«Το θέατρο δεν μπορεί (ευτυχώς) να υποκατασταθεί»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, μοιράζεται τις σκέψεις του μετά τις πρώτες διαδικτυακές προβολές του Οργανισμού

Ένα ενδιαφέρον κείμενο για το θέατρο ως ζωντανή, κοινή εμπειρία ανάρτησε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στη σελίδα του στο facebook, βασισμένο σε σκέψεις μετά τις πρώτες διαδικτυακές προβολές του οργανισμού.

Το κείμενο υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης και το δημοσιεύουμε αυτούσιο:

«Το θέατρο ως ζωντανή, κοινή, αλληλεπιδραστική εμπειρία, δεν μπορεί (ευτυχώς) ποτέ να υποκατασταθεί»

«Είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά μέσα στις ζοφερές αυτές μέρες να μοιραστούμε με τον κόσμο που βρίσκεται κλεισμένος στο σπίτι κάποιες σημαντικές –πρόσφατες αλλά και παλαιότερες– παραστάσεις του ΘΟΚ. Με τη συναίνεση και τη γενναιοδωρία όλων των συντελεστών τους, τους οποίους και ευχαριστούμε, χαρήκαμε –και θα συνεχίσουμε να χαιρόμαστε– παραστάσεις με έργα κλασικά, σύγχρονα, έργα για το ενήλικο κοινό, αλλά και έργα για όλη την οικογένεια. Θυμηθήκαμε ή γνωρίσαμε –αν δεν τις είχαμε παρακολουθήσει ζωντανά– ευτυχείς στιγμές της ιστορίας του ΘΟΚ, που συνθέτουν την ταυτότητά του. Και ελπίζουμε το οξύμωρο: η χαρά αυτή να τελειώσει σύντομα, καθώς θα συνδέεται και με το τέλος της ακραίας εμπειρίας του εγκλεισμού.

Παράλληλα, όσοι είχαμε την ευκαιρία να έχουμε παρακολουθήσει ζωντανά κάποια από αυτές τις παραστάσεις βιώσαμε την αίσθηση μιας απώλειας. Επαληθεύσαμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: καμία μαγνητοσκόπηση, όσο ποιοτική κι αν είναι, όσο ιστορικό βάρος και συγκίνηση κι αν φέρει, δεν μπορεί να μεταδώσει τον παλμό, τη ζωή, την αίσθηση που δημιουργείται μέσα στο θέατρο, εκεί που ο καλλιτέχνης συναντά τον θεατή, εκεί που η αναπνοή γίνεται ενιαία και δημιουργείται η μαγεία του θεάτρου. Κι αν αυτή η αίσθηση της απώλειας στη διαδικτυακή παρακολούθηση γέννησε αρχικά μια αμηχανία, στην ουσία της υποκρύπτει το θρίαμβο των συστατικών στοιχείων του θεάτρου, που ποτέ δεν θα μπορούσαν να υποκατασταθούν: σκηνή, φώτα, ηθοποιός, θεατής, λέξεις, κινήσεις, ήχοι, χρώματα· και, πάνω απ’ όλα, η κοινή εμπειρία. Ας μην το ξεχνάμε: 2.500 χρόνια τώρα το θέατρο ζει και αναπνέει στις αίθουσες, ανοιχτές και κλειστές. Εκεί θα περιμένουμε και πάλι τον κόσμο, όταν αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε θα αποτελεί παρελθόν και θα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε με το κοινό την μοναδική εμπειρία του θεάτρου.»

+ Ο ΘΟΚ προβάλλει στο κανάλι του στο YouTube (Thoc Cyprus) κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, επιλεγμένες παραγωγές του στηρίζοντας την προσπάθεια περιορισμού στα σπίτια μας λόγω κορωνοϊού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παραγωγή του ΘΟΚ «Πράγματα δικά μου αληθινά» στη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου, σεζόν 2019-2020.

You May Also Like

«Ο Μονόλογος του Τσάρου» του Μαρκ Τουέιν από την Alpha Square

Ένα έργο πολιτικής σάτιρας, από τον πιο ευαίσθητο, πολιτικά και κοινωνικά, Αμερικανό συγγραφέα του ...

Πανελλήνια Πρώτη με Μπεμπεδέλη και Αραούζο

Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square σε μια πρώτη σύμπραξη παρουσιάζουν την Πανελλήνια ...

Η ομάδα Παραβάν στην Κουατριενάλε της Πράγας

Ανάμεσα σε ομάδες από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, την Ελβετία και πολλές ...

«Οργισμένα Νιάτα» επί σκηνής

Με το εμβληματικό έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα νιάτα» κάνει αρχή στο 2019 το ...

Κριτική: «Επάγγελμα Πόρνη», ένας ύμνος στην ελευθερία από το Θέατρο ΑντίΛογος.

Μια ιδιαίτερα βαθυστόχαστη παράσταση ανέβηκε πρόσφατα στο Θέατρο Μασκάρινι στη Λευκωσία. Πρόκειται για το ...

«Οργισμένα Νιάτα» από το Θέατρο Versus

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της αγγλικής δραματουργίας, τα «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν, ...

X