Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου επισκέφθηκε σήμερα την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ στην οποία παρουσιάζεται η έκθεση «Ξαναγέννηση» με τα 219 έργα τέχνης, τα οποία επεστράφησαν, μετά από 46 χρόνια, από την Τουρκοκυπριακή στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, στο πλαίσιο των  μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. 

Τον κ. Προδρόμου συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς.

Τον Υπουργό Παιδείας ξενάγησε στη έκθεση ο Ιστορικός-Θεωρητικός Τέχνης και Συν-Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, φέρνοντας εις πέρας τη διαδικασία ταυτοποίησης των έργων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Τα έργα αυτά που εκτίθενται εδώ στην Κρατική Πινακοθήκη, έχουμε την ευτυχία να τα δούμε μαζεμένα χάρις στη συμφωνία που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών. Τα έργα αυτά, ενώ προέρχονται από ένα συγκεκριμένο τόπο, την Αμμόχωστο, στην πραγματικότητα από μόνα τους είναι μια σύνοψη της πολιτιστικής Ιστορίας, της σύγχρονης καλλιτεχνικής παρουσίας στον τόπο μας.

Πραγματικά είναι μια πολύτιμη συλλογή. Ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι ήρθαν από την Αμμόχωστο μαζεμένα έργα, τα οποία ήταν εκεί, εκτεθειμένα στην Πινακοθήκη, αλλά ταυτόχρονα η μεγάλη κληρονομία ζωγράφων, όπως ο Γεώργιος Πολ. Γεωργίου και αυτούσια μια έκθεση του Στέλιου Βότση. Πραγματικά, αυτά τα 219 έργα αξίζει να τα δουν όλοι οι Κύπριοι και είναι μια ευτυχής συγκυρία ότι τα έχουμε εδώ στην Πινακοθήκη.

Η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί, συνεχίζει τις εργασίες της για να αποδοθούν σταδιακά τα έργα στους δικαιούχους. Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή, τον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά αλλά και τον δρα Γιάννη Τουμαζή, όπως βεβαίως και όλους τους άλλους συντελεστές που έχουν στήσει αυτή την έκθεση. Το επαναλαμβάνω, είναι μια ευτυχής συγκυρία που έχουμε εδώ όλα αυτά τα έργα που δείχνουν ακριβώς το πολιτιστικό στίγμα της Κύπρου, τη σύγχρονη ζωγραφική μέσα από την οποία παρελαύνουν ένα σωρό πράγματα».

Επιστράφηκαν, επίσης, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, έργα και άλλων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, μεγάλης αξίας που μέχρι τώρα είχαν μείνει αποκλεισμένα στην Αμμόχωστο από την καταστροφή που ήρθε με την εισβολή και την κατοχή. Σαράντα-έξι χρόνια μετά την εισβολή, με την Αμμόχωστο να παραμένει ακόμα κατεχόμενη, έρχεται αυτό το μήνυμα μέσα από την πόλη εκείνη που διακρινόταν και για την πολιτιστική δράση της. Έχουμε σήμερα μπροστά μας αυτή τη ξεχωριστή συλλογή έργων που μας θυμίζει και την ενότητα της πατρίδας μας και την ενότητα της πολιτιστικής δημιουργίας μέσα στην Ιστορία.

Η σκέψη αυτή την ώρα είναι ότι κάποια από αυτά τα έργα θα έπρεπε να ήταν μόνιμα μέρος μιας κρατικής συλλογής, ανέφερε κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας.

*Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 1η Αυγούστου 2020.

 

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης ΓΤΠ

You May Also Like

Αντιμιλιταριστική συναυλία στη Λευκωσία

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος στις 14 Αυγούστου η «Αντιμιλιταριστική Ειρηνική Επιχείρηση», μια ...

«Μονομαχία» στο Μουσείο της Πάφου

Ενα απροσδόκητο -αν όχι ανεπιθύμητο- επισκέπτη δέχτηκαν χθες [Τρίτη 9 Αυγούστου] στο Αρχαιολογικό Μουσείο ...

Βρέθηκε κλεμμένο έργο του Ματίς

Στο Έσεξ της Αγγλίας εντοπίστηκε πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς, ο οποίος είχε ...

Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο

Την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία του Μιχάλη Κακογιάννη, στις 16.00 ...

Revolv·er: η νέα εικαστική πρόταση στον Δημοτικό Κήπο

Το Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, οίκημα του Συλλόγου Επαγγελματιών Εικαστικών Καλλιτεχνών, θα φιλοξενήσει από τις ...

«POST»: έκθεση από φοιτητές Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Frederick

Το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Frederick παρουσιάζει την ετήσια έκθεση των ...

X