Τα βραβεία του 1ου Dot.on.the.map Industry Days

Το1ο Dot.on.the.map Industry Days ανακοινώνει τους νικητές των ΒΡΑΒΕΙΩΝ της φετινής, ειδικής διαδικτυακής του έκδοσης

Εν μέσω πανδημίας και καταργώντας τα φυσικά σύνορα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες και οι διοργανωτές του οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο, προχώρησαν στη διαδικτυακή διεξαγωγή του 1ου Dot.on.the.map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, που θα πραγματοποιούνταν για πρώτη φορά φέτος στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια της διαδικτυακής αυτής συνάντησης, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από χώρες της Μεσογείου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης και διανομής ταινιών μυθοπλασίας.

H αδιάλειπτη και ομαλή διεξαγωγή της πλατφόρμας σε διαδικτυακό περιβάλον ενθουσίασε τους επαγγελματίες καθώς και την κριτική επιτροπή που δήλωσε ότι

“… έχει εντυπωσιαστεί από την ποικιλομορφία των προτάσεων ταινιών μυθοπλασίας, η καθεμία από τις οποίες προέρχεται από μία διαφορετική χώρα της Μεσογείου. Η επιτροπή εκτίμησε επίσης την ομαλή διεξαγωγή της διαδικτυακής διαδικασίας, που αναδεικνύει μια  νέα φόρμα παρουσίασης των προτάσεων (pitching) και επιτρέπει εποικοδομητικές συναντήσεις”.

Οι έξι προτάσεις μυθοπλασίας παρουσιάστηκαν σε σαράντα και πλέον παραγωγούς και εκπρόσωπους εταιρειών διανομής και φεστιβάλ κινηματογράφου με σημαντική και έντονη δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική σκηνή, από δεκαεπτά συνολικά χώρες.

Το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων από την τριμελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Γάλλο παραγωγό Guillaume De Seille, και μέλη την Μαροκινή παραγωγό Lamia Chraibi και την εκπρόσωπο του Connecting Cottbus co-production market,  Martina Bleis, από τη Γερμανία.

Το βραβείο Καλύτερης Πρότασης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (Project) απονεμήθηκε στο The three of us σε σκηνοθεσία Suela Bako και παραγωγή Sabina Kodra της εταιρείας Erafilm, από την Αλβανία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του βραβείου, “η επιτροπή εκτίμησε ιδιαιτέρως την αφοσίωση της καλλιτεχνικής ομάδας, την έντονη επιθυμία τους να διηγηθούν την ιστορία μιας σύγχρονης γυναίκας, με ρεαλιστικό και συνάμα χιουμοριστικό τρόπο, ενώ αναδεικνύεται μια σταθερή βάση για μια αναγκαία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή.”

Το βραβείο αποτελείται από υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας €11,000.00, μία ευγενική χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions καθώς και €1000 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου που απονέμεται στη σκηνοθέτιδα Suela Bako.

Το Βραβείο Networking της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει διανυκτέρευση και δωρεάν διαπίστευση Αγοράς κατά τη διάρκεια του επόμενου Διεθνούς φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην παραγωγό Tena Gojic από την εταιρεία Dinaridi Film, που ανέλαβε την παραγωγή του Four days at the sea σε σκηνοθεσία Ivana Skrabalo, από την Κροατία. Η προσέγγιση, η οποία συγκίνησε ιδιαιτέρως την κριτική επιτροπή “αξιοποιεί το σκηνικό και την πλοκή με προσωπικό ύφος, σκιαγραφώντας έτσι ένα εύθραυστο πορτρέτο μιας γενιάς.”

Η 1η έκδοση του Dot.on.the.map Industry Days πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως σε διαδικτυακό περιβάλλον το διάστημα 9-11 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πλατφόρμα Dot.on.the.map Industry Days αποτελεί πρωτοβουλία των καλλιτεχνικών διευθυντών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες, της σκηνοθέτιδας Τώνιας Μισιαλή, του ακαδημαϊκού Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη και του παραγωγού – σκηνοθέτη Μάριου Στυλιανού, ενώ επικεφαλής της διοργάνωσης ήταν η σκηνοθέτις Δανάη Στυλιανού.

Tα βραβεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com

You May Also Like

Η Κύπρος σε εικόνες, στο Βερολίνο

Στην υπαίθρια έκθεση Wall on Wall και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζεται η Κύπρος ...

Buffer Fringe | Υπαίθριο θέατρο η Νεκρή Ζώνη

Σε ανοιχτό θεατρικό χώρο μετατρέπεται η νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα η Μεσαιωνική Τάφρος έναντι ...

13ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού στη Λεμεσό

Από τις 22 μέχρι τις 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η φετινή 13η έκδοση του Καλοκαιρινού ...

«Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές»|Έκθεση φωτογραφίας Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από την αποστολή των ”Εθελοντών ...

Θεατρικές επιχορηγήσεις: Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για λίγους

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Εκ του αποτελέσματος, το νέο σχέδιο επιχορηγήσεων «Θυμέλη» θυμίζει την ...

Η Πάφος ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017

Η Πάφος ανακηρύχτηκε σήμερα [17 Μαΐου] Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σε ...

X