Για φθινόπωρο μετατίθεται το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ

Ο κορωνοϊός στοίχισε και στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που είθισται να πραγματοποιείται Ιούλιο αλλά φέτος θα μετατεθεί για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο

Για τον μήνα Σεπτέμβριο μεταφέρεται το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, που είθισται να πραγματοποιείται ετήσια στις αρχές Ιουλίου. Η 33η διεξαγωγή του φεστιβάλ θα λάβει χώρα για πρώτη φορά το φθινόπωρο, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που δεν επέτρεψαν τη διοργάνωσή του όπως πάντα, το καλοκαίρι.

Όπως ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα, το 33ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ θα γίνει το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου, 1η και 2 Οκτωβρίου στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.

«Το 33 ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα ‘Η νέα γενιά έχει ιδανικά,
οργανώνεται, αντιστέκεται, νικά!’», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του για τη φεστιβαλική διοργάνωση ο Χρίστος Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ.

«Το φετινό σύνθημα, στέλλει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των νέων που δεν συμβιβάζεται. Αυτή η νέα γενιά, που πάει κόντρα στη θεωρία που θέλει τάχα όλους τους νέους και νέες να απαξιώνουν την πολιτική και την οργανωμένη πάλη. Η νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, τον εθνικισμό – σοβινισμό και τον ιμπεριαλισμό. Η νέα γενιά, που αγωνίζεται για απελευθέρωση κι επανένωση, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς, εγγυήτριες δυνάμεις και επεμβατικά δικαιώματα. Η νέα γενιά που δεν συμβιβάζεται ούτε με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, ούτε με τις πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, που μετατρέπουν τους πολλούς σε δούλους του 21ου αιώνα και τους λίγους σε σύγχρονους αριστοκράτες. Η νέα γενιά, που παλεύει για την κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η πανδημία επιτάχυνε τον ερχομό της νέας διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης, είναι μεγάλη ανάγκη η νέα γενιά, με αυτά τα ιδανικά, να οργανωθεί, για να αντισταθεί και να νικήσει!»

Από το 33ο Φεστιβάλ θα απουσιάζει η Διεθνούπολη στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες από «αδελφές οργανώσεις».

Θα λειτουργήσουν, ωστόσο, όπως πάντα η Κεντρική Σκηνή, η Λαϊκή, η Μπουάτ και ο Παιδότοπος.

Πυξ Λαξ, Παπακωνσταντίνου, Νταλάρας, Πασχαλίδης

Στο φετινό πρόγραμμα συναυλιών του φεστιβάλ θα συμμετέχουν για πρώτη φορά οι Πυξ Λαξ που θα ανοίξουν τη φετινή διοργάνωση ενώ η αυλαία θα πέσει με ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Τις συναυλίες θα ανοίγουν κυπριακά σχήματα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

30 Σεπτεμβρίου: ΠΥΞ ΛΑΞ

1 Οκτωβρίου: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

2 Οκτωβρίου: Ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο Μάνο Ελευθερίου με τους Γιώργο Νταλάρα και Μίλτο Πασχαλίδη μαζί στη σκηνή.

Όπως σημειώνεται, κάθε μέρα ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ζύμωσης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από: το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι, το Στέκι Νέων Εργαζομένων, το περίπτερο της Εφημερίδας
«ΝΕΟΛΑΙΑ», το περίπτερο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), το Δικοινοτικό Στέκι, τη Γωνιά Εικαστικών και άλλων Τεχνών, την Αθλητική Γωνιά, τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης, την Έκθεση Βιβλίου και το Παζαράκι.

Στο χώρο θα λειτουργήσουν τρία θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική
πρόταση της ΕΔΟΝ. Τα κέντρα αυτά θα έχουν ως θέμα:

  • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο αγώνας ενάντια στην κατοχή και τη διχοτόμηση
  • Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και η αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας
  • 150 χρόνια από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν

Η αυλαία του 33 ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με τις πολύμορφες Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που
αρχίζουν τον Ιούλη σε όλη την Κύπρο. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα.

You May Also Like

Συναυλία -αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Συναυλία – αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο με τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Μελετίου και την ...

Η Eleni Era στην Αξιοθέα

Με την εξαιρετική συναυλία της Eleni Era ξεκίνησε χθες Πέμπτη, το δεύτερο μέρος του ...

Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης: Ταγκό στο Σεληνόφως

To ταγκό δεν είναι απλώς μια μουσική φόρμα ή ένα είδος χορού. Είναι “κουλτούρα” ...

«Κάν’ το ν’ ακουστεί» | Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού

Στο πλαίσιο προώθησης της Παιδείας για τα Μέσα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου ...

Το μουσικό σχήμα «Sol Aurorae» στο Τεχνόπολις 20

Επηρεασμένο από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και της Ανατολής, το σχήμα «Sol Aurorae» ...

Η «Ψαλτική Τέχνη» στον κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Την εγγραφή της «Ψαλτικής Τέχνης (Βυζαντινής μουσικής)» στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ...

X