Δεν θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις στη Λεβέντειο Πινακοθήκη παρά μόνο μετά το τέλος του 2020, ανέφερε χθες στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας η διευθύντρια της Πινακοθήκης Λουκία Χατζηγαβριήλ.

Κι αυτό, γιατί σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθεί να επικρατεί μια μακρά παύση εξαιτίας του κορωνοϊού που καθιστά από επισφαλή έως αδύνατο τον δανεισμό έργων είτε από μουσεία είτε από ιδιωτικές συλλογές. Ως εκ τούτου, η πραγματοποίηση διεθνών εκθέσεων δεν είναι εφικτή για τη φετινή χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, ο παρών χρόνος δεν είναι και αδρανής για τη Λεβέντειο, που θα κρατήσει επαφή με το κοινό της μέσω διαδικτύου με την πραγματοποίηση σειράς δράσεων.

Επιπλέον, η Πινακοθήκη θα ανοίγει για ιδιωτικές επισκέψεις έως 5 ατόμων που θα ξεναγούνται στην Πινακοθήκη δωρεάν ύστερα από διευθέτηση ραντεβού. «Επειδή και οι πίνακες έχουν ανάγκη από τους επισκέπτες τους», ανέφερε χαριτολογώντας η διευθύντρια της Πινακοθήκης, για αυτή την ανάγκη θα υπάρχουν έστω και σε μικρό αριθμό και περιοδικώς επισκέψεις στις συλλογές της. Για αυτό το ιδιωτικό «Ραντεβού με την τέχνη», όπως ονομάζεται, έχει αναρτηθεί πρόγραμμα με ημερομηνίες και ώρες. Η θεματική των ξεναγήσεων θα είναι «Ένα ταξίδι στις θάλασσες της τέχνης».

Στις οθόνες

Το μεγαλείο της ευρωπαϊκής τέχνης, όπως αντανακλάται στις συλλογές της Πινακοθήκης, θα περιοριστεί διαδικτυακά για το καλοκαίρι. Στο πλαίσιο της δράσης «Η Λεβέντειος Πινακοθήκη στις οθόνες σας», οι επιμελήτριες, μουσειοπαιδαγωγοί και συνεργάτες της Πινακοθήκης θα ενημερώνουν και θα ψυχαγωγούν το κοινό με θέματα σχετικά με τις συλλογές και τους ζωγράφους της Πινακοθήκης. Το πρόγραμμα δράσεων θα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πινακοθήκης κάθε εβδομάδα.

Καλοκαιρινό σχολείο

Η Λεβέντειος είχε αποκτήσει μια καλή βάση επισκεπτών μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσέφερε για παιδιά. Φέτος, μάλιστα, προγραμμάτιζε ένα καλοκαιρινό σχολείο με θέμα τα ευρωπαϊκά ταξίδια. Ελέω κορωνοϊού και με καθηλωμένα τα αεροπλάνα, τα ταξίδια θα προσφέρονται μέσα από τους πίνακες της Λεβεντείου. Όπως ανέφερε χθες η υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός Θεοδώρα Δημητρίου, έχουν επιλεγεί οκτώ πόλεις που απεικονίζονται σε ισάριθμα έργα της Πινακοθήκης μέσα από τα οποία τα παιδιά θα μπορούν να ταξιδέψουν, έστω και νοερά.

Κάθε Τετάρτη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα αναρτάται ένα φιλμάκι με δραστηριότητες για παιδιά στις σελίδες της Πινακοθήκης στο Facebook και instagram. Θα προηγείται σχετική ενημέρωση για τα υλικά που θα χρειαστούν τα παιδιά για κάθε δραστηριότητα.

Από Σεπτέμβρη με Life, Λουκία Νικολαΐδου κ.ά.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της για το κοινό τον Σεπτέμβριο, εγκαινιάζοντας την έκθεση ΖΩΗ (LIFE), που ήταν ήδη στημένη και έτοιμη να δεχτεί το κοινό στις 19 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε όταν τα μουσεία κλήθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη διάθεση του κοινού θα είναι η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε θα ξεκινήσει μια σειρά από περιοδικές εκθέσεις, με πρώτη μια έκθεση αφιερωμένη στην πρώτη Κύπρια ζωγράφο, τη Λουκία Νικολαΐδου. Για τους σκοπούς της έκθεσης θα ταξιδέψουν στην Κύπρο έργα της ζωγράφου από τη Γαλλία και από αλλού. Θα ακολουθήσει μια έκθεση βυζαντινών εικόνων και της επίδρασης της βυζαντινής τέχνης στη φλαμανδική, πρώιμη αναγεννησιακή τέχνη του 15ου αιώνα.

«Όλα αυτά θα επικαιροποιηθούν και θα καταλήξουμε τον Σεπτέμβρη», επισήμανε η κ. Χατζηγαβριήλ, «αφού αυτή τη στιγμή είναι τόσο ρευστά τα πράγματα για τα μουσεία». Όπως εξήγησε η κ. Χατζηγαβριήλ, τα μουσεία του εξωτερικού αντιμετωπίζουν ελέω κορωνοϊού πολύ σοβαρά προβλήματα, κι αυτό γιατί άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό με πολύ εμπορικό τρόπο, μέσα από τα art shops τους και τις παράλληλες δράσεις τους που απέφεραν σημαντικά έσοδα σε αυτά τα ιδρύματα.

«Εμείς ευτυχώς δεν είμαστε τόσο ανοιχτοί με αυτό τον τρόπο», δήλωσε ακόμη για να επισημάνει πως έχουν επηρεαστεί σημαντικά μουσεία του εξωτερικού και δη καλοί συνεργάτες της Πινακοθήκης.

You May Also Like

Πεντέμισι ώρες «ξενάγησης» στο Μουσείο Ερμιτάζ

Μια ματιά σε 45 αίθουσες, 588 έργα τέχνης -έργα Ρέμπραντ, Ρούμπενς και Καραβάτζο, ανάμεσα ...

Ένας δημιουργικός Μάρτιος στο Μουσείο Ζαμπέλα

Το Μουσείο Ζαμπέλα καλωσορίζει την Άνοιξη με μία σειρά δημιουργικών εκδηλώσεων, για μικρούς και ...

Ομαδική Έκθεση Τέχνης στην Penelope Art Gallery

Προσκαλείστε στην ομαδική έκθεση τέχνης: «Τέχνη για πάντα», την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 7:30 ...

Obs-cu-ra | Πορτρέτα πανδημίας από τη Βραζιλία

Μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία της φωτογραφίας σχετίζεται άμεσα με την άποψη ενός ...

Δημοπρατούνται έργα του Άντι Γουόρχολ με θέμα τα Χριστούγεννα

Το Ίδρυμα Άντι Γουόρχολ συνεργάζεται με το eBay for Charity για μια δημοπρασία με ...

Συμπόσιο για τον χώρο, το λόγο και την ευθύνη του καλλιτέχνη

Ο χώρος, ο λόγος και η ευθύνη του καλλιτέχνη είναι το θέμα συμποσίου το ...

X