Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος προσαρμόζεται και προχωρεί

Συνεχίζει τις δράσεις του το Κέντρο Παραστατικών Μίτος, αρχής γενομένης με την ανάγνωση ιστοριών «Θα γευτούμε τη θάλασσα και τα νησιά» που μεταφέρεται στο διαδίκτυο. Καλά τα μαντάτα και για τη θεατρική παραγωγή «Μαντάτα»

Θέλοντας να συνεχίσει την καλλιτεχνική του κινητικότητα, το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με τις προγραμματισμένες καλοκαιρινές του δράσεις. «To MITOΣ ανταποκρίνεται στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού και προχωρά στην υλοποιήση των δράσεών του με τις απαραίτητες τροποποιήσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.20, το Μίτος ανακοίνωσε τις δράσεις του, οι οποίες προσαρμόζονται όπου χρειάζεται. Φέτος το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency συμπληρώνει δέκα χρόνια από την έναρξή του και θέμα του είναι [προφητικά;] ο «μετέωρος κόσμος».

Οι δράσεις

  • «Θα γευτούμε την θάλασσα και τα νησιά» – Μιχάλης Ασιήκκας

«Θα βρισκόμασταν, είχαμε πει, να διαβάσουμε ιστορίες του Μπουκόφσκι και να συζητήσουμε όλοι μαζί, σε μια προσπάθεια να κτίσουμε χαρακτήρες που πηγάζουν από αυτές. Αυτό, προς το παρόν, είναι ανέφικτο. Θα πάει, όμως, το βουνό στον Μωάμεθ. Ετοιμάσαμε τρεις ιστορίες από την συλλογή «ερωτικές ιστορίες καθημερινής τρέλλας» και θα σας τις παρουσιάσουμε ηχητικά και διαδικτυακά, ως μια ματιά σε αυτή τη διαδικασία».

Διαβάζουν οι: Άντρια Ζενιου, Αντρέας Παπαμιχαλοπουλος, Μιχάλης Ασιήκκας | Οι ηχογραφήσεις θα δημοσιευθούν στην σελίδα του ΜΙΤΟΣ στις 31 Μαϊου.

  • Sea from above [μουσική performance] – Mαριάννα Μιχαήλ

«Που εν να φκω που δαμέσα εν να πηαίνω στην θάλασσα»: Η μουσική περφόρμανς “Sea from Above” εξερευνεί το χώρο και χρόνο που βρισκόμαστε μετά την εξαφάνιση ενός ανθρώπου από την ζωή μας. Αποτελεί το δεύτερο μέρος της ολοκλήρωσης του μουσικού περφόρμανς «Είδες». Η παράσταση είναι βασισμένη σε προσωπικά και πραγματικά γεγονότα τα οποία περιγράφουν την πορεία του ανθρώπου που εξαφανίζεται αλλά και του ανθρώπου που μένει.

Μια «μάχη» μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και η ανάγκη για φαντασία.

Η μουσική συμπληρώνει τους στίχους συνδέοντας την ιστορία σαν ένα ομότιτλο soundtrack, και ολοκληρώνει την παράσταση στοχεύοντας στην ενεργοποίηση όλων μας των αισθήσεων.

Συντελεστές:

Iδέα, μουσική: Μαριάννα Μιχαήλ
Εκτέλεση, κείμενο/στίχοι: Μαριάννα Μιχαήλ και Έλενα Καλλινίκου
Διάρκεια Φιλοξενίας | – 7 μέρες

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

  • 10 χρόνια theYard.Residency [ανοικτό διήμερο εκδηλώσεων] – Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Το 10 χρόνια theYard.Residency είναι ένα ανοικτό διήμερο εκδηλώσεων για το κοινό και τους συνεργάτες του ΜΙΤΟΣ με θέμα τα 10 χρόνια λειτουργίας του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency στο Ξυδάδικο. Μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μέσα από προβολές έργων, αποσπασμάτων και φωτογραφιών τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και μοιράστηκαν τη δουλειά τους μαζί μας.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Τα Μαντάτα επανέρχονται

Για τις 21 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη η θεατρική παράσταση «Μαντάτα», που θα ανέβαζε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ σε καφενεία χωριών και κοινοτήτων. Ο κορωνοϊός πρόλαβε την πρεμιέρα και οι παραστάσεις μεταφέρονται για την περίοδο του καλοκαιριού.

