Μουσείο Παραμυθιού: Ελπίδα μέσω ΥΠΠΑΝ και Δήμου Λευκωσίας

Το ρολόι χτυπά αντίστροφα για το μουσείο, που αν δεν βρει «έναν μαγικό βοηθό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιδρύτριά του Βίκυ Μπαλωμένου, θα βάλει λουκέτο στο τέλος του μήνα

Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Μουσείο Παραμυθιού, ένα διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα παραμύθια που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

Το δυσάρεστο νέο μετέφερε μέσω της σελίδας του μουσείου στο facebook η ιδρύτρια και διευθύντριά του Βίκυ Μπαλωμένου, εξηγώντας ότι αυτό δημιουργήθηκε αποκλειστικά με κονδύλια των ιδρυτών του για να αποτελέσει έναν πραγματικά ζωντανό, πολύβουο χώρο δημιουργίας και πως «στα τρία χρόνια λειτουργίας του εξακολουθεί να συντηρείται με προσωπικές στερήσεις και εξοικονομήσεις», ανέφερε ακόμη η κ. Μπαλωμένου.

Στο ΥΠΠΑΝ ψάχνουν τρόπους για να διασφαλιστεί η συνέχιση του μουσείου ενώ ο δήμαρχος Λευκωσίας τονίζει ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην κλείσει»

Το ευρύ κοινό γνώρισε το Μουσείο Παραμυθιού… εν μέσω καραντίνας, χάρη στις διαδικτυακές αναγνώσεις παραμυθιών που πρόσφερε για όλο το διάστημα του περιορισμού των παιδιών στα σπίτια τους εξαιτίας των μέτρων που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο τραγική την τυχόν οριστική κατάληξη του μουσείου.

Τι λένε ΥΠΠΑΝ και δήμος 

«Εξετάζουμε το θέμα και αναζητούμε τρόπους ώστε να δοθεί στήριξη για να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση του μουσείου» ανέφερε στον «Π» ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο κλείσιμο του μουσείου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε το μουσείο να μην κλείσει».

Ζήτημα 20 χιλιάδων ευρώ το χρόνο

Τα λειτουργικά έξοδα του Μουσείου Παραμυθιού ανέρχονται περί τις 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Μέχρι πρόσφατα, αυτά τα έξοδα καλύπτονταν από τις επισκέψεις σχολείων στο μουσείο. Δύο ζητήματα οδήγησαν σε κρίση: η (σωστή) ψήφιση νόμου για τις ζώνες ασφαλείας και τα παιδικά καθίσματα σε λεωφορεία που μεταφέρουν παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, που οδήγησε σε αναγκαστική διακοπή των σχολικών εκδρομών και η πανδημία του κορωνοϊού που ως γνωστόν κράτησε τους μαθητές στο σπίτι, στερώντας από το μουσείο τις σχολικές επισκέψεις.

Κάλυψη μέχρι Ιούνιο

Πάντως, μέχρι σήμερα το μουσείο εξασφάλισε δύο χορηγίες ύψους 5 χιλιάδων ευρώ έκαστη: από την Ελληνική Τράπεζα στο πλαίσιο των αφηγήσεων που πρόσφερε το μουσείο τις μέρες της καραντίνας και από το Λεβέντειο Ίδρυμα που ανταποκρίθηκε άμεσα στο ενδεχόμενο το μουσείο να κλείσει. Οι χορηγίες καλύπτουν το μουσείο μέχρι [και] τον Ιούνιο, όχι όμως πιο κάτω.

Συγκινητική η ανταπόκριση του κοινού

Άμεση και μαζική ήταν η αντίδραση του κοινού στο άκουσμα της είδησης ότι το Μουσείο Παραμυθιού ενδέχεται να βάλει λουκέτο μετά τον Ιούνιο. Πολλοί προτείνουν τη διενέργεια ενός crowdfunding στο οποίο ο καθένας να μπορεί να συμβάλει με ένα μικρό ποσό.

«Είναι απίστευτη η ανταπόκριση του κόσμου, είμαι πολύ συγκινημένη γι’ αυτό», σχολίασε η κ. Μπαλωμένου στον «Π», η οποία ωστόσο μάλλον αποκλείει το crowdfunding καθώς είναι μια προσωρινή λύση. Οι ιδρυτές του μουσείου θα επιθυμούσαν την εξασφάλιση μιας θεσμικής χορηγίας που να καλύπτει το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ ετησίως «έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή την αγωνία κάθε χρόνο». 

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου κυκλοφορεί από χθες διαδικτυακό ψήφισμα για τη διάσωση του μουσείου. «Ζητάμε από τον ΥΠΠΑΝ, τον υφυπουργό Τουρισμού, τον δήμαρχο Λευκωσίας και τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών να μεριμνήσουν χωρίς καθυστέρηση ώστε να βρεθεί μόνιμη λύση για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Μουσείου Παραμυθιού και να μπορέσει να συνεχίσει την επιτέλεση του έργου του», αναφέρεται στο ψήφισμα.

«Αυτά τα τρία χρόνια ένιωθα ότι κουβαλώ μόνη στις πλάτες μου ένα ολόκληρο μουσείο. Σήμερα νιώθω ότι δεν είμαι μόνη», ανέφερε η κ. Μπαλωμένου. «Ιδανικό θα ήταν να αναγνωρίσουν και οι επίσημοι φορείς την αξία του μουσείου, όπως την αναγνώρισε ο κόσμος», κατέληξε.

You May Also Like

Παττίχειο | Μεταγραφή από Ριάλτο και έναρξη τον Νιόβρη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Συνεχείς εξελίξεις θα έχουμε εφεξής από το πολιτιστικό μέτωπο της ...

Στην Κύπρο τα ευρήματα από το ναυάγιο στον βυθό της Μεσογείου

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» της 18ης Απριλίου στο οποίο αναφερθήκαμε ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|ΜΕΡΑ 3η

Της Νίκης Λιαλιάρη / Κειμενογράφος σε διαφημιστικό γραφείο Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 (Πρώτη επίσημη ...

J.Kriste, Master of Disguise στο Εναλλάξ

Το συγκρότημα J.Kriste, Master of Disguise δίνει την πρώτη του ζωντανή παράσταση στην Κύπρο ...

«Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διάλεξη με θέμα ‘Μιλώντας στα παιδιά για ...

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Έζησε 89 «διαγώνια» χρόνια… Ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Δημητριάδης (το «Ντίνος Χριστιανόπουλος» είναι ψευδώνυμο του ...

X