«Καθώς οι γκαλερί και τα μουσεία τέχνης αρχίζουν να ανοίγουν για το κοινό ο προβληματισμός παραμένει ως προς τον τρόπο προσαρμογής του χώρου της τέχνης στην εποχή του Covid 19», λέει η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Gallery K, η θερινή έκθεση της οποίας φέρει τον τίτλο Act of Resistance.

«Φυσικά, πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς», λέει η κ. Κυριάκου προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν πολλές άυπνες νύχτες για να αποφασίσουμε εάν και πώς θα ανοίξουμε». Πέρα από τους εργαζόμενους, στην γκαλερί επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή αριθμός 12 επισκεπτών ενώ στο χώρο διατίθενται μάσκες προσώπου και γάντια.

Η «πρώτη» έκθεση

Η έκθεση Act of Resistance θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου 2020 και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση συγκεντρώνει εξαιρετικά έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία είναι πίνακες ζωγραφικής.

«Με την εξέλιξη της πανδημίας είδαμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολλές γκαλερί τέχνης και μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση και εικονικές επισκέψεις. Ο κόσμος έμαθε σε μηδενικό σχεδόν χρόνο να προσεγγίζει την τέχνη μέσω του διαδικτύου, ουσιαστικά μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Εντούτοις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επικοινωνία που μπορεί να έχει ο θεατής με
το ίδιο το έργο» σχολιάζει η κ. Κυριάκου στην ίδια ανακοίνωση.

«Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι σε καιρούς κοινωνικής απόστασης και εικονικής πραγματικότητας, οι γκαλερί που ανοίγουν τις πόρτες τους ώστε ο θεατής να επικοινωνήσει από κοντά με το έργο τέχνης προβαίνουν σε μια έσχατη πράξη αντίστασης» προσθέτει.

Εργο του Μιχαήλ Κάσιαλου

Με έργα που θα δημοπρατηθούν το φθινόπωρο

Για την θερινή της έκθεση, η Gallery K συνεργάστηκε με την Cypria Fine Arts Auctions και θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος της φθινοπωρινής συλλογής έργων του οίκου δημοπρασιών. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα πολλών Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Χριστόφορος Σάββα, Μιχαήλ Κάσιαλος, Carl Theodor Von Piloty, Salvador Dali, Ανδρέας Χρυσοχός, Αλέκος Φασιανός, Λευτέρης Οικονόμου, Δημήτρης Μυταράς, Τηλέμαχος Κάνθος, Ανδρέας Λαδόμματος, Ζωή Ζέγγελη, John Kiki, Glyn Hughes, Στέλιος Βότσης,
Πολύκλειτος Ρέγκος και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης Act of Resistance αρκετά ανήκουν σε διάσημα ονόματα στο χώρο της ρωσικής ζωγραφικής όπως οι Julia Galeeva και Vladimir Kachanov και προέρχονται από συλλογή Ρωσικής Τέχνης που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στο Λονδίνο. Επίσης, παρουσιάζονται έργα Κυπρίων ζωγράφων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά δείγματα κυπριακής Μοντέρνας Τέχνης.

Έργο του Χριστόφορου Σάββα

Ξεκινώντας με τον Χριστόφορο Σάββα στη δεκαετία του 1960, η Κυπριακή Μοντέρνα Τέχνη ουσιαστικά υπήρξε και παραμένει μια πράξη αντίστασης ενάντια στη ρεαλιστική και ναϊφ ζωγραφική που κυριάρχησε στην κυπριακή τέχνη. «Ιδωμένη απ’ αυτή την σκοπιά, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις στην έκθεση Act of Resistance της Gallery K», λέει η Ρίτσα Κυριάκου.

+ Από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και από 1η μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2020 στην γκαλερί Κ [Εβρου 14, Στρόβολος, Λευκωσία]. Πληροφορίες τηλ. 22341122. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 13:00 και 16:00 – 19:00, Σάββατο 9:00 – 14:00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Έργο του Χριστόφορου Σάββα [λεπτομέρεια]

You May Also Like

Redesign Fashion Thematic Exhibition από το Δώστου Chance

Το Δώστου Chance διοργανώνει την εκπαιδευτική και θεματική έκθεση Redesign Fashion Thematic Exhibition, τον ...

Come Τogether|Η πρώτη παράσταση του FlashArt

Το νέο προγραμμα του Θεάτρου Ριάλτο με γενικό τίτλο FlashArt, έχει ως στόχο του ...

NiMAC: Πρόγραμμα Φιλοξενίας για Παραστατικές και Ζωντανές Τέχνες

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] ξεκινά τον Απρίλιο 2021 το ...

Ο Κωστής Γεωργίου στην Γκαλερί Μορφή

Με νέα έργα και κάποια που πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, αλλά για ...

theYard.Residency.20: [ * το ετεοκυπριακό γράφημα της συλλαβής “ου”]

theYard.Residency.20 [ * το ετεοκυπριακό γράφημα της συλλαβής “ου”] [ * ο Ευριπίδης Δίκαιος: ...

The painter and the painting στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Μια ζωντανή περφόρμανς της Μαρίνας Γκενάντιεβα θα έχει το κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει ...

X