Home MuralFest: Τοιχογραφίες, σε κατ’ οίκον καραντίνα

Οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δρόμου είναι δημόσια έργα τέχνης, αλλά και αυτό άλλαξε με την πανδημία. Όπως και η πλειονότητα των ομότεχνών της, με την έξαρση της νόσου Covid-19, η με έδρα την Κοπεγχάγη, Jacoba Niepoort ακύρωσε ταξίδια και δημόσια πρότζεκτ και, σύμφωνα με όσα δήλωσε, «όταν επιβλήθηκε η καραντίνα, θέλησα να χρησιμοποιήσω τους χώρους όπου είμαστε όλοι μέσα για να δημιουργήσουμε παράλληλα ατομικά έργα». Υλοποίησε την ιδέα της και γεννήθηκε το Home MuralFest.

Ήλθε σε επαφή με τον Axel Void, ο οποίος έχει βάση το Μαϊάμι και διαχειρίζεται μια καλλιτεχνική πλατφόρμα, στόχος της οποίας είναι να βγάλει την τέχνη έξω από τους συμβατικούς χώρους. Οι δυο τους, σε συνεργασία με την ομάδα που είναι πίσω από το Void Project, επιμελήθηκαν ένα φεστιβάλ -το βάφτισαν Home MuralFest-, μια συλλογική πρωτοβουλία που έδωσε έμπνευση σε 67 «κοινωνικά αποστασιοποιημένους» καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τα τελευταία έργα τους στο καθιστικό του σπιτιού τους, μέσα στο στούντιό τους ή, σε αποθήκες στον κήπο τους. Οι 67- μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Σταμάτης Λάσκος- δούλεψαν παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα και δημιούργησαν έργα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους: από μονόχρωμα πουλιά πάνω σε τζάμι παραθύρου μέχρι ζωηρόχρωμες γεωμετρικές επιφάνειες.

Αναγκαστικά, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με αυτά τα έργα, μιας και εκ του φυσικού μπορούν να τα δουν μόνον οι δημιουργοί-κάτοικοι των σπιτιών που ήταν ο «καμβάς». Βγάζοντας τα έργα αυτά από τη δημόσια σφαίρα, το Home MuralFest υπονομεύει τον τρόπο με τον οποίο, φυσιολογικά, οι θεατές έρχονται σε επαφή με τοιχογραφίες σε τυφλές όψεις κτιρίων. «Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτό το πρότζεκτ είναι οι καινούργιες απροσδόκητες συνδέσεις στον χρόνο και τον χώρο. Η χρήση αυτού του εικονικού κόσμου με κάποιον δυνητικά πιο παραγωγικό τρόπο, επιτρέποντάς του να εξελιχθεί, βλέποντας τι απρόσμενο μπορεί να προκύψει από αυτό» λέει η Niepoort.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Διαδικτυακά η φετινή Μπερλινάλε από 1η Μαρτίου

Με 400 περίπου ταινίες στα διάφορα τμήματά του και με 15 που θα διαγωνιστούν ...

«Διαλέξεις της Τετάρτης» στη Λεβέντειο από 10 Σεπτεμβρίου

Στις 10 Σεπτεμβρίου επαναρχίζει ο θεσμός «Οι διαλέξεις της Τετάρτης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στη ...

Συμφωνήθηκε η αποκατάσταση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συμφωνηθεί η αποκατάσταση ...

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης στο βάθρο τους

Από ύψος 3,67 μέτρων κοιτάζουν οι Καρυάτιδες τον δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου της ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 37η

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου, κολλητή του Τύπου και του Παραθύρου | Σχέδιο: Μαίρη Φάνη, ...

Ημερολόγιο αυτοπεριορισμού: Μέρα 9η

Γράφει η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη ⁄ Ποιήτρια Ημερολόγιο αυτοπεριορισμού: μέρα 9η Ημερολόγιο υποχρεωτικού lockdown: μέρα ...

X