Αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε λόγω πανδημίας, η χορογράφος Ελεάνα Αλεξάνδρου δημιούργησε μία «δημοκρατική συνθήκη» έτσι όπως χαρακτηρίζει η ίδια το «Spirit», έργο που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ριάλτο μεταξύ 27 και 28 Ιουνίου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί ουσιαστικά «κεκλεισμένων των θυρών», ωστόσο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.  

Πες μας δυο λόγια για το Spirit.

Στην ουσία είναι ένας μαραθώνιος χορού, όπου τέσσερις περφόρμερ (Αριάνα Μαρκουλίδου, Πέτρος Κονναρής, Ράνια Γλυμίτσα και Μαρίνα Αργυρίδου) έχουν ως στόχο να χορεύουν για τέσσερις ώρες, όσο διαρκεί δηλαδή η παράσταση. Θα έλεγα ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία δημοκρατική κατάσταση, κατά την οποία εγώ σαν χορογράφος ή περφόρμερ επιλέγω ότι θέλω να χορέψω για τέσσερις ώρες και ο θεατής από την άλλη έχει την ελευθερία να παρακολουθήσει με όποιο τρόπο θέλει και για όσο χρόνο θέλει τη συγκεκριμένη παράσταση διαδικτυακά. Στο μεταξύ ο θεατής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το έργο άμεσα, να εκφράσει την άποψή του ή να κάνει μία ερώτηση στους ίδιους τους περφόρμερ-μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή στο Instagram- οι οποίοι καλούνται να την απαντήσουν κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη παράσταση;

Καταρχάς ξεκίνησα το 2018 ένα residency στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, όπου είχα το στούντιο  για εννέα μήνες και στόχος μου ήταν να μπω μέσα στο στούντιο και απλώς να χορεύω, χωρίς κάποιο θέμα, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, για όσο αντέχω και αυτό έκανα. Την πρώτη μέρα χόρεψα μόλις δεκαπέντε λεπτά, αλλά συνέχισα να εξασκούμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία κατά τους επόμενους μήνες και ξεκίνησε να εμφανίζεται η προοπτική της διάρκειας σαν πρακτική. Είχα αυτή την περιέργεια να ξαναμπώ μέσα στο σώμα μου και να δω τι κουβαλά μια τέτοια διαδικασία, έτσι προέκυψε το «Spirit».

Έχουμε να κάνουμε με ένα χορευτικό μαραθώνιο. Ακούγεται και πρέπει να είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό.

Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο. Εδώ και λίγο καιρό δουλεύουμε, οι χορευτές κάνουν την προπόνησή τους και ξεκινήσαμε να χτίζουμε σιγά σιγά την αντοχή. Ωστόσο την ίδια ώρα όλη αυτή η διαδικασία κρύβει μια απόλαυση γιατί ακριβώς στη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου ο χορευτής είναι με κάποιο τρόπο ελεύθερος, είναι μέσα στο σώμα του, σκέφτεται ότι θέλει, λέει τις σκέψεις του αυθόρμητα και είναι μέρος μίας ζωντανής διαδικασίας.

Ποιος είναι ο ρόλος του χορευτή σε μία παράσταση που μεταδίδεται διαδικτυακά;

Είναι μία πολύ διαφορετική διαδικασία. Πρέπει να πω ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα κι εγώ η ίδια σαν η οδηγός αυτού του πρότζεκτ να αντιμετωπίσω. Έπρεπε αυτή τη φορά η αντίληψή μας για μία ζωντανή χορευτική παράσταση να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, καθώς δε θα έχουμε τον θεατή ζωντανά μαζί μας, ωστόσο θα είναι παρών με ένα άλλο τρόπο. Επομένως έπρεπε να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε αυτή τη φυσική απόσταση μεταξύ περφόρμερ και θεατή. Σίγουρα η κάμερα και γενικά ότι έχει να κάνει με μία οθόνη, είτε αυτό είναι η τηλεόραση είτε είναι ο κινηματογράφος, είναι στοιχεία οικεία στη ζωή μας και μέσω αυτής της τεχνολογίας χτίζουμε τη σχέση του χορευτή με τη κάμερα και την οθόνη δημιουργώντας μία διαφορετική σύνδεση μεταξύ χορευτών και κοινού.

Είναι ικανή μία διαδικτυακή παράσταση να μεταφέρει συναισθήματα στον θεατή;

Θέλω να πιστεύω πως ναι. Σίγουρα μία ζωντανή παράσταση δεν έχει τον χρόνο ή την επιμέλεια να χτιστεί όπως χτίζεται μία ταινία που προσέχεις πάρα πολύ το πώς θα στήσεις κάθε σκηνή και το πώς θα μεταφερθεί μία εμπειρία προς τα έξω. Από την άλλη έχω εμπιστοσύνη σε όλη την ομάδα, στους κινηματογραφιστές, στον άνθρωπο που θα αναλάβει τη ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου και θα βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ όλων των συντελεστών στον χώρο κ.λπ.

  • 27 και 28 Ιουνίου μεταξύ 18:00 – 22:00 σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα facebook και το YouTube channel της bytheway productions.

You May Also Like

Speechless στο 22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Με το έργο Speechless της Σοφίας Μαυραγάνη συνεχίζεται στο Θέατρο Ριάλτο το 22ο Φεστιβάλ ...

Α-way | Από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο

Με το θέμα της εγκατάλειψης καταπιάνεται στη νέα της χορογραφική δουλειά η Ελενα Χριστοδουλίδου, ...

Αρχή για το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας!

Αναφωνώντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα της δεύτερης έκδοσης ...

16ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης

Επιστρέφει και φέτος το 16ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης σε δημόσιους χώρους ...

Reconnect Performance Festival

Τρείς κολλεκτίβες καλλιτεχνών από το Ιράν οι Ομάδα Ctrl + Z, Ομάδα Θεάτρου Bohemi ...

Το πρόγραμμα του 16ου Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Χορού Νέας Κίνησης

Για εφτά ημέρες και νύχτες, χορευτές και χορογράφοι που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο θα παρουσιάσουν ...

X