Διαδικτυακές συζητήσεις από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Η δρ Μύρια Βασιλειάδου επιμελείται και συντονίζει τέσσερις συζητήσεις ανοιχτές στο διαδίκτυο, με θέμα το θέατρο, την κοινωνία και τα φύλα

Η φεμινίστρια ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια δρ Μύρια Βασιλειάδου θα έχει «το δικό της δωμάτιο» σε μια ανοικτή συζήτηση με συνεργάτες και συνεργάτιδες της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες. «Το δικό της δωμάτιο» είναι ο τίτλος που έδωσαν οι οργανώτριες του πρότζεκτ ΣΕΖΟΝ Γυναίκες σε μια σειρά από ανοιχτές συζητήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν τον περσινό Ιούλιο και συνεχίστηκαν θέτοντας μια σειρά από θέματα για τον πολιτισμό, τα φύλα και όχι μόνο.

Ύστερα από έναν χρόνο θεατρικών παραστάσεων, εκδηλώσεων και διεθνών συνεργασιών που επικεντρώθηκαν στη σχέση της θεατρικής δημιουργίας με το φύλο (ανάμεσά τους η θεατρική αφήγηση «Χίλια Πλοία», παραγωγή της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, που παρουσιάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου), πραγματοποιείται μια σειρά από τέσσερις ανοικτές, διαδικτυακές συζητήσεις τις οποίες ανέλαβε να επιμεληθεί και συντονίσει η δρ Μύρια Βασιλειάδου, θέτοντας ερωτήματα σε μια ανοικτή συζήτηση με συνεργάτιδες και συνεργάτες της ΣΕΖΟΝ.

Η πρώτη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 9 Ιουνίου για να ακολουθήσουν άλλες τρεις συζητήσεις τις επόμενες τρεις Δευτέρες του μήνα

Μπορούν οι δημιουργοί να δώσουν φωνή σε κοινωνικές ομάδες που υποεκπροσωπούνται; Ποιος ο ρόλος τους στις κρίσεις που διαβρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η κρίση του κορωνοϊού ενέτεινε έμφυλες ανισότητες; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα θίξει στις συζητήσεις που επιμελείται η δρ Βασιλειάδου, ιδρύτρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, πρώην Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και μέχρι πρόσφατα Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων.

Θέατρο και κοινωνία

Οι θεματικοί άξονες αυτών των ανοιχτών συζητήσεων στις οποίες το κοινό μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου, είναι:

– Ο συσχετισμός της θεατρικής πράξης με την κοινωνική συνείδηση: πώς επηρεάζεται το κοινό αλλά και ο/η δημιουργός; Αλλάζει η οπτική των συμμετεχόντων στη θεατρική πράξη σε σχέση με τα κοινωνικά θέματα που θίγονται;

– Ποιος ο ρόλος των δημιουργών στο να δίνουν φωνή σε κοινωνικές ομάδες που διαχρονικά υποεκπροσωπούνται;

– Ποιος ο ρόλος των δημιουργών σε κάθε κρίση που διαβρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα;

– Η πανδημία αποκάλυψε και ενέτεινε έμφυλες ανισότητες και προβλήματα σε πολιτικό, κοινωνικό, προσωπικό, ψυχολογικό επίπεδο;

Στις τέσσερις ξεχωριστές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν, συμμετέχουν καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, θεωρητικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε θέματα φύλου αλλά και άτομα που συνεργάστηκαν με τη ΣΕΖΟΝ για τη διοργάνωση των δράσεών της τον τελευταίο χρόνο.

Οι συμμετέχουσες/οντες 

Η σειρά των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στην δαδικτυακή πλατφόρμα Zoom θα ξεκινήσει στις 9 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, και θα συνεχιστούν τις επόμενες Δευτέρες Ιουνίου.

Το πρόγραμμα συμμετεχόντων έχει ως εξής:

  • Στις 9 Ιουνίου θα βρεθούν στις οθόνες μας οι ακτιβίστριες για την ισότητα Μαρία Αγγελή, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αλεξία Παναγιώτου και Τώνια Σταυρινού.
  • Θα ακολουθήσει στις 15 Ιουνίου μια συζήτηση με τους/τις ηθοποιούς Μαρίνα Βρόντη, Άννα Γιαγκιώζη, Γιάννη Καραούλη και Βαλεντίνο Κόκκινο.
  • Στις 22 Ιουνίου θα συνομιλήσουν με τη δρ Βασιλειάδου οι Ανθή Ζαχαριάδου, Μαρία Καρολίδου, Λέα Μαλένη και Κώστας Συλβέστρος.
  • Η σειρά θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου με την ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, που αποτελείται από τις σκηνοθέτιδες θεάτρου Μαγδαλένα Ζήρα και Αθηνά Κάσιου και την ηθοποιό Νέδη Αντωνιάδου.

Συντονιστείτε με τις συζήτησεις στον σύνδεσμο του ΖΟΟΜ ή στη σελίδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες στο facebook όπου θα παρουσιάζονται σε ζωντανή μετάδοση.

You May Also Like

Έκθεση έργων του Σωτήρη Σόρογκα στη Λευκωσία

«Σκουριές και πέτρες» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Έλληνα ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, ...

«Η Πόρνη του Οχάιο» στην ΕΘΑΛ

Συνεχίζονται οι πρόβες για  το πολυπαιγμένο εντός και εκτός Ισραήλ, σατιρικό αριστούργημα  του διακεκριμένου ...

Έκθεση γελοιογραφίας και σκίτσου στη Δημοσιογραφική Εστία

Πάνω από εκατό γελοιογραφίες και σκίτσα θα παρουσιάσει η ομάδα του εργαστηρίου Πιν 2012 ...

Ο Νοέμβριος στο Θέατρο Ριάλτο

ΘΕΑΤΡΟ ΡΙΑΛΤΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟ 01/11 – Πτήση 1702 08 Κόσοβο / Θέατρο ...

Παράταση για τον διαγωνισμό έργων τέχνης στο κτήριο ΘΟΚ

Την παράταση χρόνου για την υποβολή προτάσεων στον Διαγωνισμό εμπλουτισμού του κτηρίου του με ...

Ο ΘΟΚ ως μπουλούκ-ασκέρ

Γράφει ο Παναγιώτης Τυβίγγιος Οι θεατές καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Και τους καταλαμβάνει η ...

X