101 αρχαιοκάπηλοι ανά τον κόσμο και 19.000 ευρήματα στα χέρια της Ιντερπόλ

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος» σχολίασε η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol

Περισσότερα από 19.000 έργα τέχνης και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που είχαν πέσει σε χέρια αρχαιοκάπηλων, κατέσχεσαν οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 101 άτομα.

Στόχος των αστυνομικών αρχών, της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων ήταν τα οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκάπηλων, που κλέβουν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος σε χώρες που είναι θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η Guardian.

 

 

Αστυνομικοί στην Ισπανία κατέσχεσαν μία χρυσή προκολομβιανή μάσκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και κοσμήματα, που είχαν κλαπεί από την Κολομβία. Παράλληλη επιχείρηση έγινε στην Κολομβία, όπου οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 242 προκολομβιανά αντικείμενα, η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της χώρας. Επίσης, στην Ισπανία κατασχέθηκαν ρωμαϊκές κολόνες, μία μετόπη και ένα λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής. Στην Αργεντινή η λεία των αρχών ήταν 2.500 αρχαία νομίσματα, στη Λετονία 1.375 νομίσματα και στην Καμπούλ 971 αντικείμενα, που προορίζονταν για την Κωνσταντινούπολη.

 

 

Στη διάρκεια της επιχείρησης σε άλλες χώρες, κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα-κειμήλια.

Πολλά από τα αντικείμενα εντοπίστηκαν online. Σε μία εβδομάδα, ιταλοί καραμπινιέροι βρήκαν πληροφορίες στο Ιντερνετ, οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που ήταν προς πώληση.

«Η επιχείρηση κατέδειξε το εύρος του ξεπλύματος χρήματος που γίνεται μέσω της αρχαιοκαπηλίας και της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων. Ολες οι χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι στόχοι», είπε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα», είπε η Καθρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol.

 

Πηγή: Protagon.gr

You May Also Like

Η «ανάσταση» του Jesus Quintana

Του Μάρκου Καρασαρίνη Δεκαοκτώ χρόνια μετά τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», ένας από τους δημοφιλέστερους δεύτερους ...

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά ο θεσμός της «Εβδομάδας Κυπριακού ...

Νέο δίσκο δουλεύει ο Jack White

Τον διάδοχο του περσινού Blunderbuss, το οποίο το Rolling Stone κατέταξε ως τρίτο καλύτερο ...

Ελεάνα Αλεξάνδρου και Λία Χαράκη στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η ομάδα σύγχρονου χορού .pelma. και η χορεύτρια/χορογράφος Ελεάνα Αλεξάνδρου συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ ...

Φεστιβάλ «Πέρα στην Πλατεία» για δεύτερη χρονιά

Η «Ανοιχτή Ομάδα Καλλιτεχνών Πέρα Ορεινής» διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά φέτος το Φεστιβάλ «Πέρα ...

X