημιουργών, αυξάνοντας το κονδύλι για την αγορά έργων τέχνης για την Κρατική Συλλογή κατά 50% (σκεπτικό που δίνει στήριξη σε εικαστικούς μέσω της αγοράς έργων τους), ενισχύοντας οικονομικά την προβολή ευρωπαϊκών και κυπριακών ταινιών, ενθαρρύνοντας και προβάλλοντας τη διαδικτυακή κινηματογραφική και οπτικοακουστική δραστηριότητα σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation.

Καταλήγοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΘΟΚ για την περαιτέρω στήριξη των επαγγελματιών του θεάτρου.

You May Also Like

Το τελευταίο αντίο στην Κική Δημουλά

Με ένα δυνατό χειροκρότημα, αποχαιρέτησαν την Κική Δημουλά, η οικογένειά της, συγγενείς, φίλοι αλλά ...

Τακούσιης – Καραπατάκης στο Ριάλτο

Δυο Κύπριοι δημιουργοί, ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...

«Σμύρνη μου αγαπημένη» στην Κύπρο

Το θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη» που σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία στην ...

Rosemarie : Τα γυρίσματα

Φωτογραφίες: Παύλος Βρυωνίδης Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Άδωνι Φλωρίδη “Rosemarie”.Περισσότερα εδώ:http://parathiro.wpengine.com/?p=35092 ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 49η

Γράφει η Χάρις Χαραλάμπους / Ψυχολόγος, εκπαιδεύτρια Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος εκτίμησε ...

Το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2017

Πέντε νέες παραγωγές θα υλοποιηθούν στο ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2017 από την «προσωρινή ...

X