Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: καλοκαιρινή έκδοση τον Ιούλιο

Επανεκκίνηση με μια καλοκαιρινή έκδοση του Φεστιβάλ Λευκωσίας για το Δημοτικό Θέατρο της πόλης

Το πράσινο φως για την επανεκκίνησή τους την 1η και όχι στις 14 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, πήραν οι κλειστοί θεατρικοί και κινηματογραφικοί χώροι. 

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, «λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολογικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου Covid-19, αποφασίστηκε από την 1η Ιουλίου 2020 να επιτραπεί η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών/θεατρικών παραστάσεων σε οργανωμένους ανοικτούς χώρους με προκαθορισμένες θέσεις […] και να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα και τα σινεμά με βάση οδηγίες που αφορούν τους κανόνες ασφάλειας και υγείας για τη λειτουργία των κλειστών θεάτρων και κινηματογράφων».

Με αυτό ως δεδομένο, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, μεταξύ των υπολοίπων θεάτρων, ετοιμάζει άμεσα την επανέναρξη εκδηλώσεων στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσά του.

Μίνι φεστιβάλ

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του θεάτρου, Γιώργο Παπαγεωργίου, το Δημοτικό Θέατρο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του με μια καλοκαιρινή έκδοση του Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Οκτώβρη με μεγάλη επιτυχία. Το φετινό φεστιβάλ, που έχει διεθνή χαρακτήρα, αποφασίστηκε να μετατεθεί για το 2021 αφού για φέτος οι μεγάλες διεθνείς παραγωγές ήταν αβέβαιο αν θα ήταν εφικτό να φιλοξενηθούν.

Η μικρή, καλοκαιρινή έκδοση του φεστιβάλ προγραμματίζεται περί τα μέσα Ιουλίου και θα έχει διάρκεια μέχρι τις πρώτες μέρες Αυγούστου. Στο πλαίσιό της, θα φιλοξενηθούν κάποιες παραγωγές από Κύπρο αλλά και από Ελλάδα στους τομείς της μουσικής, του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά το θέατρο, η πρόταση του Δημοτικού Θεάτρου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: πρόκειται για μια ιδέα που φτάνει από τη Νέα Υόρκη, το λεγόμενο 24-hour plays, όπου σκηνοθέτες, θεατρικοί συγγραφείς και ηθοποιοί «κλείνονται» σε έναν θεατρικό χώρο για 24 ώρες και καλούνται να δημιουργήσουν νέα θεατρικά έργα διάρκειας μερικών λεπτών. Στο εγχείρημα του Δημοτικού Θεάτρου θα συμμετάσχουν έξι νέοι θεατρικοί συγγραφείς, ισάριθμοι σκηνοθέτες, πολλοί ηθοποιοί, σκηνογράφοι, τεχνικοί και άλλοι συντελεστές μιας θεατρικής παραγωγής. Στους θεατρικούς συγγραφείς θα δοθεί ένας θεματικός άξονας σχετικός με την επικαιρότητα. Το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού στο πλαίσιο αυτής της καλοκαιρινής και δη πολυαναμενόμενης έκδοσης του Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Άνοιγμα με απόσταση ενός μέτρου

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες για την πραγματοποίηση παραστάσεων και προβολών σε κλειστούς χώρους, ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στον χώρο «θα υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του ωφέλιμου χώρου και νοουμένου ότι θα δίνονται θέσεις με διαφορά ενός μέτρου ή δύο θέσεων ανάμεσα σε άτομα ή παρέες, όπως ζητηθεί», όπως αναφέρουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η προκράτηση εισιτηρίων ή θέσεων θα είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία των χώρων.

Πάντως, από τη μέχρι τώρα πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους φάνηκε ότι οι νέες πρακτικές που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού λειτουργούν καλά, τόσο για τους διοργανωτές όσο και για το κοινό, αρκεί να υπάρχουν καλή προεργασία και οργάνωση.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η απόφαση για επαναλειτουργία των κλειστών θεατρικών και κινηματογραφικών χώρων έγινε ύστερα από πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά και μια ανοιχτή επιστολή των πέντε μεγάλων θεάτρων της Κύπρου (Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Θέατρο Ριάλτο και ΘΟΚ) που ζητούσαν να ανοίξουν νωρίτερα από τη 14η Ιουλίου, όπως είχε αρχικά οριστεί η επανεκκίνησή τους, κατά την 4η δηλαδή και τελευταία φάση της «επιστροφής στην κανονικότητα».

You May Also Like

Fail Again Fail Better με τις Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου

Τη νέα της παραγωγή με τίτλο «Fail Again Fail Better» παρουσιάζει η enacttheatre τον ...

Ξανά στην Αξιοθέα από τον Σεπτέμβριο

Με μουσικές «Της Ανατολής…», μια συναυλία σε επιμέλεια του Πέτρου Λαζάρου, ξαναρχίζει τον Σεπτέμβριο ...

Η Αξιοθέα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων ...

HIV: Επιπλέον παραστάσεις στο Θέατρο Wherehaus 612

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη «HIV» ανεβαίνει ...

«Αριστοφάνης τόσος δα!» του Κώστα Σιλβέστρου

Τα παιδιά μας τα εκπαιδεύουν οι δάσκαλοι και τους δασκάλους οι ποιητές. Μια παράσταση-γιορτή ...

Ελεύθερη είσοδος στην παραγωγή «Η αρρώστια της νιότης»

Ελεύθερη είσοδο στο κοινό για την παραγωγή της Νέας Σκηνής «Η αρρώστια της νιότης» ...

X