ΔΙΑΛΕΞΗ | Από το παρόν στο παρελθόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης

Ο συναρπαστικός μύθος της Θεάς Αφροδίτης σε σχέση με την κοινωνία της Κύπρου, ξετυλίγεται στην 3η διάλεξη, της  διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη του Δρος Γιώργου Παπαντωνίου και της Δρος Christine E. Morris, «Από το παρόν στο παρελθόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά διαλέξεων, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν  σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook, στην ιστοσελίδα μας και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (όπως το Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts κ.λπ.).

Θεματική 3ης Διάλεξης:

Η εικόνα της Κύπριδας Αφροδίτης εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου και δυναμικού διαλόγου με σημείο αναφοράς τις διάφορες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο νησί. Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlocking the Sacred Landscapes of Cyprus (UnSaLa-CY), αρχικά, συνοψίζονται τα σχετικά ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, επισημαίνοντας βασικά ερευνητικά ζητήματα γύρω από τη μορφή της θεάς. Στη συνέχεια, δίδεται έμφαση στην πρόσληψη της θεάς, την πρόσφατη ιστορία του νησιού και τον σύγχρονο κόσμο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Αφροδίτη έτυχε προσεταιρισμού και εμπορευματοποίησης στο πλαίσιο διαμόρφωσης αποικιοκρατικών και μετα-αποικιοκρατικών αφηγημάτων και ταυτοτήτων.

Σύντομο βιογραφικό των ομιλητών: 

Ο Γιώργος Παπαντωνίου είναι ερευνητής στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεργαζόμενο προσωπικό στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College.  Έχει εργαστεί ως αρχαιολογικός λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, και ως επισκέπτης λέκτορας και ερευνητής στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College Dublin, και Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Από το 2015 διευθύνει το διεθνές δίκτυο συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa) (http://www.ucy.ac.cy/unsala/).

Η Christine E. Morris είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College. Έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα Μινωικά ιερά κορυφής και τα πήλινα ειδώλια, και που επιχορηγήθηκαν από την Ιρλανδική Κυβέρνηση (Irish Research Council). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa) (http://www.ucy.ac.cy/unsala/).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου /Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία /Για πληροφορίες: 22 128157 /www.boccf.org

Facebook: Boccf 

Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: Μίλα μου ιστορικά

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ατομική Έκθεση της Βίκυς Περικλέους «Το Αδρανές Σιντριβάνι»

Η Art Seen παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Βίκυς Περικλέους «Το Αδρανές Σιντριβάνι».  Διάρκεια ...

Artists’ Bazaar 2013 στο Λεβέντειο Μουσείο

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος το Artists’ Bazaar στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. ...

O Καβάφης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.: «Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…»

Αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη είναι αυτή η εβδομάδα στο πρόγραμμα του 23ου Πολιτιστικού ...

Ρεσιτάλ πιάνου στο Πάρκο του Πεδιαίου

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde παρουσιάζει στο πλαίσιο του The Piano Tour ένα «αντισυμβατικό ρεσιτάλ» ...

«Λέιλα και Συνεργάτες» στο Space

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Σ Ε Ζ Ο Ν Γυναίκες 2019-2021 παρουσιάεζεται στον χώρο ...

«Η Γιαλλουρού» από το Σατιρικό Θέατρο

Την «Γιαλλουρού» του Μιχάλη Πασιαρδή θα παρουσιάσει στην φετινή του καλοκαιρινή παραγωγή το Σατιρικό ...

X