Το έργο προκύπτει μέσα από ιστορίες από το κυπριακό μεσαιωνικό «Χρονικό» του Λεόντιου Μαχαιρά και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους.

«Το κοινό καλείται να πάει στο καφενείο του χωριού, εκεί όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν, να πιουν ένα καφέ, να ανταλλάξουν μια κουβέντα, να πουν τα νέα, να ξαποστάσουν, να περάσουν την ώρα τους. Εκεί όπου ανάμεσα στην ανοικτή τηλεόραση και τις εφημερίδες, ξεκινούν οι παλιές ιστορίες μα που ακούγονται σαν καινούργιες και ο χρόνος δεν μετριέται με το ρολόι ακριβώς» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα «Μαντάτα» είναι μια παράσταση – αφιέρωμα στον Κύπριο χρονικογράφο του 15ου αιώνα Λεόντιο Μαχαιρά που έγραψε το Χρονικό (ολόκληρος τίτλος «Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου η οποία λέγεται Κρόνικα τουτέστιν Χρονικόν»), με έμφαση στις ιστορίες επί Φραγκοκρατίας, τη γοητευτική μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, το χιούμορ και τις αφηγηματικές αρετές του ίδιου του έργου.

Το ευτράπελο στο έργο του Μαχαιρά είναι αγαπημένο θέμα του ΜΙΤΟΣ, καθώς έχει στο παρελθόν ξανανεβάσει σχετικές παραστάσεις: το 2017 συμμετείχε στις ανοιχτές εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ με την παράσταση «ωδά κι εκειά [εδώ και κει]» και το 2009 στις εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού με την παράσταση «Ιστορίες… από τη γλυκειά χώρα Κύπρο» σε μια επιλογή αυτοτελών ιστοριών από τη Δρα Νάντια Αναξαγόρου.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία/ δραματουργία/ επεξεργασία κειμένων: Έλενα Αγαθοκλέους
Βοηθός σκηνοθέτη/ δραματουργία/ επεξεργασία κειμένων: Κωνσταντίνα Peter
Xρήση χώρου, κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά
Κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Έλενα Αγαθοκλέους
Ηθοποιοί: Λουκία Πιερίδου, Ευριπίδης Δίκαιος και Γιολάντα Χριστοδούλου. Μαζί τους σε ηχογράφηση οι Διομήδης Κουφτερός και Έλενα Αγαθοκλέους

Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

You May Also Like

Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του

Με αφορμή μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 24 Ιουνίου, αφιερωμένη ...

Πρεμιέρα για το έργο “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”

Πρεμιέρα κάνει η πολυαναμενόμενη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ, Η Στέλλα με τα ...

Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου: Πρόγραμμα προβολών Φεβρουαρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/2 Για πάντα κοντά σου – Nowhere special Uberto Pasolini (2020, 95’) James ...

Έρχεται «Η Σιδηρά» στο θέατρο Ένα

Το θέατρο Versus, παρουσιάζει τη θεατρική παραγωγή «Η Σιδηρά», σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη. Το έργο ...

ΔΙ$… IS CYPRUS: Η απόλυτη σατιρική επιθεώρηση του καλοκαιριού από την Χριστιάνα Αρτεμίου

Επειδή το γέλιο θα είναι πάντα το καλύτερο φάρμακο, μην χάσετε τη Σατιρική Επιθεώρηση ...

Έργα της Καίτης Στεφανίδου στο Μουσείο Ζαμπέλα

Επτά μήνες μετά τον θάνατο της ζωγράφου Καίτης Φασουλιώτου Στεφανίδου, έργα της θα παρουσιαστούν ...

X