101 αρχαιοκάπηλοι ανά τον κόσμο και 19.000 ευρήματα στα χέρια της Ιντερπόλ

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος» σχολίασε η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol

Περισσότερα από 19.000 έργα τέχνης και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που είχαν πέσει σε χέρια αρχαιοκάπηλων, κατέσχεσαν οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 101 άτομα.

Στόχος των αστυνομικών αρχών, της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων ήταν τα οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκάπηλων, που κλέβουν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος σε χώρες που είναι θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η Guardian.

 

 

Αστυνομικοί στην Ισπανία κατέσχεσαν μία χρυσή προκολομβιανή μάσκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και κοσμήματα, που είχαν κλαπεί από την Κολομβία. Παράλληλη επιχείρηση έγινε στην Κολομβία, όπου οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 242 προκολομβιανά αντικείμενα, η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της χώρας. Επίσης, στην Ισπανία κατασχέθηκαν ρωμαϊκές κολόνες, μία μετόπη και ένα λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής. Στην Αργεντινή η λεία των αρχών ήταν 2.500 αρχαία νομίσματα, στη Λετονία 1.375 νομίσματα και στην Καμπούλ 971 αντικείμενα, που προορίζονταν για την Κωνσταντινούπολη.

 

 

Στη διάρκεια της επιχείρησης σε άλλες χώρες, κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα-κειμήλια.

Πολλά από τα αντικείμενα εντοπίστηκαν online. Σε μία εβδομάδα, ιταλοί καραμπινιέροι βρήκαν πληροφορίες στο Ιντερνετ, οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που ήταν προς πώληση.

«Η επιχείρηση κατέδειξε το εύρος του ξεπλύματος χρήματος που γίνεται μέσω της αρχαιοκαπηλίας και της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων. Ολες οι χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι στόχοι», είπε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα», είπε η Καθρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol.

 

Πηγή: Protagon.gr

You May Also Like

17o Paradise Jazz Festival

Για 17η χρονιά πραγματοποιείται φέτος το Paradise Jazz Festival στο Paradise Place, στον Πομό της ...

H Εύη Δημητρίου στο Time to Dance Festival στη Λετονία

Το έργο της με τίτλο «Unusual Suspects» σε χορογραφία και ερμηνεία της ίδιας παρουσιάζει ...

Κρυφοκοιτάγματα στην οδό Λήδρας

Μια ευχάριστη έκπληξη «αναστάτωσε» χθες τους ανυποψίαστους περιπατητές στο τέρμα της οδού Λήδρας, όταν ...

«Συγγραφέων το ανάγνωσμα» στη Λεμεσό

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο σε συνεργασία με το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» ...

Στην Πάφο η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ

Επίσημη επίσκεψη στην Πάφο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, πραγματοποιεί από ...

X