Ο κορωνοϊός αποτελεί υπαρξιακή απειλή για μουσεία σε όλο τον κόσμο

Πάνω από το 10% των μουσείων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ξανανοίξουν μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, ενώ άλλα θα πρέπει να «παγώσουν» τα πρότζεκτ τους, προειδοποίησε η UNESCO.

Έρευνα που διενεργήθηκε σε σχεδόν 1.600 μουσεία σε 107 χώρες, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων- το οποίο έχει έδρα στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO- έδειξε ότι σχεδόν όλα τα μουσεία του κόσμου έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στον κλάδο των ιδιωτικών μουσείων υπάρχει ο φόβος για πολλές χρεοκοπίες τους επόμενους μήνες. Σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και τα αραβικά κράτη, πάνω από το ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι μπορεί να κλείσουν για πάντα, έδειξε η έρευνα.

«Ακόμη και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», τόνισε ο Ερνέστο Οτότε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO. Πολλοί μεγάλοι θεσμοί, όπως το Πράδο της Μαδρίτης, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια. Η αναστολή λειτουργίας για μήνες, λόγω του lockdown, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική κατάστασή τους για τα προσεχή χρόνια, προειδοποίησε ο Ραμίρεζ.

Από την άλλη, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και εκείνες που βγαίνουν από πολέμους, η πρόοδος θα πάει πίσω πολλά χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της UNESCO, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου ο Οργανισμός βοηθά τις τοπικές αρχές να στήσουν μουσεία.

Επίσης, στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ- μεταξύ άλλων χωρών- αρκετά πρότζεκτ έχουν «παγώσει», συμπλήρωσε. «Θα απαιτηθεί καιρός για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε γίνει τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Ραμίρεζ.

 

Πηγή: www.lifo.gr

You May Also Like

Salt / Αλάτι: Ομαδική έκθεση στο The Trade

«Αλάτι» είναι ο τίτλος της έκθεσης τριών καλλιτεχνών η οποία παρουσιάζεται μέχρι τις 29 ...

TheatreCY Network | Δίκτυο επικοινωνίας για το θέατρο

Τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας για τους επαγγελματίες του θεάτρου και τα μέλη του ...

Μαραθώνια διαδικτυακή παράσταση για στήριξη καλλιτεχνών οργανώνει η ΠΑΣΥΝΕΚ

Στη στήριξη των απλών πολιτών προσβλέπει η Παγκύπρια Συντεχνία Επαγγελματιών Καλλιτεχνών, η οποία οργανώνει ...

Τραγούδια με ουσία και οινοπνεύματα

Για δεύτερη χρονιά το καφενείο «Στο Δρόμο» παρουσιάζει το μουσικό πρόγραμμα «Τραγούδια με ουσία και οινοπνεύματα» ...

“ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” του Μαρίνου Καρτίκκη

Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ σε σενάριο ...

Η ζωή μας είναι στα χέρια σας

Το «φαινόμενο Γκρέτα» εμφανίστηκε στις 20 Αυγούστου 2018 έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, όταν ...

X