Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού για τις συνέπειες του Covid-19

Μέτρα και απόψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα αντάλλαξαν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού

Τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, και πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάμεσά τους και ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ήταν μια χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών», ανέφερε στον «Π» ο υπουργός, «στο πλαίσιο της οποίας η κάθε χώρα παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα μέτρα που λαμβάνει και τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση».

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε το γενικό σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων που, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύπτει και τον χώρο του πολιτισμού, ενώ ανέφερε ότι προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η συντήρηση της λειτουργίας συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων μέσω της κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός παρουσίασε σειρά μέτρων στήριξης του πολιτισμού για τα οποία επικρίθηκε σφοδρά από το ΑΚΕΛ, πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ίδιες οι προκλήσεις

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας  Nina Obuljen Korzinek. «Η συζήτηση έδειξε ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, τους εργαζομένους, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες», δήλωσε η υπουργός. «Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις και είμαι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και τις συνέπειές της στον πολιτισμό», ανέφερε ακόμη.

Η Κομισιόν, από τη μεριά της, διαβεβαίωσε για τη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE (επιδότηση εργασίας). Τόνισε την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης στους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στο οποίο έχουν επεκταθεί ώστε να επωφεληθούν απ’ αυτό οι επαγγελματίες του πολιτισμού.

Τέλος, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών από τα κράτη μέλη προς υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί.

You May Also Like

20 χρόνια Active Member | και τώρα, εκδίκηση

Είκοσι χρόνια πορείας στον χώρο της ελληνικής μουσικής συμπληρώνουν φέτος οι Active Member, ένα ...

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

Στην Κύπρο ο Τζον Μάλκοβιτς

Νωρίς χθες το απόγευμα έφτασε στην Κύπρο ο Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος θα συμμετέχει ...

Every Centre a Periphery|Every Periphery a Centre

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας παρουσιάζει την έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Horst Weierstall, με τίτλο ...

Love and Information, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κάσιου

Το έργο της Caryl Churchill με τίτλο Love and Information ανεβάζει από τις 10 ...

Οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

«Απεικονίσεις και Αναπλάσεις: Οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης από την Κυπριακή Συλλογή της Λεβέντειου ...

X