ΔΙΑΛΕΞΗ | Από το παρόν στο παρελθόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης

Ο συναρπαστικός μύθος της Θεάς Αφροδίτης σε σχέση με την κοινωνία της Κύπρου, ξετυλίγεται στην 3η διάλεξη, της  διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη του Δρος Γιώργου Παπαντωνίου και της Δρος Christine E. Morris, «Από το παρόν στο παρελθόν: Ιεροτοπία και κοινωνική βιογραφία της Κύπριδας Αφροδίτης», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά διαλέξεων, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν  σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook, στην ιστοσελίδα μας και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (όπως το Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts κ.λπ.).

Θεματική 3ης Διάλεξης:

Η εικόνα της Κύπριδας Αφροδίτης εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου και δυναμικού διαλόγου με σημείο αναφοράς τις διάφορες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες που έλαβαν και λαμβάνουν χώρα στο νησί. Στο πλαίσιο του προγράμματος Unlocking the Sacred Landscapes of Cyprus (UnSaLa-CY), αρχικά, συνοψίζονται τα σχετικά ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, επισημαίνοντας βασικά ερευνητικά ζητήματα γύρω από τη μορφή της θεάς. Στη συνέχεια, δίδεται έμφαση στην πρόσληψη της θεάς, την πρόσφατη ιστορία του νησιού και τον σύγχρονο κόσμο, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Αφροδίτη έτυχε προσεταιρισμού και εμπορευματοποίησης στο πλαίσιο διαμόρφωσης αποικιοκρατικών και μετα-αποικιοκρατικών αφηγημάτων και ταυτοτήτων.

Σύντομο βιογραφικό των ομιλητών: 

Ο Γιώργος Παπαντωνίου είναι ερευνητής στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και συνεργαζόμενο προσωπικό στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College.  Έχει εργαστεί ως αρχαιολογικός λειτουργός στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, και ως επισκέπτης λέκτορας και ερευνητής στα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College Dublin, και Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Από το 2015 διευθύνει το διεθνές δίκτυο συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa) (http://www.ucy.ac.cy/unsala/).

Η Christine E. Morris είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, Trinity College. Έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τα Μινωικά ιερά κορυφής και τα πήλινα ειδώλια, και που επιχορηγήθηκαν από την Ιρλανδική Κυβέρνηση (Irish Research Council). Είναι ιδρυτικό μέλος του διεθνούς δικτύου συνεργασίας Unlocking Sacred Landscapes (UnSaLa) (http://www.ucy.ac.cy/unsala/).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου /Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία /Για πληροφορίες: 22 128157 /www.boccf.org

Facebook: Boccf 

Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: Μίλα μου ιστορικά

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φιλοζωικό παζαράκι ReUSE and Art Bazaar

Το Καφενείο “Στα Πεταχτά”, σας προσκαλεί αυτή την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 11:00-16:00, στο Φιλοζωικό ...

«Η ώρα του Γεδεών Δούκα»

Ο Γεδεών Δούκας με αφορμή και όχημα μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή προβαίνει σε μία ...

«Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ»| Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Από την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 «Μια εξαίρετη ευκαιρία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους ...

The Trip: προβολή στο The Island Club

Την ταινία  τ@ διακεκριμέν@ Αμερικαν@ ποιητ@ Eileen Myles* με τίτλο The Trip προβάλλει από τις ...

Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Εργαστήρι «Συναισθήματα και χρώματα» για παιδιά

Ένα εργαστήριο στο οποίο τα παιδιά θα δώσουν μορφή και χαρακτήρα στα χρώματα ενώ ...

«Η τελευταία απολογία ενός πεθαμένου που ’σφαξε τρεις και οκτώ λάβωσε ακόμα» – Επιπλέον παραστάσεις

Η θεατρική ομάδα Θέατρο ERGO, παρουσιάζει την Πανελλήνια Πρώτη του έργου «Η τελευταία απολογία ...

X