Διεθνής Ημέρα Μουσείων | Το Μουσείο της ΠΕΟ

«Οραματιζόμαστε το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο στη κοινωνία, ως φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους αγώνες των εργαζομένων από τις αρχές του αιώνα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων που προβάλλονται μέσα στο χώρο του»

Γράφει η Μαρί-Κωνστάνς Κων/νου, Υπεύθυνη Ιστορικού Μουσείου και Ιστορικού Αρχείου ΠΕΟ

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Για το 2020, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Πολυμορφία & Κοινωνική Συνοχή» .

Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του, εστιάζοντας στην κοινωνική αξία των μουσείων που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, κάτι το οποίο ευελπιστούμε και εμείς με το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ.

Γ’ Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, δεκαετία ’40

 

Με τη λειτουργία του Μουσείου της ΠΕΟ, επιχειρούμε να δώσουμε στον επισκέπτη μια εικόνα αντικειμενική – τα εργατικά ωφελήματα που σήμερα έχουν οι εργαζόμενοι δεν χαρίστηκαν απλόχερα αλλά κερδήθηκαν μέσα από την πάλη για ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές, αψηφώντας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή έχοντας στην πρώτη γραμμή την ΠΣΕ-ΠΕΟ.

Ευελπιστώντας στη συνεχή βελτίωση του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου και στην «είσοδο» μας στη σύγχρονη εποχή ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος και την δημιουργία ψηφιακού οδηγού ξενάγησης. Δηλαδή, ο επισκέπτης είτε από το χώρο του Ιστορικού Εργατικού Μουσείου ΠΕΟ είτε από το σπίτι του μέσω του κινητού του ή κάποιας άλλης συσκευής που δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο, μπορεί να συνδεθεί με τον ψηφιακό οδηγό και να ακούσει την ιστορία του εργατικού κινήματος της ΠΕΟ, χωρισμένη σε θεματικές, όπως προβάλλονται μέσα στο χώρο του Μουσείου, καθώς και να παρατηρήσει τα διάφορα εκθέματα σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικα.

Φωτογραφία από το κτίσιμο του οικήματος της ΠΕΟ από εθελοντές εργαζόμενους το 1952.

 

Η πρόσβαση στον ψηφιακό οδηγό είναι εφικτή μέσω του συνδέσμου http://peoguide.peo.org.cy/ στην ιστοσελίδα της ΠΕΟ.

Η προβολή οπτικών και ηχητικών ντοκουμέντων έχει ένα διδακτικό και λειτουργικό χαρακτήρα για τον επισκέπτη, ο οποίος θέλει να ανατρέξει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της ιστορίας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα. Συνεπώς, η χρησιμότητα και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα υλοποίησης αυτών των εγχειρημάτων είναι πολλαπλά:

1) Προωθείται χωρίς περιορισμούς η ελεύθερη διάθεση των εκθεμάτων του Μουσείου στους ερευνητές και στο ενδιαφερόμενο κοινό μέσω του ψηφιακού οδηγού και της προβολής,

2)το υλικό γίνεται ευρέως γνωστό και επομένως πολλαπλασιάζεται η μελέτη και η διδακτικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,

3) με τη δημοσιοποίηση και την προβολή διευκολύνεται η διεπιστημονική ζήτηση και τέλος

4) τέτοιου είδους έργα συμβάλλουν στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως επίσης και η διατήρηση και προβολή συμβάλλουν στην διάσωση της ιστορίας μας, μιας και αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής και ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος που πραγματοποίησαμε και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για το ευρύ κοινό, είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου ΠΕΟ που αποτελείται από γραπτά ιστορικής σημασίας για την ΠΕΟ. Θεωρούμε πως τέτοιου είδους έργα συμβάλλουν στον τομέα της εκπαίδευσης και η διατήρηση και προβολή αρχειακού υλικού συμβάλλει επίσης στην διάσωση του, μιας και αποτελεί κομμάτι της πολιτισμικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Ήδη τα έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια που συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν σε ενότητες σε ένα ενιαίο χώρο αποτελούν αντικείμενο μελέτης και ιστορικών πηγών από διαφόρους ιστορικούς ερευνητές, συγγραφείς και άλλους, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς τα εκθέματα που προβάλλει συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία της κυπριακής εργατικής τάξης- μια πτυχή της κυπριακής ιστορίας που είναι εν μέρει άγνωστη κυρίως στη νέα γενιά.

Οραματιζόμαστε το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο στη κοινωνία, ως φορέας ιστορικής γνώσης σχετικά με τους αγώνες των εργαζομένων από τις αρχές του αιώνα μας και να βοηθήσει στην κατανόηση θεμάτων που προβάλλονται μέσα στο χώρο του, όπως τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα, ο ρόλος του συνδικαλισμού και η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργατικών αγώνων των τότε δεκαετιών ήταν κοινοί.

You May Also Like

Αδημοσίευτα ιστορικά κείμενα του Νικολό Μακιαβέλι βρέθηκαν στη Φλωρεντία

Η Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας παρουσίασε γραπτά κείμενα του πολιτικού φιλοσόφου Νικολό Μακιαβέλι, ...

Σημείωμα διάλεξης της Δρ Νάσας Παταπίου με θέμα: «Οι κυπριακές ρίζες του Ιωάννη Καποδίστρια»

Πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου 2021, στο Σπίτι της Κοντέας, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής ...

Δέκα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά μέρη στον κόσμο

Περιηγούμαστε μέσα από ένα συναρπαστικό τόμο του Σμιθσόνιαν σε πολύ αλλά και λιγότερο γνωστά ...

Ledra Palace Hotel: Αντικατοπτρίζοντας τη σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το επεισόδιο-διάλεξη της ...

Εγκαίνια προσωρινής έκθεσης: «Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα»

Πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021, από την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τα εγκαίνια της προσωρινής ...

Το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς»

Το Μουσείο Καποδίστρια διεκδικεί το βραβείο ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς που διοργανώνει το ...

X