Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού για τις συνέπειες του Covid-19

Μέτρα και απόψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα αντάλλαξαν σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού

Τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, και πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συζήτησαν το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάμεσά τους και ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ήταν μια χρήσιμη ανταλλαγή εμπειριών», ανέφερε στον «Π» ο υπουργός, «στο πλαίσιο της οποίας η κάθε χώρα παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα μέτρα που λαμβάνει και τα σημεία στα οποία δίνεται έμφαση».

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε το γενικό σχέδιο στήριξης των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων που, σύμφωνα με τον ίδιο, καλύπτει και τον χώρο του πολιτισμού, ενώ ανέφερε ότι προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι η συντήρηση της λειτουργίας συγκεκριμένων πολιτιστικών φορέων μέσω της κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών, με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχειά τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο υπουργός παρουσίασε σειρά μέτρων στήριξης του πολιτισμού για τα οποία επικρίθηκε σφοδρά από το ΑΚΕΛ, πολιτιστικούς φορείς και δημιουργούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ίδιες οι προκλήσεις

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού της Κροατίας  Nina Obuljen Korzinek. «Η συζήτηση έδειξε ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες, τους εργαζομένους, τους πολιτιστικούς φορείς και τις επιχειρήσεις στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες», δήλωσε η υπουργός. «Είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις και είμαι πεπεισμένη ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση και τις συνέπειές της στον πολιτισμό», ανέφερε ακόμη.

Η Κομισιόν, από τη μεριά της, διαβεβαίωσε για τη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του Ταμείου Συνοχής, του μοντέλου κρατικών ενισχύσεων και του μοντέλου SURE (επιδότηση εργασίας). Τόνισε την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης στους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων στο οποίο έχουν επεκταθεί ώστε να επωφεληθούν απ’ αυτό οι επαγγελματίες του πολιτισμού.

Τέλος, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών από τα κράτη μέλη προς υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι δημιουργοί.

You May Also Like

Soul Kitchen από τον Τζ. Μπ. Τζόβι στην κοινότητα

Το δικό του Soul Kitchen, ένα εστιατόριο τύπου «πλήρωσε αυτό που μπορείς» άνοιξε ο ...

Θέση διοικητικού λειτουργού στη Στέγη Σύγχρονου Χορού

Συνεργάτη για τη θέση του διοικητικού λειτουργού (μερική απασχόληση) ζητά η Στέγη Σύγχρονου Χορού ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Έλενα Αντωνίου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς | οι εκδηλώσεις

Μετρώντας ήδη 17 χρόνια συμμετοχής στον θεσμό των ευρωπαϊκών ημερών κληρονομιάς, η Κύπρος παρουσιάζει ...

Η Έλεν Μίρεν στο Θέατρο Ριάλτο

Τη «Βασίλισσα Ελισάβετ» υποδέχεται στις 13 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Ριάλτο και μάλιστα σε μια ...

«Η Κορνάρο πάει Όπερα» στο Λεβέντειο Μουσείο

Μια σπάνια παρτιτούρα του 1841, γραμμένη στο Μόναχο για την«Βασίλισσα της Κύπρου» Αικατερίνη Κορνάρο ...

X