Ανοίγει η έκθεση με τα 219 έργα από την Αμμόχωστο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση θα ανοίξει από τις 16 Ιουνίου μέχρι την 1η Αυγούστου 2020 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης - ΣΠΕΛ

Η έκθεση με τίτλο «Ξαναγέννηση», που επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 14 Μαρτίου στο κτήριο της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω κορωνοϊού, θα ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό τον Ιούνιο.

Η «Ξαναγέννηση» [που πήρε τον τίτλο της από ομότιτλο έργο του Πολ Γεωργίου] περιλαμβάνει τα 219 έργα Ελληνοκύπριων και Ελλήνων καλλιτεχνών τα οποία βρέθηκαν στην Αμμόχωστο και επιστράφηκαν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα μετά από 46 χρόνια, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών το 2019.

Η έκθεση ήταν ήδη στημένη και έτοιμη να δεχτεί το κοινό αλλά δεν άνοιξε εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η «Ξαναγέννηση» θα δεχτεί τους πρώτους της επισκέπτες στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου 2020.

Επιστροφή ενός πολιτιστικού πυρήνα

Υπενθυμίζεται ότι η ευθύνη για την υλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής των έργων τέχνης και του αρχειακού υλικού ανατέθηκε στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό που συστάθηκε το 2015 με κύριο στόχο την προβολή και τη διευκόλυνση της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φέρουν τις δυο κύριες κοινότητες της Κύπρου πιο κοντά.

Ανάμεσα στα 219 έργα που βρέθηκαν στην Αμμόχωστο και επιστράφηκαν, συγκαταλέγονται πολύ σημαντικά έργα Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Η μεγάλη πλειοψηφία των έργων εντοπίστηκε στην Πινακοθήκη της Αμμοχώστου αλλά και στο σπίτι/εργαστήρι του Πολ Γεωργίου, στο λιμάνι της Αμμοχώστου όπου βρέθηκαν έργα του Στέλιου Βότση που είχαν μόλις επιστρέψει από έκθεση στο Λονδίνο και αλλού. Τα έργα εντοπίστηκαν και διαφυλάχθηκαν από Τουρκοκύπριους.

Χλόη Βότση: «Ο πατέρας μου στεναχωριόταν πολύ γι’ αυτά τα έργα»

Υπενθυμίζεται ότι εξήντα επτά από τα έργα αυτά, μαζί με το οπτικοακουστικό υλικό του ΡΙΚ το οποίο παραδόθηκε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε έκθεση, στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, για περιορισμένο κοινό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διάρκειας δύο ημερών.

Η έκθεση στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης χωρίζεται σε ενότητες ανάλογα με την εικαζόμενη ή επιβεβαιωμένη προέλευση των έργων (π.χ. Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου) και φέρνει στο φως εμβληματικά έργα ιστορικών Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών, όπως των Γεώργιου Πολ. Γεωργίου, Γιώργου Σκοτεινού, Στέλιου Βότση, Χριστόφορου Σάββα, Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Μιχαήλ Κκάσιαλου, Ιωάννη Κισσονέργη, Νίκου Νικολαΐδη, Ρέας Μπέιλυ, Αδαμάντιου Διαμαντή, Τηλέμαχου Κάνθου κ.ά. Παρουσιάζονται, επίσης, έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιώργου Γουναρόπουλου, Φώτη Κόντογλου κ.ά».

Η Ρέα Μπέιλι αντίκρισε το έργο της 46 χρόνια μετά

Την έκθεση επιμελήθηκε ο δρ Γιάννης Τουμαζής, ιστορικός-θεωρητικός τέχνης και συν-αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, που διεξήγαγε και τη σχετική έρευνα για την ταυτοποίηση των έργων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί σημείο συλλογής πληροφοριών από το κοινό για περαιτέρω εμπλουτισμό της έρευνας και του ιστορικού των έργων.

ΕΙΚΟΝΑ: «Ξαναγέννηση», ένα από τα εμβληματικά έργα του Πολ Γεωργίου που εντοπίστηκε στην Αμμόχωστο και θα παρουσιάζεται στην έκθεση. 

You May Also Like

Οι Ακάμωτοι τζαι οι Κουρκούνες στο αναψυκτήριο του Ακάμα

Οι ΜΚΟ Cyprus Natural Coastline και Save Akamas σε μια διασκευή του «Βενζινάδικου» τραγουδούν ...

Επανάληψη «Σαμίας» [με τον Αλκίνοο] & στην Κύπρο

Δεν θα έχουν μόνο όσοι βρεθούν στην Επίδαυρο την ευκαιρία να δουν τον Αλκίνοο ...

Οι 24 του ΘΟΚ, οι ακροάσεις, οι νέοι στόχοι

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ανακοινώθηκε χθες η ανασύσταση του θιάσου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για ...

Οι Nouvelle Vague στην Αθήνα [βίντεο]

Ό,τι ακριβώς χρειάζεται θα πάρει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Αθήνα. Δεν εννοούμε μια γερή ...

Ολοκλήρωση της συντήρησης εκκλησίας Αγ.Θεοδώρου και Αγ.Μαρίνας στον Κορμακίτη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου και της Αγίας Μαρίνας στον ...

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Artem Yasynskyy

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, σε συνεργασία με το Keyboard Charitable Trust του Λονδίνου, παρουσιάζει ...

X