Πρώτη μέρα προβών με social distancing η 27η Μαΐου για τον ΘΟΚ, που αποφασίζοντας να επιστρέψει στην θεατρική δράση έδωσε και το σήμα για την επανεκκίνηση της θεατρικής ζωής του τόπου.

Η πρώτη πρόβα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία και αφορούσε την παραγωγή «Η μικρή μας πόλη», η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά λίγο αργότερα οι παραστάσεις διακόπηκαν εξαιτίας της λήψης περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Παρουσία της Προέδρου κας Αντιγόνης Αθηαινίτη, οι συνεργάτες της παράστασης βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών για την πρώτη πρόβα της καλοκαιρινής σεζόν. Όπως σημείωσε η κα Αθηαινίτη, καλωσορίζοντας τους συντελεστές και τους ηθοποιούς, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχοντας πλήρη συναίσθηση της θέσης και της ευθύνης του και τηρώντας πολύ προσεκτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, μπαίνει στη μάχη για την επιστροφή στην πολιτιστική κανονικότητα, στηριζόμενος στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση όλων ανεξαιρέτως των συνεργατών του. Επισήμανε μάλιστα ότι η επιλογή για το ξεκίνημα με το συγκεκριμένο έργο, έναν ύμνο για τη ζωή και τις χαρές της, δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο.

Η μικρή μας πόλη, του Θόρντον Ουάιλντερ

Όλα τριγύρω μας αλλάζουνε μορφή,

καινούργιο πρόσωπο φορέσαν οι ανθρώποι, 

δρόμοι πρωτόγνωροι φοβούνται την κορφή 

και στα βαθιά μάς περιμένουν άλλοι τρόποι. 

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου και με αυτό εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο 2020 ο νέος θεσμός του ΘΟΚ «Εκτός Εδρας», με παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες εκτός Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. 

Η μικρή μας πόλη καταγράφει όλες εκείνες τις απλές χαρές και λύπες της καθημερινής ζωής που σημαδεύουν την πορεία του ανθρώπου. Μια ελεγεία για τη γέννηση, τον έρωτα, το θάνατο, διαποτισμένη από αθωότητα, ειλικρίνεια και αγάπη.

Η καλοκαιρινή πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 21:00. Παραστάσεις στη Λευκωσία θα δοθούν και στις 10, 11 και 12 Ιουνίου.  

Το πρόγραμμα παραστάσεων σε περιοδεία, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την προσέλευση του κοινού θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Ο ΘΟΚ στο δύσκολο και πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα, με άοκνους συνεργάτες όλους τους συντελεστές της παράστασης, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και καλεί το κοινό να εμπιστευτεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται και να επιστρέψει στο χώρο όπου συντελείται το ζωντανό θέατρο για μια εμπειρία χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Για να βρεθεί ξανά «ο κόσμος στη θέση του».

Απόσπασμα κριτικής για την παράσταση

Η μικρή μας πόλη

Η Αλεξία Παπαλαζάρου έχει δημιουργήσει «μια παράσταση ξεκάθαρη, διαδραστική και αυτοαναφορική, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο εκάστοτε κοινό και να το πείσει ότι αυτή η μακρινή, σε τόπο, σε χρόνο, πόλη δεν διαφέρει σε τίποτα από τη δική του. […]». 

«Όλοι, ανεξαιρέτως, οι ηθοποιοί […] συντονίζονται απόλυτα με το κλίμα του έργου. Σε μια παράσταση που απαιτεί να ισορροπούν ανάμεσα στον θεατρικό και τον πραγματικό χρόνο, τον θεατρικό και τον πραγματικό τους εαυτό, τον λόγο, την κίνηση […] και το τραγούδι, οι οκτώ ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ με το εξαιρετικό σκηνικό τους δέσιμο κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια ομάδα αδιάσπαστη, όπου ο ένας συμπληρώνει διαρκώς την ερμηνεία του άλλου. […]».

«Θα έλεγα, ωστόσο, ότι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της παράστασης, ο οποίος λειτουργεί και ως ο βασικός δίαυλος επικοινωνίας με το κοινό, είναι η υπέροχη, νοσταλγική, συγκινησιακή μουσική του Κώστα Κακογιάννη, η οποία βρίσκει την ολοκλήρωσή της στους εύστοχους στίχους του Πάμπου Κουζάλη, που κατορθώνουν, μέσα από την απλότητά τους, να συνοψίσουν όλη την ουσία και το φιλοσοφικό φορτίο του έργου».

«Η μικρή μας πόλη» είναι «μια πόλη που θα μπορούσε να είναι η πόλη του καθενός. Μια πόλη όπου οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, γερνάνε και πεθαίνουν […]». 

Μαρία Χαμάλη, «Παράθυρο» εφημ. Πολίτης, 1/3/2020

 

Ταυτότητα παράστασης 

Μετάφραση-Δραματουργική προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλέκτρα Κυθραιώτου

Μουσική: Κώστας Κακογιάννης

Στίχοι τραγουδιών: Πάμπος Κουζάλης

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Παίζουν: Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Πάνος Μακρής, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μαρία Φιλίππου

Εισιτήρια: Η προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου

Οι θεατές θα προαγοράσουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός στο θέατρο το βράδυ της παράστασης. Ο αριθμός των θεατών ανά παράσταση θα είναι μειωμένος ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα. Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση τις επόμενες μέρες. Πληροφορίες τηλ. 77772717 και www.thoc.org.cy 

You May Also Like

FlashArt @RialtoOpenAir: Καρυωτάκης

Καρυωτάκης. Στην σκιά των (τελευταίων) ωρών. Από την Ομάδα Νηπενθείς. Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, ...

Διήμερο αφιέρωμα στον Κύπριο ηθοποιό Μάριο Ιωάννου

Τα «Φτηνά τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη και το ντοκιμαντέρ «Μάριος Ιωάννου – Ένας ρομαντικός ...

Ο ΘΟΚ αποχαιρετά τη βραβευμένη συγγραφέα και πολιτικό Ρήνα Κατσελλή

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο της βραβευμένης ...

DIRECTING LIGHT | Εργαστήρι & Συζήτηση με την Καρολίνα Σπύρου

Πρώτο Μέρος: Εργαστήρι Το εργαστήρι απευθύνεται σε σπουδαστές θεάτρου, σκηνογράφους, οποιουσδήποτε θέλουν να εξετάσουν ...

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με την Ρίτα Αντωνοπούλου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του, το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει ένα ...

ART

Την πολυβραβευμένη κωμωδία «Art», της Γαλλίδας Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάζει η Alpha Square στην ελληνική ...

X