101 αρχαιοκάπηλοι ανά τον κόσμο και 19.000 ευρήματα στα χέρια της Ιντερπόλ

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος» σχολίασε η Κατρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol

Περισσότερα από 19.000 έργα τέχνης και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, που είχαν πέσει σε χέρια αρχαιοκάπηλων, κατέσχεσαν οι αρχές σε πολλές χώρες του κόσμου, σε μία συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 101 άτομα.

Στόχος των αστυνομικών αρχών, της Interpol, της Europol και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων ήταν τα οργανωμένα δίκτυα αρχαιοκάπηλων, που κλέβουν από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος σε χώρες που είναι θέατρο πολεμικών συγκρούσεων. Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες, όπως αναφέρει η Guardian.

 

 

Αστυνομικοί στην Ισπανία κατέσχεσαν μία χρυσή προκολομβιανή μάσκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και κοσμήματα, που είχαν κλαπεί από την Κολομβία. Παράλληλη επιχείρηση έγινε στην Κολομβία, όπου οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 242 προκολομβιανά αντικείμενα, η μεγαλύτερη λεία στην ιστορία της χώρας. Επίσης, στην Ισπανία κατασχέθηκαν ρωμαϊκές κολόνες, μία μετόπη και ένα λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής. Στην Αργεντινή η λεία των αρχών ήταν 2.500 αρχαία νομίσματα, στη Λετονία 1.375 νομίσματα και στην Καμπούλ 971 αντικείμενα, που προορίζονταν για την Κωνσταντινούπολη.

 

 

Στη διάρκεια της επιχείρησης σε άλλες χώρες, κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα-κειμήλια.

Πολλά από τα αντικείμενα εντοπίστηκαν online. Σε μία εβδομάδα, ιταλοί καραμπινιέροι βρήκαν πληροφορίες στο Ιντερνετ, οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που ήταν προς πώληση.

«Η επιχείρηση κατέδειξε το εύρος του ξεπλύματος χρήματος που γίνεται μέσω της αρχαιοκαπηλίας και της πώλησης κλεμμένων αντικειμένων. Ολες οι χώρες με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι στόχοι», είπε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την εμπορία αντικειμένων και αγγίζει πολλές όψεις του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα γιατί μιλάμε για πολλά χρήματα», είπε η Καθρίν ντε Μπολ, διευθύντρια της Interpol.

 

Πηγή: Protagon.gr

You May Also Like

Αφήγηση ιστοριών από την Μαρίνα Κατσαρή

 Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή στο νέο της εγχείρημα, «Αυταπάτες», μόνη επί σκηνής, «εισβάλλει» στις ...

Damon Albarn | τέλος για Βlur και Gorillaz

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα The Guardian ο Damon Albarn, στην οποία βάζει ...

Αναβάλλεται η πρεμιέρα του έργου «Αύγουστος»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι λόγω τραυματισμού συντελεστή της παράστασης, η ...

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους

Γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου (αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο ΠΚ) Με μια πολύ ...

Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών

O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου θα είναι ο πρώτος Μεξικανός που ...

Και άλλα γλυπτά του Παρθενώνα εκτός Βρετανίας

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ, προαναγγέλλοντας ότι και ...

X